Samfund

Formand i 3F stopper efter krisemøde

Per Christensen trækker sig selv, men det sker efter "gevaldigt pres", fortæller TV2s erhvervskommentator.

3F's ledelse og formand Per Christensen har i dag indgået en gensidig aftale om, at Per Christensen fratræder sin stilling som formand.

Det oplyser 3F i en pressemeddelelse.

Aftalen sker efter de seneste dages skriverier og afsløringer om formandens dobbeltliv, hvor han blandt andet ad to omgange har haft et forhold til to kvinder på samme tid, uden de kendte til hinandens eksistens.

Læste skriften på væggen

Historierne har skabt voldsomt røre internt i 3F, og tirsdag formiddag var hovedbestyrelsen indkaldt til et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde, hvor den kritiske situation skulle drøftes.

TV 2 har tidligere erfaret, at en række tillidsfolk i hovedbestyrelsen ville vælte formanden med et mistillidsvotum ved det ekstraordinære møde. Simpelthen fordi de mente, at Per Christensens beslutninger i privatlivet ikke er forenelige med at sidde i et tillidshverv som formand i Danmarks største fagforening.

Men den nu snarlige eksformand læste tirsdag selv "skriften på væggen", fortæller Ole Krohn, der er TV2s erhvervskommentator.

- Han var fra morgenstunden omringet af fjendtlige styrker fra nærmest overalt i 3F-baglandet, fortæller Ole Krohn, der i løbet af morgenen og formiddagen har været kontakt med 3F-folk.

- Vi får at vide, at han selv trækker sig, men det er altså sket efter gevaldigt pres, siger han.

Privatliv og arbejdsliv kan ikke adskilles

Umiddelbart efter mødet udtaler 3F's næstformand, Tina Christensen, i pressemeddelelsen, at der i den seneste tid er "sået stor tvivl om tilliden til Per Christensen som 3F's formand".

- Der skal altid være endda meget stor tillid til personen i spidsen for vores fællesskab, og derfor er både vi og Per Christensen af den opfattelse, at det er bedst for 3F og vores medlemmer, at han nu stopper, siger hun.

Hun siger, at man måske tidligere har kunnet adskille privatliv fra arbejdsliv som en fremtrædende figur.

- Det kan man ikke, når det vedrører forhold af en karakter som i den aktuelle situation, lyder det.

Næstformand har tidligere forsvaret Per Christensen

Det er B.T, der står bag afsløringerne om formandens dobbeltliv og forholdene til kvinderne. Avisen har også beskrevet, at en af kvinderne skulle være blevet kontaktet af 3Fs advokat, i hvad hun oplevede som et forsøg på at få hende til at afholde sig fra at fortælle sin historie offentligt.

Derudover fortæller B.T., at 3F-formanden har benyttet en lejlighed med forbindelse til 3F i sit dobbeltliv. En lejlighed, der ellers kun skulle tilbydes til 'værdigt trængende chauffører'.

Tidligere har det lydt fra 3F’s næstformand, Tina Christensen, at Per Christensens forhold tilhører privatlivet.

- Med de oplysninger, vi har i sagen, har vi ikke kendskab til forhold, der tyder på misbrug af hverken embede eller 3F-midler i forbindelse med Per Christensens privatliv, skrev hun lørdag i en mail til Ritzau.

Overtager formandsposten

På et pressemøde tirsdag fortæller næstformanden, at hun ifølge 3F's vedtægter vil blive konstitueret som formand. Med andre ord står hun til at blive 3F's nye formand, indtil der igen skal stemmes om formandsposten.

Tina Christensen ved endnu ikke, om hun vil gå efter at blive permanent formand, siger hun.

De 88 medlemmer af hovedbestyrelsen mødtes tirsdag formiddag i forbundshuset i København. Hovedbestyrelsen består af forskellige grupper i 3F og fra lokalafdelingerne.