Samfund

Flere hoteller vil åbne dørene for unge i nattelivet efter natportiers Facebook-opslag

Horesta-direktør bakker op om, at hoteller og restauranter landet over følger natportieren fra Aalborgs eksempel og skaber tryghed i nattetimerne.

Debatten om unges sikkerhed i nattelivet har fyldt meget den seneste uge, efter 21-årige Oliver Ibæk Lund formodes druknet i Limfjorden og drabet på 22-årige Mia Skadhauge Stevn.

Og nu melder hoteller sig klar til at hjælpe med at skabe tryghed.

Heine Kim Stick arbejder som natportier på Helnan Phønix Hotel i Aalborg – kun få hundrede meter fra stedet, hvor Mia Skadhauge Stevn blev set i live for sidste gang stigende ind i en sort VW Golf.

- Det var så forfærdeligt, det der var sket, og jeg er selv forælder, siger han til TV 2.

Forfærdelsen over sagen fik Heine Kim Stick til tasterne, hvor han skrev et opslag på Facebook, som har vakt ualmindelig stor opmærksomhed:

- Jeg vil på det kraftigste anbefale de unge i nattelivet (og jeres forældre) til at huske på, at flere hoteller i centrum er døgnåbne. Det samme gælder selvfølgelig i landets øvrige større byer.

- Vi hjælper gerne!

Sådan skrev han blandt andet i opslaget, der er blevet delt mere end 36.000 gange.

Debatten om unges sikkerhed i nattelivet har fyldt meget den seneste uge, efter 21-årige Oliver Ibæk Lund formodes druknet i Limfjorden og drabet på 22-årige Mia Skadhauge Stevn. Og nu melder hoteller sig klar til at hjælpe med at skabe tryghed.

Ikke til besvær

På Helnan Phønix Hotel skulle Heine Kim Sticks chef, direktør Lars Mouritzen, lige tænke sig grundigt om, da han så opslaget. Ville horder af unge nu vælte ind, eller ville folk tro, at det bare var et PR-stunt? Men han er ikke i tvivl om, at det er det rette at tilbyde de unge i nattelivet hjælp.

Vi hjælper gerne, hvis nogen har brug for det. Vi kan hurtigt ringe efter en taxa eller oplade deres telefon

Magdalena Oravikova, manager på Hotel Jomfru Ane

Heine Kim Stick understreger, at de unge slet ikke skal føle sig til besvær:

- Det er det værd, hvis vi kan være med til at skabe mere tryghed i lokalsamfundet, siger han.

17.000 Facebook-brugere har reageret med et like eller lignende på Heine Kim Sticks opslag, og det har fået over 850 mennesker til at skrive en kommentar. I langt de fleste tilfælde er der tale om positiv respons.

Unge tager gerne imod hjælpen

Helnan Phønix Hotel er ikke alene om at ville åbne dørene for unge i nattelivet i Aalborg. Også Hotel Jomfru Ane, som ligger inde i selve Jomfru Ane Gade, står klar:

- Vi hjælper gerne, hvis nogen har brug for det. Vi kan hurtigt ringe efter en taxa eller oplade deres telefon, siger hotelmanageren Magdalena Oravikova.

Opslaget og den åbne dør hos hotellerne i Aalborg bringer glæder hos de unge nattelivsgængere:

- Jeg synes, at det er mega fedt, at der er mulighed for det, for jeg tror ikke, at der er nogen, der har tænkt over det før, når man er fuld og tænker: ”jeg skal bare hjem”, siger frisøreleven Angelina Ravn.

Og hjælpen vil bestemt blive taget godt imod, mener den studerende Katrine Aslak:

- Det er noget, jeg også vil benytte mig meget af. Jeg har tit stået i en situation, hvor jeg ikke lige havde noget strøm på telefonen.

- Et fælles ansvar

Blandt dem, der har læst Heine Kim Sticks opslag, er hotel- og restaurationsbranchens organisation Horestas politiske direktør, Kristian Nørgaard.

- På en meget, meget trist og tragisk baggrund tror jeg, at det er rigtig vigtigt, at vi nu får taget den her samtale om, at der er steder, man kan få hjælp, siger han.

Brancheorganisationen opfordrer hoteller og restauranter landet over til at følge Heine Kim Sticks eksempel og lade døren stå på klem.

- Det er et fælles ansvar, vi har som personer og som virksomheder i et samfund. Er der nogen, der har brug for hjælp eller føler sig utrygge, så håber jeg da, at vi alle sammen er klar til at hjælpe, siger Kristian Nørgaard.

Mere sikkerhed i byen og omkring havnen

Politikerne i Aalborg Kommune vil også gerne bidrage til trygheden i nattelivet.

I kommunen taler de blandt andet om, hvordan området omkring havnen, der kun ligger et par hundrede meter fra Jomfru Ane Gade, kan sikres og belyses bedre.

Derudover vil politikerne også se nærmere på, om der er nok busafgange i de sene nattetimer, eller om der skal der sættes flere ind, oplyser TV 2 Nord.

Dansk Folkeparti foreslår sammen med en række restauratører også at skabe et såkaldt fysisk rum på Jomfru Ane Gade, hvor borgerne i de sene nattetimer kan gå ind og få ro og blive tilset.

De, der kommer til at stå for rummet, skal også bevæge sig rundt i gaderne i Aalborg bymidte og omkring havnen for at lave opsøgende arbejde.

Politiet arbejdet fortsat ud fra blandt andet teorien om, at bilen, som Mia Skadhauge Stevn blev samlet op af 6. februar, var en pirattaxa.

Og den tragiske hændelse, der fulgte, har fået flere nordjyske politikere til at råbe vagt i gevær; de ulovlige taxaer skal væk fra gaderne. Derfor vil de nu arbejde for flere transportmuligheder i nattelivet for at skabe tryghed.