Coronavirus

Overblik: Sådan vil Danmark bekæmpe corona uden restriktioner

Mundbind og coronapas forsvinder ikke helt, og der vil også stadig være anbefalinger om test.

Covid-19 skal ikke længere kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, og dermed er Danmark fra 1. februar helt fri fra restriktioner.

Det kunne statsminister Mette Frederiksen onsdag aften meddele med smil på læberne og sænkede skuldre.

Men coronaen er her, og den vil fortsat være iblandt os, slog hun samtidig fast.

Så selvom restriktionerne bortfalder, vil vi stadig mærke den virus, vi har levet med i snart to år.

Her følger, hvad der blev sagt på pressemødet om myndighedernes fortsatte bekæmpelse af pandemien.

Mundbind og coronapas

- Ældre, sårbare og alvorligt syge har vi stadigvæk et særligt og vigtigt ansvar for at passe på, og det ansvar bliver vi nødt til stadigvæk at løfte sammen, sagde Mette Frederiksen.

Det vil sige, at myndighederne fortsat anbefaler brug af mundbind og coronapas visse steder i samfundet.

Her nævnte både Mette Frederiksen og sundhedsminister Magnus besøgende på hospitaler og plejehjem.

Det vil være op til ledelserne på plejehjemmene og hospitaler at opretholde krav om mundbind og coronapas, og det anbefaler myndighederne dem at gøre, lød det fra sundhedsministeren.

Test

- Vi er i gang med at skrue ned for testkapaciteten, men vi kommer ikke til at forlade sådan noget som hjemmetest og heller ikke PCR-test, sagde Magnus Heunicke.

Myndighederne anbefaler, at man tager en hjemmetest, inden man mødes med mange mennesker, særligt ældre og sårbare.

Danmark "fastholder også et PCR-spor", så man kan få bekræftet eventuelle positive hjemmetests og blive testet, hvis man har symptomer.

Epidemikontrol

Myndighederne fortsætter med en stærk epidemiovervågning, lød det fra Magnus Heunicke.

Det vil blandt andet være i kraft af testdata, data fra udlandet, spildevandsovervågning, indberetninger fra læger og en omfattende variantovervågning, som ifølge sundhedsministeren er i "verdensklasse".

- Det gør, at vi i Danmark kan reagere hurtigt, hvis der sker en uforudset ændring af epidemien, sagde Magnus Heunicke.

Test ved indrejse

Epidemikommissionen har anbefalet, at der fortsat skal være krav om test ved indrejse til Danmark foreløbigt indtil 28. februar. Det vil primært gælde for personer, der ikke er vaccinerede og ikke er tidligere smittede.

Det kræver, at regeringen får opbakning fra Folketingets partier, og regeringen forventer at få svar fra partierne på fredag.

Høj immunitet

Der vil fortsat være høj smitte i Danmark, og det vil med statsministerens ord blive "bøvlet" det næste stykke tid på grund af sygdom.

Men når restriktionerne ikke længere skønnes nødvendige fra 1. februar skyldes det ifølge direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm for det første, at Omikron-varianten giver mildere symptomer, men også at vi har en "enorm høj" immunitet i befolkningen.

Sundhedsstyrelsen har forsøgt at beregne immuniteten. Det har vist, at omkring 80 procent af befolkningen fordelt over alle aldre er rigtig godt beskyttet mod alvorlig sygdom, lød det fra Søren Brostrøm.

Han fortalte, at cirka en fjerdedel af immuniteten i befolkningen er kommet fra smitte, mens tre fjerdedele er kommet fra vaccinerne.

Ny vaccination?

Coronavirus er uforudsigelig, og derfor er det ikke sikkert, hvad fremtiden bringer.

Men regeringen og myndigheder arbejder ud fra et fremtidsscenarie i tre faser. Nye nedlukninger regnes bestemt ikke som en del af scenarierne, understregede Mette Frederiksen. Hun kunne dog ikke udelukke, at det kan komme på tale at vaccinere alle endnu engang.

  • Fase 1: Resten af vinteren. Restriktionerne bortfalder, vaccinationsindsatsen fortsætter med fjerde stik til særligt sårbare, og der vil stadig gælde regler for indrejse.
  • Fase 2: Foråret og sommeren. Danmark er åbent med kram og festivaller, og covid-19 kommer "forhåbentlig" ikke til at spille en rolle.
  • Fase 3: Efteråret og vinteren. Sæsonen vil igen være imod os, og nye varianter kan opstå. Vi skal muligvis vaccineres igen, og der kan blive behov for flere tests.

Du kan læse mere om de tre faser her: