Coronavirus

Det kan man ikke tillade sig at sige, sagde overlæge – onsdag svarede Mette Frederiksen på kritikken

Statsministerens ord om, at ethvert coronadøsfald er en tragedie, skal ses i den rette sammenhæng, understreger hun.

Døden er en naturlig del af det at være menneske, og det er ikke en tragedie, hvis sygdom på et tidspunkt forhindrer os i at leve videre.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen på pressemødet onsdag aften.

Her blev hun bedt om at forholde sig til den kritik, en overlæge på Rigshospitalet fremsatte i Altinget 3. januar.

Morten Ziebell skrev en kronik, hvor han stillede spørgsmålet: Hvorfor må man ikke dø mere?

Han har oplevet en acceleration i opfattelsen af, at ingen må dø, og ser politikeres udtalelser om, at man ikke må dø af corona, som en del af årsagen. Som da statsministeren på et af de første coronapressemøder omtalte hvert eneste dødsfald som en tragedie:

- 187 er ulykkeligvis døde. Hvert eneste dødsfald er en tragedie. Mine tanker og medfølelse går til jer efterladte, sagde statsministeren 6. april 2020.

Men det var ikke rimeligt, mener Morten Ziebell, som er ledende overlæge på hjerne- og neurokirurgisk afdeling på Rigshospitalet.

- Det kan man ikke tillade sig at sige, sagde han til TV 2 5. januar 2022.

- Vi skal ikke være bange for at dø

Men det mener statsministeren godt, at man kan. Det er vigtigt at forstå hendes ord i den sammenhæng, de blev sagt dengang, understregede hun.

- Det, jeg mente, var, at hvis vi havde ladet pandemien rase, ville vi givet vis have haft mange flere dødsfald – også dødsfald, vi kunne have undgået – og det, synes jeg faktisk, havde været en tragedie, sagde Mette Frederiksen på pressemødet onsdag aften, hvor hun annoncerede, at alle coronarestriktioner ophæves i næste uge.

Udtalelsen var ikke et udtryk for, at statsministeren er "forskrækket i forhold til døden", lød det.

I sin kronik skrev Morten Ziebell, at en mand sidst i firserne, som er "mæt af dage", ikke kan få lov til at dø i ro og fred. Fordi døden er blevet et problem, som skal løses og bekæmpes.

Pointen med hans indlæg, skrev han, var, at det er blevet skamfuldt at dø i Danmark, og at sundhedsvæsenet har spillet fallit, når vi dør, selvom det skal ske for os alle en dag.

- Vi skal ikke være bange for at dø. Når nogle spørger, om man ikke på et tidspunkt skal have lov til at dø i fred, mener jeg, at det skal man, sagde Mette Frederiksen.

- Så hvis jeg spørger dig, om ethvert dødsfald er en tragedie i dag, vil du så svare nej, spurgte Altingets journalist.

- Nej, svarede statsministeren. Det er det, hvis man vælger at lade en pandemi rase uden at gøre det, man har mulighed for. Jeg står ved den danske strategi, som jo har været den samme i to år.

Strategien har ifølge Mette Frederiksen handlet om tre ting: at undgå overdødelighed og for mange alvorligt syge, at undgå overbelastning af sundhedsvæsnet og at få den danske økonomi godt gennem pandemien.