Samfund

Regeringen vil give alle over 60 år ret til at sige nej til genoplivning

Alle borgere over 60 år skal kunne fravælge genoplivning ved hjertestop, skriver Sundhedsministeriet til Folketingets sundhedsordførere.

Med et Nemid ved hånden skal alle danskere over 60 år fremover kunne logge ind på Sundhed.dk og krydse af, at de ikke vil genoplives.

Hvis man herefter falder om med hjertestop, vil en tilkaldt akutlæge ikke forsøge at få hjertet i gang igen.

Sådan lyder forslaget i et notat fra Sundhedsministeriet, som Altinget er i besiddelse af.

Notatet er sendt til ordførerkredsen bag aftalen ’Det gode ældreliv’ fra 2020. "Således bliver der tale om en borgerrettighed, hvor det er op til den enkelte habile borger selv at vurdere, om han/hun er så (alders)svækket, at han/hun ikke ønsker at blive forsøgt genoplivet, hvis hjertet holder op med at slå," står der i notatet.

Anbefaler alderskriterie

Sundhedsministeriet lægger op til en model med en 7-dages betænkningsperiode, inden fravalget træder i kraft.

I notatet beder ministeriet ordførerne tilkendegive, om de kan bakke op om den nye model. Flere ordførere tilkendegiver over for Altinget, at der er tale om så væsentlig en ændring i aftalen, at det kræver et møde i forligskredsen.

Med aftalen ’Det gode ældreliv’ besluttede alle Folketingets partier at indføre en ret til fravalg af genoplivning for plejekrævende ældre. Der er imidlertid problemer med afgrænsningen af målgruppen og den praktiske implementering. Det er baggrunden for, at Sundhedsministeriet nu anbefaler et objektivt alderskriterie på 60 år.

Ældre Sagen har i flere år kritiseret uklare regler om ældres selvbestemmelse og er tilfreds med, at regeringen lægger op til, at muligheden for at fravælge genoplivning udvides til at gælde alle over 60 år.

Kræver samtale med læge

I Lægeforeningen finder man dog alderskriteriet "temmelig arbitrært":

- Det er en pudsig grænse, for hvorfor så ikke tage hele den voksne befolkning, når nu man er i gang?, spørger formand Camilla Rathcke.

Hun peger på, at det rejser en række nye spørgsmål, når retten udvides til borgere, som hverken er syge eller plejekrævende.

Der kan nemlig være mange grunde til, at man overvejer et nej til genoplivning:

- Man kan have en svær depression, man kan være ensom, eller man kan være bange for noget i forbindelse med et sygdomsforløb. Så vi synes ikke, man skal sidde alene ved computeren og træffe beslutningen uden at have talt med en læge.