NĂŚstformand i Danske Bank involveret i sag om skattemisbrug for over en milliard

Jan Thorsgaard Nielsen var direktør i et selskab i Luxembourg, som førte milliarder fra TDC til skattely pü blandt andet Caymanøerne.

Danske Banks nĂŚstformand, Jan Thorsgaard Nielsen, havde et imponerende cv i bagagen, da han trĂĽdte ind i Danske Banks bestyrelse i 2018.

Han havde blandt andet været vicedirektør for kapitalfonden Blackstones afdeling i Asien, inden han blev investeringsdirektør i A.P. Møller Holding A/S, som er det selskab, der kontrollerer A.P. Møller – Mærsk A/S.

Men Jan Thorsgaard Nielsen havde ikke fĂĽet det hele med pĂĽ cv'et i 2018.

Der stod ikke noget om, at han ogsü havde vÌret direktør i selskaber, som ifølge Østre Landsret har ført 4,5 milliarder kroner i skattely.

Nu kan Operation X i programmet 'Den store skattejagt' afsløre, at Danske Banks nÌstformand har spillet en central rolle i en af Danmarks største sager om skattemisbrug nogensinde.

De selskaber, som Jan Thorsgaard Nielsen var direktør for, skal ifølge domme fra Østre Landsret betale mere end Ên milliard kroner tilbage til den danske stat.

Selskaberne har anket dommene til Højesteret.

Jan Thorsgaard Nielsen skriver til TV 2, at han "tager pĂĽ det kraftigste afstand fra enhver form for skatteunddragelse", men han vil ikke deltage i et interview om sin fortid.

Direktør under Nordic Telephone Company (NTC)

Jan Thorsgaard Nielsen var mellem 2006 og 2011 direktør i flere selskaber under konsortiet Nordic Telephone Company (NTC), som ejede TDC mellem 2006 og 2013.

Konsortiet var en omstridt ejer af TDC, blandt andet pĂĽ grund af ejerstrukturen med flere selskaber i skattely.

Ifølge domme fra Østre Landsret sendte NTC 4,5 milliarder kroner fra Danmark til kendte skattely som Caymanøerne, Guernsey og Delaware uden at betale skat undervejs.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen har kaldt NTC's ejerskab af TDC for danmarkshistoriens største selskabstømmersag.

Udpeget til nĂŚstformand for sin gode etik

Det var Danske Banks storaktionĂŚr, Ane MĂŚrsk Mc-Kinney Uggla, som udpegede Jan Thorsgaard Nielsen til posten som nĂŚstformand i Danske Bank i 2018.

Hun mente, han var den rette til at genskabe tilliden i befolkningen til Danske Bank efter hvidvaskskandalen. Ane MĂŚrsk Mc-Kinney Uggla fremhĂŚvede Jan Thorsgaard Nielsens gode etik i et interview med DR og i et tv-interview pĂĽ NEWS i november 2018.

- Tilliden i det danske samfund til banken har fĂĽet sig et knĂŚk. Og vi mener, at det rigtige ville vĂŚre at fĂĽ en ny ledelse, nye ansigter pĂĽ for at kunne drive banken videre trods de skyer, der hĂŚnger over den, forklarede Ane MĂŚrsk Mc-Kinney Uggla dengang.

I dag vil Ane MĂŚrsk Mc-Kinney Uggla ikke deltage i et interview med TV 2.

TV 2 ville gerne have spurgt hende, om hun kendte til Jan Thorsgaard Nielsens involvering i sagen om skattemisbrug, inden hun sammen med MÌrsk-familien udpegede ham til bestyrelsen i Danske Bank, og om hun mener, at nÌstformanden bør tage afstand fra metoden i dag.

I en mail skriver kommunikationsafdelingen i A.P. Møller Holding A/S pü vegne af Ane MÌrsk Mc-Kinney Uggla:

- Den pügÌldende sag er et mellemvÌrende mellem Skat og flere globale fonde. Jan har tilfredsstillende forklaret om sit tidligere virke, skriver Mika Bildsøe Lassen, Head of Branding and Communications hos A.P. Møller Holding.

Overførsler til Caymanøerne

Forbindelsen til selskaber i skattely er ikke noget, Jan Thorsgaard Nielsen offentligt har skiltet med.

Han har aldrig udtalt sig om emnet, heller ikke mens han i en ĂĽrrĂŚkke var ansat i forskellige chefstillinger i kapitalfonden Blackstone.

Blackstone er berygtet for at sende udbytte til selskaber i skattely, heriblandt til Caymanøerne. Den britiske øgruppe topper samlet set listen over verdens mest lukrative skattely ifølge organisationen Tax Justice Network.

Og det er blandt andet pü Caymanøerne, at milliarder fra TDC i Danmark er endt via sükaldte gennemstrømningsselskaber i Luxembourg ifølge domme fra Østre Landsret.

Det er sket, mens Jan Thorsgaard Nielsen var direktør for flere af selskaberne i Luxembourg.

Hvad er et gennemstrømningsselskab?

Ifølge Skattestyrelsen har store danske virksomheder i en lang ürrÌkke benyttet gennemstrømningsselskaber i for eksempel Luxembourg til at overføre milliarder til skattely.

I 2019 gav EU-Domstolen den danske stat medhold i, at hvis selskaberne ikke havde en forretningsmĂŚssig begrundelse og kun tjente til at undgĂĽ beskatning, var der tale om skattemisbrug.

Siden har Østre Landsret tilsluttet sig den fortolkning i flere domme sidste ĂĽr. 

Et gennemstrømningsselskab er kendetegnet ved at have fü eller slet ingen ansatte og ofte heller ikke et kontor, men blot en postkasse eller c/o-adresse hos et andet selskab.

Ifølge landsretsdomme fra 3. maj 2021 og 25. november 2021 overførte fem kapitalfonde under konsortiet Nordic Telephone Company (NTC) mere end 4,5 milliarder kroner fra TDC til gennemstrømningsselskaber i Luxembourg.

Fra Luxembourg blev pengene sendt videre til forskellige skattely, heriblandt Caymanøerne.

Overførslerne til Luxembourg stod pü mellem 2006 og 2011.

I prÌcis samme periode var Jan Thorsgaard Nielsen direktør i de selskaber i Luxembourg, som ifølge Østre Landsret var gennemstrømningsselskaber.

Handlede groft uagtsomt

Jan Thorsgaard Nielsen vil ikke svare pü TV 2s spørgsmül om sagen, herunder om han i dag tager afstand fra metoden. I en mail skriver han, at han ikke vil udtale sig, fordi sagen er anket til Højesteret.

I mailen kalder han den årelange strid, som Skatteministeriet har ført mod NTC i Landsskatteretten, i EU-domstolen og senest i Østre Landsret, for en “åben dialog”, som parterne har haft.

Den übne dialog, som Jan Thorsgaard Nielsen henviser til, er en klar afgørelse fra EU-domstolen, som i 2019 gav Skatteministeriet medhold i, at selskaberne i Luxembourg var gennemstrømningsselskaber. Og at der dermed var tale om skattemisbrug.

En fortolkning af skattereglerne, som Landsretten nu har tilsluttet sig.

Jan Thorsgaard Nielsen skriver, at han tager det som en selvfølge, at kapitalfondene vil betale pengene tilbage, hvis de taber ankesagen i Højesteret.

Ifølge en skatteadvokat kan det vÌre direkte strafbart, hvis de fem kapitalfonde er güet helt til stregen af, hvad der er lovligt.

- Vi ved, at Højesteret i 2018 har sagt, at hvis man lÌgger sig pü grÌnsen af, hvad der er lovligt rent skatteretligt, har man handlet groft uagtsomt, og det er strafbart, siger skatteadvokat Eduardo Vistisen.

En grotesk og meget alvorlig sag

Det er ikke første gang, at de selskaber, som Jan Thorsgaard Nielsen stod i spidsen for i Luxembourg, har vÌret i offentlighedens søgelys.

Politiken afslørede i 2014 en hemmelig og yderst kontroversiel skatteaftale, som NTC havde indgüet med Luxembourgs skattemyndigheder om kun at betale en minimal skatteprocent i Luxembourg af penge tjent i TDC.

En aftale, som betød, at Danmark risikerede at gü glip af enorme skatteindtÌgter.

Jan Thorsgaard Nielsen var dengang stadig ansat af Blackstone, og hans navn fremgĂĽr direkte af den hemmelige skatteaftale fra 2010.

Eller i hvert fald hans for- og efternavn.

For det er alene pü grund af fødselsdatoen og fødebyen ud for navnet Jan Nielsen, at 'Operation X' kunne identificere, hvilken Jan Nielsen der var tale om.

I det danske erhvervsregister fremgĂĽr mellemnavnet Thorsgaard, men i bĂĽde den hemmelige skatteaftale og i erhvervsregistret i Luxembourg stĂĽr kun det mere anonyme Jan Nielsen.

NTC's skatteaftale blev lækket i 2014 sammen med en række andre skatteaftaler med multinationale koncerner og satte EU’s nyudnævnte kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, som netop havde forladt posten som premierminister i Luxembourg, under massivt pres.

Danske politikere, heriblandt den nuvĂŚrende udenrigsminister Jeppe Kofod, kaldte dengang sagen "grotesk og meget alvorlig".

Den davĂŚrende EU-parlamentariker Morten Messerschmidt og nu formand for Dansk Folkeparti var enig med sin socialdemokratiske kollega:

- Man har snydt andre lande for skattekroner og ageret imod EU-retten, sagde han.

Pü trods af flere henvendelser er det endnu ikke lykkedes TV 2 at fü Jan Thorsgaard Nielsen til at forholde sig til den kontroversielle skatteaftale, som selskabet, han var direktør for, indgik med myndighederne i Luxembourg i 2010.

Skattefidusen

Reglerne er südan, at virksomheder i Danmark kan overføre udbytte eller rentebetalinger skattefrit til moderselskaber i EU-lande, som Danmark har en sükaldt dobbeltbeskatningsoverenskomst med.

Overførslerne er dog kun skattefrie, hvis EU-selskabet rent faktisk er den reelle ejer/moderselskab.

Er EU-selskabet blot en tom skal og kun et sükaldt gennemstrømningsselskab, fordi EU-selskabet i virkeligheden er ejet af et selskab i et skattely som Jersey eller Caymanøerne, sü er overførslerne ikke skattefrie, og sü er der ifølge EU-Domstolen og Landsretten tale om skattemisbrug.

Skal udvise hĂŚderlighed og integritet

Siden finanskrisen er der indført skærpede krav til ledelser og bestyrelser i banker – blandt andet når det gælder etik og moral.

Ifølge de sükaldte Fit and Proper-regler skal bestyrelsen i et kreditinstitut have en rÌkke kompetencer for at kunne fungere pü betryggende vis. Bestyrelsesmedlemmer skal ifølge reglerne blandt andet have "et godt omdømme og udvise hÌderlighed og integritet."

Finanstilsynet vil ikke kommentere den konkrete sag, men skriver at tilsynet skal orienteres, hvis der sker ĂŚndringer i forhold, der kan have relevans i forbindelse med en Fit and Proper-vurdering.

Finanstilsynet skriver, at netop retssager ofte vil vĂŚre relevante i Fit and Proper-vurderinger.

Røret blev smÌkket pü

Milliardkravet fra Skattestyrelsen er opstĂĽet, efter at NTC har sendt mere end 4,5 milliarder kroner i form af udbytte og rentebetalinger fra TDC til skattely.

'Operation X' har forsøgt at fü en kommentar fra de fem kapitalfonde, som stadig ejer NTC.

Kapitalfondene er Blackstone, Apax, Permira, Providence og KKR. Men ingen af dem har ønsket at stille op til interview eller kommentere dommene skriftligt.

Der findes ikke umiddelbart kontaktinformationer til selve konsortiet NTC i Luxembourg udover et enkelt telefonnummer. Men da 'Operation X' ringede til nummeret, smÌkkede en kvindelig ansat røret pü, da hun hørte, at det var en journalist fra Danmark.

Kan have overtrĂĽdt Danske Banks egne regler

Danske Bank vil ikke deltage i et interview om Jan Thorsgaard Nielsens involvering i sagen om skattemisbrug. I et skriftligt svar skriver Danske Banks pressechef, Stefan Singh Kailay:

- Danske Bank tager afstand fra enhver form for skatteunddragelse, og vores politik er ogsü tydelig i forhold til den type af arrangementer, I spørger ind til. Den konkrete sag er et mellemvÌrende mellem de pügÌldende selskaber og Skat, som Danske Bank ikke er en del af.

Om Jan Thorsgaard Nielsen i sin tid har handlet i strid med Danske Banks nuvÌrende skattepolitik, har hverken Jan Thorsgaard Nielsen eller Danske Bank ønsket at tage stilling til.

Bankens skattepolitik siger ellers meget klart, at Danske Bank ikke deltager i "aggressiv skatteplanlÌgning", og lÌgger vÌgt pü, at man følger "hensigten" med loven.

Har du oplysninger i sagen, er du meget velkommen til at kontakte 'Operation X-redaktionen' pĂĽ x@tv2.dk eller via tv2.dk/secure, hvor du kan kontakte redaktionen anonymt.