Samfund

Chauffør fyret for at gå på fædreorlov

Det var brud på ligebehandlingsloven, da chauffør blev fyret samme dag, som han gik på fædreorlov.

En chauffør i et københavnsk vognmandsfirma havde fået ja til at gå på 14 dages fædreorlov, men blev fyret samme dag, som han trådte fra. Arbejdsgiveren prøvede at sno sig udenom, men den gik ikke. Fyringen var brud på Ligebehandlingsloven.

Det skriver Fagbladet 3F.

3F Københavns Chauffører havde anlagt Ligebehandlingssagen på chaufførens vegne, og da afdelingen gik vognmanden efter i sømmene, dukkede der flere fejl op, som vognmanden også måtte bøde for.

Chaufføren, der gerne vil være anonym, blev ansat i firmaet på en såkaldt afløserkontrakt i april 2021. Han fortalte før sommer til arbejdsgiveren, at hustruen skulle nedkomme i efteråret. Der blev aftalt fædreorlov 31. august 2021.

Alt var ok, lige indtil han blev fyret på dagen med begrundelsen “omstruktureringer”.

Efter fyresedlen gik chaufføren til 3F Københavns Chauffører, som tjekkede ansættelseskontrakt, lønsedler og timesedler og konstaterede, at der var noget, der haltede.

- Det antal timer, han arbejdede, stemte på ingen måde overens med en ansættelse som afløser, hvor han kun skulle træde til lejlighedsvist og ved akut behov. Han arbejdede over 37 timer om ugen og kørte en fast rute, så han var reelt fastansat, siger næstformand Harald Fabricius.

Dokumentation i orden

Derfor havde han ret til en kontrakt som fastansat, som medfører flere rettigheder.

– Den rigtige kontrakt gav ham løn i opsigelsesperioden. Under min gennemgang af dokumenterne fandt jeg også fejl i løn, feriepenge og pensionsindbetalinger, oplyser han.

Chaufføren og afdelingen fik fuldt medhold på et mæglingsmøde i januar 2022, og fædreorlovsfyringen, forkert kontrakt og fejl i lønnen kostede arbejdsgiveren erstatning og godtgørelse på 65.000 kroner, som er blevet indbetalt til tiden.

Harald Fabricius understreger, at en væsentlig årsag til, at sagen faldt ud til chaufførens fordel, er, at han havde udførlig dokumentation for køretimerne i hele ansættelsesperioden.

- Vi kan ikke sige det tit nok. Det er vigtigt, at man sørger for at have dokumentationen i orden, hvis der skulle opstå en tvist, siger han.