Samfund

Kvinder undgår at færdes alene i nattelivet – flertal frygter overfald, viser ny måling

Vi har et problem med kvinder, der bliver dræbt, fordi de er kvinder, lyder det fra den nyslåede ligestillingsminister.

Et klart flertal af kvinderne i Danmark undgår helst at færdes alene i byen om aftenen og natten.

Det viser en måling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.

61 procent af kvinderne i målingen er bekymrede for at blive overfaldet, hvis de færdes alene. 68 procent undgår helst at færdes alene.

Målingen er foretaget 10. og 11. februar blandt 1034 respondenter. Det vil sige, efter at Mia Skadhauge Stevn forsvandt efter en bytur i Aalborg 6. februar.

Den 22-årige sygeplejestuderende forlod Jomfru Ane Gade alene omkring klokken seks om morgen og blev kort efter samlet op af en bil foran Netto på Vesterbro.

Nordjyllands Politi mener, at hun blev slået ihjel, og har sigtet to mænd for drab. Den ene er varetægtsfængslet. Torsdag eftermiddag fandt politiet ligdele, som formodes at stamme fra Mia Skadhauge Stevn.

Samme svar som sidste år

Den ulykkelige sag har på ny skabt opmærksomhed om kvinders utryghed i nattelivet og bekymring for at blive overfaldet.

- Utrygheden har altid ligget i baghovedet, men det er blevet meget værre nu, fortalte 25-årige Gunnleyg Eliasen til TV 2, da hun var i Jomfru Ane Gade torsdag aften.

Bekymringen er ikke kun at finde i Aalborg. Flere unge kvinder fortæller til TV 2, at de er utrygge, når de skal hjem fra byen.

For 21-årige Rosa Sahlholt fra Charlottenlund kommer utrygheden ikke af ingenting. Hun har flere gange oplevet at blive antastet af tilfældige mænd, når hun skulle hjem fra byen.

- Jeg har også oplevet folk, der har råbt et eller andet til mig på gaden eller spurgt mig, om jeg ville med hjem. Der er ikke noget ondt i det, men det er ubehageligt, når man går alene, siger hun.

På trods af den aktuelle sag fra Aalborg er der ingen forskel fra marts sidste år, hvor Megafon stillede de samme spørgsmål.

Dengang svarede 68 procent af kvinderne – præcis som i den nye måling - at de helst undgik at færdes alene i byen om aftenen og natten. Lidt flere – 66 procent svarede dengang, at de var bekymrede for at blive overfaldet, mens det er 61 procent i den nye måling.

Målingen blev på det tidspunkt ligeledes udført, imens debatten om kvinders utryghed rasede. Det var udløst af drabet på 33-årige Sarah Everard i London, som fik kvinder verden over til at markere deres opslag på sociale medier med hashtagget #TextMeWhenYouGetHome (på dansk: skriv til mig, når du er kommet hjem).

Bramsen: Vi har et problem

Herhjemme har den nyslåede ligestillingsminister, Trine Bramsen (S), taget problemstillingen op ovenpå sagen med Mia Skadhauge Stevn.

Hun varslede fredag, at regeringen vil komme med en handleplan, der skal adressere umotiverede drab på kvinder og partnerdrab.

- Vi har et problem med kvinder, der bliver dræbt, fordi de er kvinder, og det skal vi gøre noget ved, siger hun til TV 2.

Den nyslåede ligestillingsminister Trine Bramsen (S) siger i kølvandet på sagen om Mia Skadhauge Stevn til TV 2, at det er "bedrøveligt", at der i 2022 er kvinder, der bliver dræbt, fordi de er kvinder.

Ifølge Justitsministeriets rapport Drab i Danmark fra 2020 er drabsofrene kvinder i 38 procent af tilfældene og mænd i 62 procent af tilfældene. I 87 procent af tilfældene er gerningsmændene mænd, mens det i 13 procent er kvinder.

Mens flertallet af kvinderne i den nye Megafon-måling helst undgår at færdes alene i byen om aftenen og natten, gælder det samme for 30 procent af mændene. Den samme andel af mændene svarer, at de er bekymrede over muligheden for at blive overfaldet, hvis de færdes alene i byen og aftenen eller natten.