Første fredag fri af restriktioner har givet politiet en travl nat

De mange festglade mennesker i bybilledet gav dog ikke anledning til "større politisager".

Fredag markerede starten på den første weekend i nattelivet uden restriktioner, og det har resulteret i en travl aften hos landets politikredse.

I henholdsvis København, Fyn, Østjylland og Nordjylland har politiet således haft meget at se til i løbet af natten.

Fælles for de fire politikredse er dog, at der udelukkende har været tale om mindre slagsmål og folk, der har været for berusede til at tage vare på sig selv.

Omkring 15 personer er blevet anholdt på tværs af de fire politikredse.

Meldingen er den samme fra René Aabo Clausen, der er frivillig natteravn i Odense, hvor han har patruljeret natten til lørdag.

- Jeg gik på gaden klokken 02.00 i nat, og der var masser af feststemte unge mennesker, men det har for vores vedkommende været en rolig nat, siger han til TV 2.

Natteravnen oplyser desuden, at de festende generelt var gode til at tage vare på hinanden, og at politiet greb ind over for dem, der ikke kunne styre mængden af alkohol.

Magisk følelse af frihed

De seneste to år har nattelivet været lukket ned i mere end halvandet år, og netop derfor var stemningen fredag aften og nat nær euforisk på baren Boogies i Odense.

- De gæster, vi har fået tilbage, er glade mennesker, der giver udtryk for, hvor meget de har savnet at være her, siger bestyrer Tommy Andresen.

At man er ung og fri til at gøre, hvad man vil, det er helt magisk

Anna Leth, tidligere studerende

Flere af gæsterne er fyldt 18 år i starten af coronatiden, og derfor har mange af dem haft begrænset mulighed for at tage i byen uden restriktioner.

De yngste gæster er ifølge Tommy Andresen "ellevilde for bare at få lov til at prøve det".

Det bekræfter Anna Leth, der efter flere års skolegang og fritid præget af restriktioner nu står med en følelse af frihed:

- Det der med at føle friheden, og at det er okay at tale med mennesker, man ikke kender. At man er ung og fri til at gøre, hvad man vil, det er helt magisk, siger hun.

Ekstraordinært tryk på bylivet de kommende måneder

Natteravn René Aabo Clausen har en formodning om, at særligt de unge vil være stærkt repræsenteret i bylivet de kommende måneder.

- Jeg tror, der er en instinktiv lyst til at feste. Jeg tror, vi går en tid i møde, hvor der er ekstraordinært mange unge mennesker i byen, siger han.

Fredag aften var heller ingen undtagelse, og her erfarede René Aabo Clausen også, at der var mange mennesker fra omegnsbyerne som Nyborg og Kerteminde, der havde taget turen til Odense for at feste.

Natteravnen glæder sig over udsigten til at se de mange glade unge mennesker fylde gaderne, og han kommer i den forbindelse med en opfordring:

- Vi skal være rigtig gode til at tage vare på hinanden og til at være opmærksomme på, når folk har brug for hjælp, lyder det fra ham.

Anledning til ændring i drukvaner

Coronavirus har siden 2020 lagt en naturlig dæmper på danskernes indtag af alkohol, men med genåbningen er der udsigt til, at der igen bliver skruet op for alkoholindtaget, særligt hos den unge målgruppe.

Hos Alkohol & Samfund er man opmærksom på, at de unges alkoholvaner i den kommende tid formentlig kommer til at ændre sig.

Samtidig er der en forhåbning om, at tiden med restriktioner måske får de unge mennesker til at indse, at det ikke nødvendigvis er alkoholen, man har savnet, men snarere samværet og interaktionen med andre mennesker. Sådan lyder meldingen fra direktør Ida Fabricius Bruun.

Hun tror på, at corona kan have været med til at ændre de unges drukvaner.

- Det her kan være en anledning til, at man kigger sine vaner efter i sømmene. Det kunne være en anledning til mere fest og lidt mindre fuldskab, siger hun.

Lørdag aften venter en ny fest, når det igen går løs på barer, cafeer, restauranter og natklubber over hele landet.