Samfund

Små børn deler seksuelt indhold - men skal de overhovedet have en mobil?

Der er en grund til, at sociale medier har en aldersgrænse på 13 år, siger rådgiver hos Red Barnet.

Tiktok, Youtube og Instagram er populære sociale medier blandt børn og unge.

Men mellem små dansevideoer, sjove memes og kvadratiske fotos er der begyndt at florere mere seksualiseret indhold.

Det fortalte politiet søndag, hvor de advarede om, at børn helt ned til seksårsalderen deler seksuelt indhold.

- Når et barn benytter nogle genstande eksempelvis en pige, der stikker nogle genstande op i sig selv eller bruger sine fingre til at gøre noget, mens hun optager det med sin mobiltelefon, så har vi et problem, lød det fra politiets Flemming Kjærside søndag.

Og det har fået debatten om, hvornår børn bør have en mobil til at blusse op.

På TV 2s Facebookside skriver en bruger, at det er ”dybt uansvarlige og slappe forældre”, der giver deres børn på seks år en mobiltelefon, mens en anden skriver: ”min søn var 5 år, da han fik sin første mobiltelefon. Det var mit valg og ikke andres mening”.

Spil og Youtube

30-årige Dorthe Elise Mortensen blandede sig også i Facebook-debatten om børn og mobiler.

Hun har en søn på ti år, som fik en smartphone, da han var ni år.

- Han fik primært en telefon til at sidde og spille på. Han bruger den til Youtube og den slags, og har ikke andre sociale medier, siger hun til TV 2.

- Han fik kun fik mobilen på betingelse af, at jeg sidder ved siden af og kontrollerer, hvad han laver på den. Jeg havde egentlig helst set, at han først havde fået en som 13-14-årig, siger Dorthe Elise Mortensen.

Ingen aldersgrænse

Men det er ikke bedre at vente med at give barnet en mobil, til barnet er 13 år, fremfor når barnet er otte år, lyder det fra eksperter.

- Vi har ingen officielle anbefalinger i forhold til alder. Det afhænger af mange forskellige faktorer i den enkelte familie, siger Stine Liv Johansen, der er formand for Medierådet for Børn og Unge.

Statistisk set får de fleste børn en mobiltelefon, når de er otte-ni år.

- Det vigtige er, at man taler med sit barn om, hvordan man bruger mobilen. Det er ikke løst med, at man siger ”opfør dig ordentligt”. Det er vigtigt, barnet kommer til en, når der er nogle problemer, siger Stine Liv Johansen.

Afstemning

Hvor gammel skal dit barn være, før han/hun må få en mobiltelefon med sociale medier?

13 år og på Tiktok

Men der er samtidig en grund til, at sociale medier har en aldersgrænse på 13 år.

Det siger Jon Kristian Lange, der er seniorrådgiver i børns digitale liv hos Red Barnet.

- Sociale medier er designet til, at man skal være 13 år. Det skyldes, at der er indhold, der er seksualiseret. Det er også noget af det, der går galt nogle gange. Der er en forventning fra de voksnes side om, at børn har styr på det digitale, men hvis man giver sit barn en mobiltelefon, skal barnet have hjælp, siger han.

Trods aldersgrænsen er mange børn på 11 år alligevel på sociale medier. Og beslutter man, at give sit barn lov til at være på Tiktok eller Instagram, er det vigtigt, man guider sit barn, siger eksperterne.

- Det er en vigtig overvejelse, hvilke apps man henter, hvilke tilladelser man giver, og hvilke aftaler man laver med sit barn, siger Jon Kristian Lange og peger på, at DR’s apps 'Ultra' og 'Minisjang' er ”fremragende apps”.

Begge eksperter mener også, at det er vigtigt at følge op, når ens barn har fået lov til at få en mobiltelefon med sociale medier.

- Man skal huske at spørge, om barnet oplever nogle ting, der bekymrer det eller gør det ked af det, siger Stine Liv Johansen.

Og dét råd forsøger Dorthe Elise Mortensen også at følge:

- Vi har blandt andet snakket om, at der er nogle på sociale medier, der lægger billeder op af sig selv, hvor de har meget lidt tøj på, og at det ikke er i orden for børn at lægge op, siger hun.