Da klokken slog 00, satte friheden ind – men i nattelivet var der ikke kun lettelse
Danmarks genåbning er ikke kun lig med lettelse. Nej, pandemien har sat sig spor.
22-årige Line Bay rejser sig fra sin plads ved hjørnebordet på Nørre Bodega på Nørrebro i Købehavn. Rutineret spænder hun det blå stykke stof over næse og mund.
- Wuhuuu, går på toilet med mundbind for sidste gang, kommenterer hendes veninde hujende.
Det er mandag aften 31. januar, og klokken nærmer sig midnat. Det samme gør dermed tidspunktet, hvor Danmark de facto siger farvel til de sidste coronarestriktioner.
Det præger stemingen på den brune bodega, der er proppet til bristepunktet. Folk glæder sig til mere frihed og færre regler, og fra anlægget spiller 'The Final Countdown' af bandet Europe.
Rart med grænser
Men blandt kolde fadøl og jam fra jukeboksen lurer også en anden følelse. En følelse, der kan være svær at italesætte, når resten af landet samstemmende er gået i fejringshumør.
- På en måde har det været rart, at der har været nogle grænser og regler. Når alt er åbent, kan jeg godt få en frygt for at gå glip af noget, siger 24-årige Caroline Rosendal.
Veninderne rundt om bordet nikker. De spiller Meyer, pulser hjemmerullede cigaretter og vender i fællesskab knap to år med corona.
- Jeg kan godt lide at gå ud og tage på bar. Men jeg elskede faktisk, da alt var lukket. Jeg bagte boller klokken 6 om morgenen og havde generelt meget mere overskud, supplerer Nanou Enghave på 24 år.
Siden midten af december har skruen endnu en gang under pandemien været strammet om barer, restauranter og natteliv. Sidste servering har skullet overstås klokken 22, og lukketiden har været en time efter.
Netop de regler er ophævet denne mandag aften, selvom det som bekendt først er tirsdag 1. februar, at landets restriktioner ophører.
Det besluttede regeringen fredag for at imødekomme en ellers noget spøjs situation, hvor gæster skulle forlade barer og værtshuse klokken 23, vente en time på gaden og derefter kunne gå ind og fortsætte festen igen.
- Natteliv, barer og restauranter er nogle af dem, der har været hårdt ramt under flere nedlukninger. Vi skal ikke lade firkantede skrivebordsregler spænde ben for en god genåbning, forklarede erhvervsminister Simon Kollerup (S) på Facebook.
Kravet om mundbind gælder dog fortsat indtil midnat.
Spørger man bartender på Nørre Bodega Alexander Vesterby har det ikke været sjovt igennem to år at lege vagthund og sørge for, at regler om coronapas, mundbind og afstandskrav er blevet overholdt.
Han fortæller, at der den seneste tid har været flere episoder med festhungrende mennesker, der har forsøgt at snyde sig til en af barens coronasikrede 42 pladser ved at komme ind ad døren uden overtøj.
Dermed skulle det ligne, at de allerede havde været der.
Andre gange er det coronapasset, der har vakt sure miner.
- Det har været en pain in the ass at skulle overvåge folk, siger Alexander Vesterby.
En forløsning
Denne dag markerer et farvel til den slags situationer og en tilbagevenden til en god, gammeldags bodega, hvor der er plads til alle.
Også til de mere vante værtshusgæster, der under pandemien har måttet kæmpe om pladsen med mange unge, der ikke har haft andre steder at gå hen.
- Det er en forløsning. For det her skal både være stedet for de ældre, for de unge, dem med sene aftenvagter, de studerende, CBS-typerne og sutterne. Mødestedet på tværs har manglet, siger han.
- Hvem er jeg uden corona?
Uden for baren sidder netop en stor gruppe unge. De kender hinanden fra højskole, og humøret er højt, men ligesom blandt veninderne indenfor, har den forestående coronafrie hverdag også her sat tankerne i gang.
Genåbningen giver ondt i maven, siger en. For nu skal man igen omstille sig til en ny virkelighed, hvor det modsat under nedlukningen handler om at være på og ude hele tiden.
En anden forklarer, at pandemien har fyldt hele hans voksne liv, efter at han sidste år fyldte 18. Det er svært at tro på, at restriktioner reelt er fortid, lyder det.
Og for en tredje ved navn Toivo Ty Terjesen er fremtiden decideret "skræmmende".
- Det bliver den største omvæltning endelig at kunne leve sit liv igen. Men hvilket liv? Hvad lavede jeg egentlig inden pandemien? Hvem er jeg uden corona? siger han og tiltrækker sig en del af gruppens opmærksomhed, mens han hæver stemmen:
- Hvordan skal man vide det efter at have siddet på sit eget værelse i så lang tid? Hele livet har jo været udsat på grund af corona!
Smider mundbind på jorden
Klokken slår nu 23.58, og rundt omkring ved bordene på Nørre Bodega tager nogle en pause fra det, de ellers var i gang.
1. februar nærmer sig. Det samme gør et så godt som restriktionsfrit Danmark.
Og da klokken passerer midnat, tyder noget på, at der blandt bekymringer og uvished om fremtiden trods alt også er plads til lettelse og glæde.
I hvert fald stiller flere sig op, klapper og råber begejstret, mens de på slaget 12 svinger mundbind i luften og lader dem falde til jorden.
Ingen samler dem op. Festen fortsætter. Fra nu af uden regler.