Coronavirus

Snart er der ikke behov for massevaccination længere, mener eksperter

Om få uger kan vi begynde at pakke vaccine- og testcentrene sammen, fordi de ikke længere er nødvendige, lyder det fra to vaccineeksperter.

Sundhedsmyndighedernes vaccineindsats har været i gang i mere end et år, og over 80 procent af befolkningen er færdigvaccinerede.

I hele landet står personale stadig klar til at vaccinere – ofte dog uden at have meget at lave. Og nu er det på tide, at vi snart pakker undtagelsestilstand, nåle og podningsudstyr sammen og sender de ansatte hjem.

Det mener virolog Allan Randrup Thomsen og Ole Frilev Olesen, der er adjungeret professor og leder af European Vaccine Initiative.

Statens Serum Institut anslår, at Danmark kan have flokimmunitet om 14 dage, og holder den prognose, vil sundhedskrisen formentlig være fortid, mener Ole Frilev Olesen.

- Jeg kan personligt ikke se en fremtid, hvor vi alle skal genvaccineres hver sjette måned. Jeg tror, at vi bevæger os frem mod, at det kun er udsatte grupper, der skal vaccineres, siger Ole Frilev Olesen, der arbejder med at udvikle vacciner i EU-regi.

Han bakkes op af Allan Randrup Thomsen, der ikke kan se behov for massevaccinationscentre i fremtiden. Han mener i stedet, at vi skal fokusere på, at smitten ikke spreder sig for meget i social- og sundhedssektoren.

- Det er ikke sygdommen, der er så alvorlig længere, men at vi ikke får en ophobning af for mange smittede samtidig.

Giv de sidste mulighed for at blive vaccinerede

Det koster flere milliarder kroner at holde test- og vaccinecentrene åbne. I Region Midtjylland lød prisen i 2021 for tolv måneder med testberedskab på over en milliard kroner i merudgifter.

I december kostede vaccine- og testkapacitet i Region Nordjylland, Syddanmark og Hovedstaden henholdsvis 38 millioner, 77 millioner og 202 millioner kroner. Det oplyser regionerne til TV 2.

Det sundhedsøkonomiske argument for at holde vaccine- og testkapaciteten kørende er forsvundet, i takt med at den mildere Omikron-variant er blevet den dominerende. Det mener Ole Frilev Olesen.

- Der er ikke længere et behov for det. Nu kører maskineriet, så vi kan lige så godt slutte af med at tilbyde det sidste tredje stik. Men så er løbet kørt for massevaccination.

Han kalder indsatsen for en succes, som vi skal se tilbage på med tilfredshed, men fremover skal overlade vaccination mod covid-19 til de mest udsatte, og de bør gives hos praktiserende læger og lignende, mener han.

- De mest udsatte får fremover tilbudt en vaccine, mens resten af befolkningen bevarer immunitet gennem naturlig smitte.

Testcentre har udtjent deres formål

Siden foråret 2020 er der åbnet 444 testcentre i hele landet, som har foretaget mere end 110 millioner prøver, hvoraf omkring halvdelen har været pcr-test og den anden halvdel kviktest.

Det har givet knap halvanden million positive prøvesvar landet over. Tidligere i januar nedjusterede regeringen kviktestkapaciteten fra 500.000 om dagen til 200.000 om dagen.

Men nu er det tid til at stoppe med at tilbyde rutinemæssige test til alle landets borgere, mener Allan Randrup Thomsen.

I stedet for massetest bør borgerne gøre brug af selvtest, og i de tilfælde, hvor det er nødvendigt at få bekræftet, om man er smittet, kan man så få henvisning til en pcr-test.

Han peger blandt andet på, at en stor del af formålet med massetest har været at finde smittekæder og holde et overblik over epidemien, men på grund af den udbredte samfundssmitte er dette ikke længere muligt.

- Der er et stort mørketal lige nu, fordi det er for svært at teste alle. Overvågning gennem spildevand er et eksempel på et alternativ, man i høj grad kan bruge i den her sammenhæng.

- Vi kan have infrastrukturen hurtigt på plads igen

Det betyder blandt andet, at vi ikke længere skal bruge smittetallene til at navigere gennem epidemien, mener Ole Frilev Olesen.

- Jeg synes ikke, man skal lægge betydning i, at der er så mange smittede. Det er kun antallet af dem, der bliver alvorligt syge og dør, vi skal se på.

Hvad hvis vi ser en ny, mere farlig mutation?

- Vi har lykkedes med at få vaccineret befolkningen på ganske kort tid, og vi er gået fra ikke at have infrastrukturen til på forholdsvist kort tid at have en velfungerende infrastruktur. Det kan vi gøre igen.

Sundhedsstyrelsen oplyser til TV 2, at der ikke er nogen konkret plan for udfasning af vaccinecentrene, men at de tilpasser efter behovet løbende.

- Sundhedsstyrelsen og regionerne følger udviklingen i behovet for vaccinationskapaciteten tæt, så der kan foretages de hensigtsmæssige tilpasninger. Samtidig skal der være let adgang til at tage imod vaccinationstilbuddet for dem, der endnu ikke har gjort det, siger enhedschef Steen Dalsgård Jespersen i et skriftligt svar.