Glipper det med at huske coronabegivenhedernes gang? Så tag et kig ned igennem artiklen.
Coronavirus

Se de historiske øjeblikke: Sådan så Danmark ud gennem to års coronapandemi

Hamstring, historiske pressemøder, coronahår og massevis af vacciner. Her er et udpluk af coronakrisens store historier - fortalt i billeder.

2020 stod i coronaens tegn. Det samme gjorde 2021. Men efter knap to år kan det være slut.

Det fastslog Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag aften, hvor hun præsenterede den glædelige nyhed, om at coronavirus fra 1. februar ikke længere skal kategoriseres som en samfundskritisk sygdom. Og dermed bliver vi også fri for så godt som alle restriktioner.

TV 2 giver dig her et billedgensyn med nogle af de øjeblikke, der for alvor har gjort indtryk under epidemien i Danmark.

27. februar 2020: Første dansker bliver testet positiv for covid-19

TV 2-redaktør Jakob Tage Ramlyng var den første bekræftede smittede med coronavirus i Danmark.

Han havde ugen forinden været på skiferie i Chiesa i Valmalenco i det nordlige Italien sammen med sin familie. Et par dage efter fik han mavesmerter, hoste og feber.

11. marts 2020: Statsministeren lukker landet ned

- Det, jeg vil sige i aften, kommer til at få store konsekvenser for alle danskere.

Sådan indledte statsminister Mette Frederiksen (S) det nu historiske pressemøde 11. marts 2020, hvor hun og regeringen lukkede Danmark ned i forsøget på at bremse coronasmitten.

Næsten alt skulle lukke: Skoler, daginstitutioner, restauranter, spillesteder, frisører, fitnesscentre og kulturliv. Alle offentligt ansatte, der ikke varetog kritiske funktioner, blev sendt hjem, og forsamlinger på flere end 100 personer blev forbudt.

514 danskere var smittet den onsdag. Samme dag erklærede verdenssundhedsorganisationen (WHO), at virusudbruddet var en pandemi.

11.-12. marts 2020: Danskerne hamstrer fødevarer og toiletpapir

Æg, gær og toiletpapir blev revet af hylderne i timerne og dagene efter, at statsminister Mette Frederiksen igangsatte nedlukningen af Danmark. Hendes opfordring på pressemødet var ellers klar:

- Her vil jeg understrege: Vi er ikke i en fødevarekrise. Der er ingen grund til at hamstre rugbrød og toiletpapir. Heller ikke i morgen.

Men mange danskere panikkede og gjorde det modsatte ved at efterlade dagligvarebutikkerne med tomme hylder og mangel på toiletpapir.

14. marts 2020: Danmarks grænser lukker

Danmark lukkede grænserne som et af de første lande. Det var stadig muligt for varetransport og danske statsborgere at komme ind, men andre nationaliteter kunne ikke. Det skete for at dæmme op for spredningen af coronavirus.

Samme dag døde den første dansker, som var smittet med covid-19.

16. marts: Første dag i hjemmeskolen

Lidt over 700.000 elever i grundskolen blev sendt hjem under en to uger lang nedlukning, som formelt trådte i kraft 16. marts. Dengang hed det, at skolerne blot var lukket til og med 27. marts. Hjemmeskolingen - og hjemmearbejdet - var dog langt fra forbi.

17. marts 2020: Dronningen holder historisk tale om corona

Dronning Margrethe plejer kun at tale til os alle sammen til nytår. Men tirsdag 17. marts løftede dronningen sin pegefinger i form af en skarp opsang til danskerne om den alvorlige coronasituation:

- Man ser stadig grupper i alle aldre, som opholder sig for tæt sammen. Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det, synes jeg ikke, at man kan være bekendt. Det er tankeløst, og det er først og fremmest hensynsløst, lød det formanende fra dronningen.

Marts-april 2020: Mennesketomme gader

Efter landets nedlukning lå landets gader tomme hen, mens befolkningen holdt sig inden døre. Selv yderst travle adresser i København som Nyhavn var tomme.

21. april 2020: Ny teststrategi, flere podere

I begyndelsen af april 2020 dukkede flere testcentre op.

Og 21. april lancerede Sundhedsstyrelsen en ny teststrategi: Alle, der havde symptomer på coronavirus, skulle fremover testes for smitte.

Siden er poderne bag de blå mundbind og beskyttelsesdragter blev fast bekendtskab, når danskerne har skullet forbi testcentrene.

15. maj 2020: Tomme lufthavne

Her et billede af en så godt som tom Københavns Lufthavn fra 15. maj 2020. Men billedet kunnet lige godt have været taget i mange andre perioder af pandemien.

Flytrafikken har haft trange kår, og lufthavnene har været ude i talrige fyringer.

29. oktober 2020: Mundbind bliver en fast del af hverdagen

Først gjaldt kravet om mundbind kun, når man rejste med offentlig transport.

Så blev det obligatorisk at bære mundbindet, når man stod op på en restaurant eller bar.

Men fra 29. oktober skulle alle danskere også bære mundbind på indkøbsturer, i butikker og indendørs på alle andre offentlige steder.

4. november 2020: Alle mink skal aflives

4. november krævede statsminister Mette Frederiksen alle mink i Danmark aflivet, fordi der var fundet en muteret version af coronavirussen i dyrene, der kunne sætte effekten af en ny vaccine over styr.

Regeringen havde bare ikke lovhjemmel til at kræve det, og fødevareminister Mogens Jensen (S) måtte forlade sin ministerpost 18. november 2020.

26. december 2020: Første vacciner kommer til Danmark

Lastbilen med de første 9750 doser coronavacciner fra medicinalvirksomhederne Pfizer og Biontech ankom til Statens Serum Institut (SSI) i København.

27. december 2020: De første danskere bliver vaccineret mod corona

Søndag morgen 27. december fik fynboen Leif Heiselberg som den første dansker sit første stik med vaccinen mod covid-19.

- Jeg har det sgu da glimrende, fuldstændig glimrende, ingen problemer, sagde den 79-årige, kort efter at han havde fået vaccinen.

23. januar 2021: Men in Black sætter ild til dukke af Mette Frederiksen

Januar 2021 bød på flere coronademonstrationer, hvor især gruppen Men In Black, som er imod coronarestriktioner, gjorde sig bemærket.

En dukke forestillende statsminister Mette Frederiksen blev lørdag aften 23. januar hængt op i en lygtepæl og brændt af. På maven af dukken hang et skilt med skriften: HUN MÅ OG SKAL AFLIVES!

6. april 2021: Frisørerne åbner og klipper coronahår

Efter endnu en nedlukning, der var startet i december 2020, havde danskernes hår og skæg fået lov at stå i over 100 dage.

Men 6. april 2021 fik frisørerne endelig lov at åbne igen og kaste sig over de vildtvoksede coronalokker og knap så vellykkede hjemmeklipninger.

Én af dem, der selv tyede til saksen, var en af Danmarks mest omtalte personer under coronakrisen, sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

- Har klippet mig selv med maskine, skrev han på Twitter 29. marts og tilføjede, at det var ”blevet skævt i nakken”.

19. juni 2021: Sygeplejerskerne strejker

Denne lørdag nedlagde flere end 5000 danske sygeplejersker arbejdet. Det gjorde de, fordi at de ville kæmpe for en bedre overenskomst, og blandt argumenterne for bedre vilkår til sygeplejerskerne lød det, at de under coronapandemien havde stået i frontlinjen og var blevet presset til det yderste.

Nedlæggelserne fortsatte i flere måneder, og først i slutningen af august vedtog Folketinget et indgreb, der stoppede strejken.

Juni-juli 2021: Dansk EM-feber

De danske fodboldherrer gav danskerne noget at samles om, da de i sommermånederne brillerede og spillede sig hele vejen til semifinalen under EM.

Corona virkede næsten glemt, da enorme menneskemængder mødtes for at heppe på landsholdet. Og så alligevel ikke. Historier fulgte igen og igen om smitteudbrud i både Parken og til storskærmsarrangementer.

1. september 2021: Natklubber åbner igen

Klokken 00.01 1. september måtte natklubberne igen byde danseglade unge indenfor for første gang i 18 måneder.

Og festglæden var til at føle i gaderne, da de unge blev sluppet løs på floor.

9. december 2021: Mette Frederiksen afhøres i Minkkommissionen

Mens Mette Frederiksen svarede på spørgsmål i næsten seks timer hos Minkkommissionen, var der uden for Retten på Frederiksberg både anholdelser og hærværk mod statsministerens bil.

Ophidsede demonstranter var mødt op med mange hjemmelavede skilte, der på den ene eller anden vis symboliserede utilfredshed med statsministeren.

Helt så dramatisk var det dog ikke inde i retslokalet. Under afhøringen opstod en infight mellem udspørgeren og statsministeren, og derudover afviste Mette Frederiksen at have et juridisk ansvar i minksagen.

26. januar 2022: Så godt som alle restriktioner fjernes

Statsminister Mette Frederiksen afholdte sit måske sidste store coronapressemøde. Et punktum blev sat i epidemien.

Fra 1. februar vil corona ikke længere kategoriseres som en samfundskritisk sygdom i Danmark.

Dermed bliver danskerne også fri for så godt som alle restriktioner.

- I aften kan vi begynde at sænke skulderne og finde smilet frem igen, sagde Mette Frederiksen med et smil på pressemødet onsdag.