Samfund

14-årig så video af drab – nu kommer Tiktok med nye tiltag

Tiktok vil gøre mere for at undgå selvskade, vold, racisme og lignende videoer på deres platform.

Små dansevideoer, sjove udfordringer og lip syncs.

Sådan ser et besøg på det sociale medie Tiktok ofte ud. Men det sker også, at børn og unge bliver mødt af langt voldsommere videoer, når de scroller gennem deres feed – altså de videoer, brugeren bliver præsenteret for, baseret på brugerens algoritme.

Og det vil Tiktok nu til livs.

Det var en voldsom oplevelse for os alle sammen

Nanna Agerskov Brostrøm, Tiktok-bruger

Tirsdag meldte det sociale medie ud, at det vil styrke sin indsats mod ”skadelige videoer”. Der vil være mere fokus på sikkerhed, inklusion og autenticitet, så Tiktok-brugere kan føle sig trygge, når de scroller gennem det store hav af videoer, der dagligt flyder gennem mediet.

Samtidig er det også Tiktok-brugerne selv, der skal være med til at tage hånd om problemet. Som en del af indsatsen opfordrer Tiktok brugerne til at anmelde videoer, hvis der er en snert af skadeligt indhold, lyder det i en pressemeddelelse.

Video af George Floyd og selvmord

Sidste weekend var politiet ude at fortælle om deling af seksuelle videoer på Tiktok. Videoerne indeholder børn, der filmer sig selv og på egen hånd og deler videoerne.

- Når eksempelvis en pige stikker nogle genstande op i sig selv eller bruger sine fingre til at gøre noget, mens hun optager det med sin mobiltelefon, så har vi et problem, lød det fra politiets Flemming Kjærside søndag.

Der har også tidligere været sager om, at videoer af selvskade og selvmord har spredt sig på Tiktok.

Nanna Agerskov Brostrøm er en af dem, der er blevet præsenteret for voldsomt indhold på det sociale medie.

Som 14-årig så hun en optagelse af anholdelsen af George Floyd, der førte til hans død, fordi den dukkede op i hendes feed.

- Det var meget voldsomt at se, og endnu mere voldsomt, fordi jeg kun var 14 år, siger Nanna Agerskov Brostrøm, der er 16 år i dag.

- Det var alle mine venner, der havde set videoen, og alle snakkede om det. Så det var en voldsom oplevelse for os alle sammen, at det faktisk var en mand, der blev slået ihjel, og at det var virkeligt, siger hun til TV 2.

Hun har også flere venner og veninder, der har set en stærkt kritiseret video af en, der begår selvmord, som har floreret på Tiktok.

Kritik fra organisationer

I forbindelse med de tidligere sager har organisationer som Red Barnet, Medierådet for Børn og Unge og Center for Digital Pædagogik udtrykt bekymring over, at Tiktok ikke i højere grad fjerner voldsomt indhold af hensyn til den meget unge målgruppe.

Samtidig har organisationerne opfordret til, at man følger med i, hvad ens barn laver på sociale medier.

- Det vigtige er, at man taler med sit barn om, hvordan man bruger mobilen. Det er ikke løst med, at man siger ”opfør dig ordentligt”. Det er vigtigt, barnet kommer til en, når der er nogle problemer, har Stine Liv Johansen, formand for Medierådet for Børn og Unge, tidligere sagt til TV 2.

Samme pointe har direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl.

- Forebyggelse starter i hjemmet med en tryg dialog om indhold og risici på nettet. Hvis forældrene skælder ud frem for at være nysgerrige, øger det risikoen for, at børnene ikke beder om hjælp, når de har brug for det, lyder det fra Rasmus Kjeldahl i en pressemeddelelse.