Coronavirus

Ikke alle danskere er glade for den store genåbning

Den kommende genåbning vil gøre mange kronisk sårbare danskere mere isolerede, advarer Astma- og Allergiforbundet.

Mens mange danskere onsdag har fulgt onsdagens genåbingsnyheder med glæde, har andre set mere bekymret til.

En række udsatte danskere kan nemlig se frem til en hverdag med rekordhøje smittetal uden restriktioner til at dæmme op for smitten.

Én af dem er David Rasmussen. Han er 34 år og lider af diabets 1.

Selvom han for tre uger siden har været igennem et mildt coronaforløb, ser han alligevel frem til en fuld genåbning med uro.

- Vi er stadig nogle, der har kroniske lidelser. Det er ikke kun corona, vi er nervøse for, men også forkølelser og influenza, fordi det gør det sværere at leve med den kroniske lidelse, siger David Rasmussen, der sidder i bestyrelsen i Diabetesforeningen.

Personligt er han glad for, at han på grund af sit arbejde kan undgå at rejse med offentlig transport, og at han kan arbejde meget hjemmefra.

Foran ham står nu en hverdag, hvor han fortsat vil forsøge at holde sig fra forretninger. Stod det til ham, havde landets politikere ventet 14 dage med at give samfundet fri, så smittekurven til den tid måske havde toppet.

Alene står han ikke med den betragtning. I en pressemeddelelse advarer Astma- og Allergiforeningen mod, at ”lyn-genåbningen” med daglige smittetal på 46.000 vil føre til, at flere sårbare danskere vil isolere sig, mere end de gør nu.

Et kram, der lader vente på sig

En, der kender til at isolere sig under pandemien, er 55-årige Gitte Andersen, der er bosat 16 kilometer fra Herning.

Hun har to autoimmune sygdomme, hvor den ene påvirker hendes luftveje, og det har medført, at hendes ”immunforsvar er lig nul”, som hun selv udtrykker det.

Den nylige genåbning kommer ikke til at ændre på hendes coronavaner i hverken den ene eller anden retning. Hun venter hellere og ser tiden an, og indtil da vil hun fortsat holde sig fra bestemte lokale forretninger, fortæller hun.

- Fordi kunderne holder ikke afstand i de butikker, selvom de holder afstand andre steder i byen. Og så vil jeg forsætte med at komme på bestemte tidspunkter af døgnet.

I de to år, pandemien har stået på, har Gitte Andersen kun set ti forskellige mennesker, og den kreds bliver ikke udvidet lige foreløbigt.

Det er farligt at leve, fordi man dør af det

Martin Eriksen, astma og KOL

Muligvis vil hun begynde at løsne lidt op hen over sommeren.

- Måske kan jeg begynde at give krammere igen der. Mit ældste barnebarn har ikke fået en krammer i to år. Det glæder jeg mig til, men det skal komme langsomt, siger hun.

Hvis man enten møder 55-årige Gitte Andersen eller 34-årige David Rasmussen, er det ikke til at se, at de lider af en sygdom.

Derfor håber de begge, at folk fortsat vil forsøge at vise hensyn på deres vej.

David Rasmussen erkender, at det kan være svært at huske på, men hvis én beder dig holde lidt afstand i supermarkedskøen, så bør du respektere det, siger han.

Gitte Andersen håber, at folk vil stoppe med at kigge skævt til hende, når hun går med sit ’hold afstand’-skilt på tøjet.

- Det er farligt at leve, fordi man dør af det

Og så er der 41-årige Martin Eriksen fra Fredericia. På syvende år lider han af astma og KOL, men det giver ham ikke bekymrede coronatanker.

- Hvis jeg skulle bekymre mig om alle de ting, kunne jeg ikke leve. Det er farligt at leve, fordi man dør af det, siger han.

Igennem hele pandemien har han ikke taget yderligere forbehold på grund af sin sygdom. Han er dog vaccineret, ligesom han bliver vaccineret mod influenza.

- Da min datter fik corona, var jeg sammen med hende og kyssede hende i stedet for at sende hende hjem til hendes mor, siger han.

Når januar bliver til februar, og restriktionerne sløjfes, er der særligt én ting, Martin Eriksen glæder sig til: de sene timer på værtshusene hver anden weekend, når børnene er hos mor.

- Jeg glæder mig til at leve et normalt liv, uden at tænke på at tingene lukker tidligt og at skulle huske mundbind og coronapas. Det bliver dejligt, siger han.