Den frygtede dobbelt-epidemi lader vente på sig - måske udebliver den helt igen

Der er flere årsager til, at der igen i år er helt usædvanligt få tilfælde af den almindelige influenza. Ekspert nævner især håndhygiejne og afstand.

En epidemi med både den almindelige sæsoninfluenza og covid-19.

Det var, hvad Sundhedsstyrelsen ”forventede – eller i hvert fald frygtede” - da vicedirektør Helene Probst i august i et interview med TV 2 oplyste, at Sundhedsstyrelsen blandt andet af den grund anbefalede influenzavaccination af de to- til seksårige.

Men med knap halvanden måned tilbage af dette års influenzasæson, der starter i oktober, er antallet af tilfælde nærmest lig nul.

Faktisk skraber grafen over antallet af tilfælde bunden. Ligesom det var tilfældet sidste år.

- Normalt på det her tidspunkt er vi i fuld gang med sæsonen, og i år ser vi stort set ingen influenza. Næsten lige så lidt som sidste år, hvor den nærmest udeblev. Det er igen ret usædvanligt, siger Lasse Vestergaard, der er afdelingslæge i Statens Serum Institut (SSI), til TV 2.

Få tilfælde trods massiv testning

I en ”normal” sæson begynder antallet af tilfælde langsomt at stige i december og derefter at tage fart omkring årsskiftet og ind i januar.

Men i skrivende stund er der samlet kun konstateret 469 tilfælde af A- og B-influenza. Og det på trods af, at der i år er blevet testet massivt for influenza - meget mere end nogen andre år.

Og der er mere godt nyt. For ifølge Lasse Vestergaard vil en epidemi med influenza - på trods af ophævelse af alle restriktioner - næppe nå overhovedet at komme i gang.

- Det begynder at se lovende ud, siger han.

SSI forudsagde normal eller mild sæson

Men faktisk vurderede eksperterne hos SSI allerede i september - og i modsætning til Sundhedsstyrelsen og flere andre eksperter – at influenzasæsonen 2021-2022 "meget vel kunne blive normal eller mild".

Det er der flere årsager til – en af dem skal blandt andet findes i de mange gode vaner, som danskerne har lært under pandemien med coronavirus.

- Vi så, hvor effektive restriktionerne og de gode vaner var i sæsonen sidste år, hvor influenza nærmeste udeblev. Og med en så kraftig effekt forudså vi, at det meget vel også ville gøre sig gældende i dette års influenzasæson, siger Lasse Vestergaard.

Dertil kommer flere andre forhold: For eksempel at Danmark i år havde indkøbt et rekordstort antal influenzavacciner, og at myndighederne i år ville anbefale vaccination af de to- til seksårige, der normalt er små smittebomber, når det gælder influenza.

- Og selv om tilslutningen til vaccination af denne gruppe er meget lavere, end vi havde regnet med, så er næsten en tredjedel af de mindre børn blevet vaccineret.

Samtidig er rekordmange af de ældre i år blevet vaccineret mod influenza, det har været en mild vinter, og heller ikke vores nabolande har været ramt af mange influenza-tilfælde.

Ét forhold har SSI dog ikke taget med i vurderingen: Nemlig at flere voksne i år ville være mere modtagelige for at blive smittet med influenza, fordi ingen blev udsat for virussen sidste år.

- Den her teori om, at voksne er helt ubeskyttede, fordi de ikke havde influenza sidste år, er ikke helt korrekt. Voksne mennesker taber ikke fuldstændig deres immunitet over for influenza på to sæsoner, siger han.

Vi skal huske alt det, vi har lært

Den anden vinter med covid-19 har altså på trods af eksperter og myndigheders bange anelser banket antallet af influenza-tilfælde i bund.

Og det skal vi lære af, siger Lasse Vestergaard.

- Vi har virkelig set, hvad blandt andet god hygiejne og afstand kan gøre i forhold til andre virussygdomme Det gælder også at blive hjemme, når man er syg – det kan en øget fleksibilitet med hjemmearbejde også hjælpe med til, siger han.