Fra Kabul til Rønne: I dag fik 245 afghanere deres eget hjem i Danmark
Familien Sherin blev hastet ud af Afghanistan. Nu er de flyttet i hus på Bornholm.
Rejsen tog sin begyndelse tirsdag klokken 6.38 på Hvidding Station i Sønderjylland.
Fra stationen kunne man skimte det lokale asylcenter, hvor familien Sherin endte efter den kaotiske evakuering ud af Afghanistan sidste år. Et brat skifte, der blev fremtvunget, da de vestlige tropper rykkede ud, og Taliban overtog magten landet.
Efter en togtur i dag tværs gennem Danmark stod familien ved 11-tiden atter i en lufthavn. Denne gang i København og under helt andre omstændigheder.
Sidst var da familien på i alt ti personer skulle igennem Kabul Lufthavn for at komme ud af Afghanistan. De kaotiske billeder gik verden rundt.
Mohammad Sherin havde siden 2012 arbejdet for den danske og norske ambassade i Kabul indtil den bratte afslutning i august.
- Den dag græd jeg. Vi efterlod alt, vores hus, vores slægtninge, vores familie, fortæller Mohammad Sherin.
Men der var også lyspunkter i mørket:
- De danske kolleger på ambassaden ventede på os inde i lufthavnen. Det er vi meget taknemmelige for.
Kurs mod klippeøen
- Jek, do, se, tjahar, lød det på farsi, da familien talte bagagen op. I alt 12 stykker blev det til.
Familiens bagage er blevet forøget noget siden, konstaterede Mohammad Sherin, da han i dag ved middagstid baksede med at få bagagen tjekket ind.
- Da vi kom ud af Afghanistan, havde vi kun nogle små tasker. Vi måtte efterlade alt, husker Mohammad Sherin. Bohavet er vokset siden, blandt andet fordi familien har fået foræret en masse tøj.
Med bagagen talt op, gik turen videre mod gaten. Nu manglede bare sidste del af rejsen, en flytur til Bornholm og til familiens første rigtige hjem i Danmark. Selv havde familien lagt billet ind på at komme til København, betroede Mohammad Sherin TV 2. Nu blev det i stedet klippeøen i øst.
- Der er en masse, der har sagt til mig, at det er skønt sted, og at der kommer mange på ferie om sommeren.
Bornholm har faktisk som en af to kommuner i Danmark bedt om at få flere flygtninge, end øen egentlig er forpligtet til. Den anden er Fredensborg. Baggrunden er, at der i øjeblikket er god brug for arbejdskraft udefra. Ledigheden på solskinsøen er helt nede på 1,9 pct.
- Nu må vi se, hvad der er af muligheder for at finde et job, siger Mohammed Sherin.
Det var nu ikke solskin, der ventede familien. I stedet landede de kl. 14.20 i øsende regnvejr. Og så gik det afsted i to minibusser til det endelige mål. Et to-etagers, rødt murstenshus i Rønne, som fra i dag skal danne ramme om familien.
Nogle allerede i job
En status på asylcentrenes store flyttedag viser, at 245 i dag fik et nyt hjem. Flest skulle til København, nemlig 19 afghanere. Skanderborg og Vordingborg modtog hver 11, og på fjerdepladsen kom så Bornholm sammen med Viborg.
I Sandholmlejren i Nordsjælland sagde Røde Kors farvel til en familie, hvor de to voksne allerede nu er i praktik i jobs på henholdsvis Nordsjællands Hospital og revisionsfirmaet BDO.
- Vi har mærket en stor interesse fra virksomheder, som har taget fat i os og sagt, "hey, skal vi ikke komme ud og hilse på dem, der bor der". Fordi de var interesseret i den arbejdskraft, der var her, fortæller Marie Larsen, leder af undervisning og aktivering hos Røde Kors, der driver Center Sandholm.
For familien Sherin sluttede flyttedagen med en rundtur på Store Torv, herunder et besøg i det lokale Menu supermarked, mens diverse erhvervskonsulenter så til. Nu venter en periode med danskundervisning.
Kan du tale dansk?
- Jeg kan tale dansk – lidt, svarer Mohammad Sherin tøvende.
Ét stort usikkerhedselement står dog tilbage. Afghanerne har kun opholdstilladelse et par år frem:
- Efter to år ved jeg ikke, hvad der skal ske. Der er endda allerede gået to måneder. Vores papirer kom på plads i december, og nu er det februar.