Coronavirus

Smittede danskere skal have samme antal stik som ikkesmittede – i Norge er det anderledes

Styrelsens anbefalinger om tre stik til alle – også nyligt smittede – er unødvendige og overforsigtige, siger eksperter.

Hvis du er blevet vaccineret to gange og i den nuværende store smittebølge med Omikron også er blevet konstateret smittet med coronavirus, har det ifølge de danske sundhedsmyndigheder ingen betydning for anbefalingen om et tredje stik.

Men det har det i Norge.

Her er sundhedsmyndighedernes anbefaling anderledes. Faktisk bliver tidligere smittede regnet som fuldt vaccineret med kun et stik. Og det gælder, uanset hvornår man har været smittet.

På samme måde skal norske børn i alderen 12 til 15 år, som har haft påvist smitte med covid-19, ikke vaccineres.

I Danmark er anbefalingen, at smittede børn i samme aldersgruppe skal vaccineres to gange.

Det er også tilfældet med børn i alderen 5 til 11 år – som i Norge og Sverige ikke bliver tilbudt en vaccine, medmindre børnene er i risikogruppe.

Der er anden viden, og det er den, som blandt andet de norske myndigheder har taget med i deres anbefalinger

Ole Frilev Olesen, direktør, European Vaccine Initiative

Forskellen er ifølge affilieret professor i global sundhed og direktør for European Vaccine Initiative Ole Frilev Olesen, at Norge har medtaget andre videnskabelige studier i deres anbefalinger, mens Danmark holder sig stringent til vaccineproducenternes studier.

Og det er overforsigtigt, siger både direktøren og en professor.

I Danmark går vi med livrem og seler

Ole Frilev Olesen siger til TV 2, at der nu – i modsætning til da de første vaccinationer blev rullet ud – er stor evidens fra en række studier for, at en kombination af smitte og et enkelt stik giver en meget bred beskyttelse. Og at den beskyttelse også ser ud til at være bedre end beskyttelsen fra to vaccinestik hos ikkesmittede.

- Med vacciner får den vaccinerede et højt niveau af antistoffer, men det er kun rettet mod et specifikt område af virus. Smitte svarer til, at man bliver ”vaccineret” med hele viruspartiklen, siger direktøren fra European Vaccine Initiative, der er en nonprofit-vaccineudvikler i EU-regi.

Studierne stammer fra lande som Israel, USA, Storbritannien og Sydafrika, og de får direktøren til at kalde de danske sundhedsmyndigheders anbefalinger for overforsigtige.

Professor i immunologi ved Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen kalder det ”livrem og seler-princippet":

- For hvis du ser nøgternt på det, så er det at blive smittet måske bedre og i hvert fald mindst lige så godt som at få tredje stik, fordi du ved, infektion booster dit immunforsvar.

Ole Frilev Olesen forklarer, at vaccinerne blev godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, på baggrund af de kontrollerede studier fra producenterne, som bygger på to vaccinestik.

- Men der er også anden viden, og det er den, som blandt andet de norske myndigheder har taget med i deres anbefalinger, siger Ole Frilev Olesen til TV 2.

Den ubekendte naturlige immunitet

Også ifølge Camilla Foged, som er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet og sidder i regeringens ekspertgruppe, giver smitte en bredere immunitet, fordi immunsystemet lærer at genkende hele virussen og ikke kun en målrettet del som ved vaccination.

Der er ingen tvivl om, at vaccinerne beskytter mod alvorlig sygdom, og ifølge et studie fra SSI er vaccinen også 55 procent effektiv til at beskytte mod smitte med Omikron den første måned efter andet stik.

Men hvor længe den naturlige immunitet varer, er stadig ubekendt. Det samme er graden af immunitet.

Det vil sige, at nogle får god immunitet, mens andre kan blive smittet ret hurtigt igen. Derfor har Sundhedsstyrelsen ifølge Camilla Foged ”hele tiden holdt på”, at tidligere infektion ikke rigtigt tæller, når det gælder immunitet.

- Men det er absolut relevant at holde godt øje med nye data. Især nu, hvor så mange bliver smittet med Omikron, siger hun til TV 2.

Hun nævner også, at det er relevant i forbindelse med de mange dobbeltvaccinerede 12-17-årige, der formentlig når at blive smittet med Omikron, før det tredje stik bliver godkendt til den aldersgruppe af EMA.

Det moralske spørgsmål

Professor i infektionsmedicin ved Rigshospitalet Jens Lundgren siger i en mail til TV 2, at spørgsmålet om vaccination af tidligere smittede har været diskuteret mange gange ”i regi af Sundhedsstyrelsen", men at der endnu ikke er gode nok data til at ændre anbefalingerne.

- Derfor har pragmatismen rådet, nu hvor vi ikke ved svaret på de studier, der er i gang, siger Jens Lundgren.

Ifølge Ole Frilev Olesen er det dog unødvendigt.

- Samtidig er det også et moralsk spørgsmål. WHO anbefaler jo heller ikke flere stik, så længe der er mange millioner rundt om i verden, som endnu ikke har fået deres første stik, siger han.

I Sverige er anbefalingerne næsten som i Danmark

I Sverige skelner man i anbefalingen af antal vaccinestik heller ikke til tidligere smitte. Det har dog været diskuteret, om tidligere smittede skal anbefales et tredje stik, siger den svenske professor ved Karolinska Institutet Matti Sällberg til det svenske medie Aftonbladet.

- Men jeg vil sige, at uanset om man har haft covid eller ej, skal man tage det tredje stik i overensstemmelse med anbefalingerne, siger han.

Jeg ville personligt vente længere

Ole Frilev Olesen

To andre svenske professorer anbefaler også tredje stik, men siger samtidig, at personer, der har været smittet mellem andet og tredje stik, sagtens kan vente flere måneder, før de lader sig vaccinere.

- I tidligere studier har vi set, at infektionen hos personer, som har fået to doser vaccine og siden er blevet smittet, agerer nogenlunde som en ekstra vaccinedose, siger Ali Mirazimi, der er professor i klinisk virologi ved Karolinska Institutet.

- Smittede kan vente længere med tredje stik

I Danmark anbefaler myndighederne, at man venter en måned efter overstået smitte, før man lader sig vaccinere en tredje gang.

Baseret på studier mener Ole Frilev Olesen og Jan Pravsgaard Christensen – ligesom flere svenske eksperter – at "der sagtens" kan gå længere tid.

- Jeg ville personligt vente længere. Hvis man er blevet smittet med Omikron, er man blevet boostet og kan sagtens vente i seks måneder, siger Ole Frilev Olesen.

Ole Frilev Olesen har tidligere slået på tromme for, at smittede børn også kan nøjes med ét vaccinestik i stedet for to, sådan som de danske myndigheder ellers anbefaler.

Ud over i Norge bliver tidligere smittede i blandt andet Holland, Frankrig og Estland også anset for fuldt vaccineret med ét vaccinestik.

TV 2 har flere gange forsøgt at få svar fra Sundhedsstyrelsen på, hvorfor styrelsen anbefaler det samme antal vaccinestik til tidligere smittede og personer, der ikke har været smittet. Styrelsen er ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelser.