Samfund

Hvalros i Hvide Sande er vendt tilbage

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Hvalrossen er formentlig en sund og rask han, siger vildtkonsulent ved Naturstyrelsen.

En gæst af den mere sjældne slags har siden tirsdag vakt opsigt ved havnen i Hvide Sande.

Der er tale om en stor hvalros, som op til flere gange er spottet, mens den tager et hvil på stenene ved vandet.

En af heldige, der har fået et glimt af hvalrossen, er Søren Lomme, der til dagligt arbejder i salgsafdelingen på skibsværftet i Hvide Sande og samtidig er frivillig redningsmand på havnen.

Torsdag formiddag tog han forbi kajen i en kaffepause og ventede helt stille, indtil hvalrossen dukkede op to meter fra ham.

- Jeg tænkte nok, at den ville dukke op, men jeg troede ikke, at det ville være på den måde. Jeg ved godt, at man ikke må gå tæt, men jeg sad stille, og så kom den tæt på af sig selv, fortæller han.

Søren Lomme blev så fascineret, at han ikke ikke kunne lade være med at tage billeder af det store dyr.

- Den så så sød ud. Jeg synes, det kunne være fint at få det foreviget. Det lignende, at den rigtig hyggede sig, siger han.

En sjælden gæst

Den største nuværende forekomst af hvalrosser på Nordatlanten findes i Østgrønland og Svalbard, og det er en sjældenhed, at en hvalros tager turen til Danmark.

Alligevel er det anden gang på bare et år, at Hvide Sande har haft besøg af et af de store dyr.

Om det er den samme hvalros er dog ikke til at sige, fortæller Karsten Lund-Platz, der er vildtkonsulent ved Naturstyrelsen.

- Det er ret usædvanligt, den er observeret i Danmark. Det er ofte unge hanner, som strejfer omkring. De smides hurtigt ud hjemme fra for at finde hunner, siger han og uddyber:

- Den så ikke ud til at fejle noget. Der var ingen sår eller blod. Den viste stor interesse og fulgte fiskerikontrolløren med øjnene, fortæller han.

Et hurtigt visit

Vildtkonsulenten har ikke noget godt bud på, hvorfor den lige er havnet i Hvide Sande.

- Det må du snakke med turistforeningen om, griner han og fortsætter:

- Der er i forvejen mange sæler og mange fisk, som skal ind og ud, så måske er det derfor, gætter han.

Naturstyrelsen holder som sådan ikke øje med hvalrossen, da forventningen er, at den højst sandsynligt vil svømme videre ud på eventyr.

- Det er nok fordi, den har været på en lang rejse og skal have lidt mad og hvile. Med den mediedækning, den har fået, så er jeg sikker på, at vi nok skal høre, hvis den får en forkølelse. Men så længe den ser ud til at være sund og rask, så gør vi ikke andet end at glæde os over, at den har det godt, siger Karsten Lund-Platz.

Hold afstand til dyret

Naturstyrelsen opfordrer i forbindelse med hvalrossens besøg til, at man holder god afstand til dyret. Både for hvalrossen og ens egen skyld, da man kan risikere, at den bliver aggressiv, hvis den føler sig presset op i et hjørne.

Det vidste Søren Lomme også. Derfor tog det heller ikke mere end 10 minutter at forevige øjeblikket med havpattedyret.

- Og så kørte jeg igen, fordi jeg tænkte, at der nok kom mange. Men den skal jo også have ro, siger han.