Coronavirus

Nu ser vi den fulde konsekvens af genåbningen, siger ekspert

Vi ser nu og den kommende uge den fulde konsekvens af genåbningen, vurderer professor tirsdag.

Det seneste døgn er der registreret yderligere 49.798 tilfælde med corona i Danmark.

Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) tirsdag i sin daglige opgørelse.

Ud af de 49.798 smittetilfælde er 2759 af dem tilfælde, hvor en person tidligere har været testet positiv for corona. Det er det højeste smittetal de sidste 6 dage.

Ifølge professor og overlæge ved infektionsmedicinsk afdeling Aalborg Universitetshospital, Henrik Nielsen, kommer stigningen i smittede, som følge af at restriktionerne for nylig er blevet fjernet.

- Vi ser nu og den kommende uge den fulde konsekvens af genåbningen, siger han.

Vil stige yderligere

Der er ifølge Henrik Nielsen overvejende sandsynlighed for, at smittetallet vil stige i de kommende dage.

Andelen af positive prøver i forhold til det samlede antal prøver er knapt 32 procent. Altså er det cirka hver tredje pcr-prøve, der har vist et positivt svar for corona.

Det hører med, at antallet af nye smittetilfælde kan være endnu højere end dem, der er fundet i pcr-prøverne.

SSI har vurderet, at det i de seneste måneder kun er op mod halvdelen af alle smittetilfælde, der bliver registreret i pcr-prøverne.

En årsag kan være, at folk ikke udvikler symptomer og derfor ikke får foretaget en pcr-prøve.

På hospitalerne er antallet af patienter indlagt med corona tirsdag steget med 21 til 1315 personer. Ud af dem er 39 på intensiv, og 15 får hjælp af en respirator.

Besværliggør arbejdet

Antallet af indlagte patienter dækker både over patienter, der er indlagt på grund af corona og med corona.

Det betyder, at det ikke er alle patienter, der er indlagt som følge af corona. Et eksempel kunne være, at en patient er indlagt med et brækket ben og derudover er smittet med corona.

Ifølge Henrik Nielsen kan det øgede antal indlagte kan være med til at presse sundhedspersonalet.

- Der er meget smittespredning i samfundet generelt. Mange danskere har en positiv pcr-test. Derfor vil de tælle med i statistikken. Det besværliggør personalets arbejde rundt omkring på sygehusene, siger Henrik Nielsen.

- Selvom patienter ikke er indlagt på grund af corona, skal de stadig isoleres med alle de sikkerhedsregler, det medfølger. Det skaber travlhed rundt omkring på hospitalsgangene, tilføjer han.

Der er desuden registreret yderligere 18 coronarelaterede dødsfald, så det samlede antal coronarelaterede dødsfald under epidemien nu er 3927.

For coronadødsfald gælder samme forbehold som ved coronaindlagte. Corona er ikke nødvendigvis årsag til, at en person er død.