Coronavirus

BUPL og lærerforening bekymrede for genåbning: - Nogle steder er det hele ved at brænde sammen

Det kan skabe store bemandingsproblemer på skoler og i daginstitutioner, hvis coronarestriktionerne bliver fjernet, siger fagforeninger.

Fra 1. februar vil regeringen have stort set alle coronarestriktioner fjernet. Sådan lyder udmeldingen fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en mail til Folketingets partier onsdag.

Og mens udsigten til en genåbning vækker glæde hos mange brancher, er der bekymring at spore hos andre.

Det gælder blandt andet hos Danmarks Lærerforening og pædagogernes fagforening, BUPL.

- Vi skal ikke alene kigge på det sundhedsmæssige, og hvad erhvervslivet og arbejdsmarkedet har brug for. Man skal også kigge på, hvad man tilbyder familier i øjeblikket. Der er nogle steder, hvor det hele er ved at brænde sammen, siger Elisa Rimpler, der er formand for BUPL, til TV 2.

Sammen med lærernes fagforening ønsker BUPL en konkret plan for, hvordan deres medlemmer skal klare de næste måneder, hvis smitten fortsætter med at stige.

For hvis ikke politikerne ”forholder sig til virkeligheden” risikerer daginstitutioner og skoler at stå i store bemandingsproblemer, lyder det fra begge fagforeninger.

Tyr til nødløsninger

I sidste uge var der 7250 smittede medarbejdere på daginstitutionsområdet. Det svarer til, at hver 10. medarbejder ikke var der, siger Elisa Rimpler.

Vi skal give børnene et godt børneliv, og det gør vi ikke lige nu

Elisa Rimpler, formand for BUPL

I nogle kommuner har man været så hårdt ramt, at man har været nødt til at tage alternative metoder i brug for at fortsætte pasning af børnene.

Således måtte man i Bredalsparkens Børnehave i Hvidovre Kommune få fire af kommunens pædagogiske vejledere til at skifte arbejdsdagen på rådhuset ud med en arbejdsdag i institutionen.

I Frederikssund Kommune har de iværksat et tiltag, hvor man kan sende en sms til borgmesteren, hvis man som ledig ønsker at indgå i et vikarteam.

Elisa Rimpler mener dog ikke, at det er holdbart at skifte personalet ud med personer, som børnene aldrig har set.

- Vi skal give børnene et godt børneliv, og det gør vi ikke lige nu, siger hun og tilføjer, at hun savner, at politikerne tager større hensyn til børnenes tarv, når de genåbner samfundet.

Skoleklasser sendes hjem

Også i folkeskolen har man været nødt til at sende hele klasser hjem, mens lærere holder øje med to-tre klasser ad gangen, fordi deres kollegaer er smittede. Det fortæller formand for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, til TV 2.

Det har skolelederen på Frydenhøjskolen i Hvidovre, Gerhard Grubb Waaent, mærket på egen krop.

Alene tirsdag havde skolen 17 medarbejdere hjemme. Derfor har ledelsen måttet gå ind og overtage noget af undervisningen, mens mange klasser bliver undervist af vikarer.

- Vores kerneydelse bliver langt hen ad vejen leveret. Men alt det, der kan gøre skoledagen lidt mere spændende, bliver vi nødt til at lægge på is, fortæller skolelederen til TV 2.

Børne- og Undervisningsministeriet har tilladt skolerne at lave virtuel undervisning for de elever, der er hjemsendt med covid-19.

Men de virtuelle timer må ikke træde i stedet for den almindelige undervisning, og derfor skal skolen erstatte timerne på et andet tidspunkt, fortæller Gerhard Grubb Waeent.

Derfor mener han ikke, at det giver mening at lave virtuel undervisning, selvom over halvdelen af en klasse ikke kan møde fysisk op, da det vil skabe alt for lange skoledage i slutningen af året.

Skolelederen savner derfor mere fleksibilitet fra ministeriets side af, hvilket formanden for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, er enig i.

- Vi har brug for redskaber til at dæmpe smitten og sende klasser hjem fleksibelt for at kunne stoppe smitten. Det, der foregår på skolerne, har ikke ret meget med undervisning at gøre, hvis lærerne skal holde øje med flere klasser ad gangen, siger han.

Nødpasning og fortsat testning

Hvilke konkrete redskaber der er brug for er op til politikerne at bestemme, siger Gordon Ørskov Madsen.

Selv foreslår han fortsat at teste børnene, lade eleverne blive i egne klasser og sende klasser hjem, uden at man bagefter skal indhente den forsømte undervisning, da det ikke kan lade sig gøre.

På daginstitutionsområdet skal der være mulighed for at indføre nødpasning, reducere åbningstiden eller antallet af børn samt give forældrene mulighed for at være hjemme hos deres børn, når sygemeldingerne blandt pædagogerne hober sig op, siger BUPL’s formand, Elisa Rimpler.

Det er Epidemikommissionen, der tirsdag har indstillet til, at det efter 31. januar ikke længere er nødvendigt med restriktioner.

Kommissionen begrunder sine anbefalinger med, at den høje smitte med Omikron ikke kan aflæses i indlæggelsestallene, hvilket vil sige, at folk ikke i lige så høj grad bliver alvorligt syge.