Samfund

Forskere i Danmark opfinder ‘gamechanger’ for alkoholfrie øl

Den nye metode er mere bæredygtig og kan få flere til at skære ned i deres alkoholforbrug, mener en af forskerne bag projektet.

Flere og flere danskere skænker alkoholfri øl i deres glas, når de tager i byen, mødes med vennerne eller bare nyder en øl der hjemme.

Men selvom det er godt for sundheden, vælger størstedelen af danskerne det stadig fra.

Ingen andre har kunnet gøre det her før, og det har mange fordele

Sotirios Kampranis, professor fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet

Det skyldes blandt andet den alkoholfrie øls "vandede og flade smag", forklarer professor Sotirios Kampranis fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Nu har han sammen med sin forskerkollega og medstifter af aroma-virksomheden EvodiaBio, Simon Dusséaux, knækket koden til, hvordan man brygger alkoholfri øl med masser af smag.

Molekyler frem for humle

I dag kan man fremstille alkoholfri øl på flere måder, men oftest varmer bryggerier deres øl op, så alkoholen fordampes.

Og den proces går ud over smagen, fortæller Sotirios Kampranis.

- Det kan ødelægge aromastofferne fra den såkaldte aromahumle, som er smagsgiver i mange øl, siger han.

Men efter flere års forskning har han sammen med Simon Dusséaux opfundet en ny metode, som skal få smagen af øl tilbage i den alkoholfrie øl.

De to forskere har produceret en gruppe små molekyler kaldet monoterpener, som giver humlesmag og de kan tilsættes den alkoholfrie øl efter opvarmning.

- Det er en gamechanger i ølindustrien. Ingen andre har kunnet gøre det her før, og det har mange fordele, siger professoren.

Sundt for klimaet og kroppen

Udover at den nye metode forbedrer smagen af alkoholfri øl, er den ifølge forskerne selv også mere bæredygtig end konventionelle bryggemetoder.

- Når man dyrker aromahumle, bruger man en enorm mængde vand og efterlader et stort CO2-aftryk. Omfanget er meget mindre, når man bruger molekylerne, siger Sotirios Kampranis.

Derudover forventer han, at flere vil skære i deres alkoholforbrug, når de kan få en alkoholfri øl, som smager lige så godt som en almindelig øl.

Ølbranchen i udvikling

Spørger man Mathias Porsmose Clausen, som er dufte- og smagsforsker på Syddansk Universitet, er forskernes nye metode at give alkoholfri øl smag "smart".

- Det er megafedt, at det er lykkedes at frembringe de mange smagsstoffer, som er i rigtig aromahumle, siger han til TV 2.

Forskeren understreger dog, at den nye metode ikke vil passe til alle alkoholfrie øl, fordi smagen i nogle øl ikke primært kommer fra aromahumle.

Slutvis fortæller Mathias Porsmose Clausen, at Sotirios Kampranis og Simon Dusséauxs innovation bidrager positivt til den igangværende trend, hvor alkoholfri øl bliver en større del af ølbranchen.

- Jo mere innovation, der er, desto bedre produkter vil der komme på markedet, lyder det fra dufte- og smagsforsker.

Smag for alkoholfri øl

I de seneste år er salget af alkoholfri øl steget markant. Faktisk er det nærmest firedoblet siden 2014, oplyser Bryggeriforeningen.

Og danskernes smag for alkoholfri øl kan mærkes i både supermarkeder og restauranter.

Ifølge Dorte Wimmer, som er direktør hos Retail Institute Scandinavia, har coronapandemien haft en indflydelse i den stigende tendens.

- På bagsiden af corona er der en øget fokus på sundhed og livsstil. Vi er blevet mere bevidste om, hvad vi indtager. Med alkoholfri øl kan man både være med i festen, men også passe på sin krop, siger hun til TV 2.