Samfund

24syv-chef vil fortsat have Messerschmidt som radiovært: - Vi har en meget klar aftale

Det vakte kritik, da Lars Løkke Rasmussen sidste år gav den som tv-vært på DR.

Kan man være partiformand og samtidig have sit eget program på en statsstøttet radiostation?

Ja, lyder det resolut fra Simon Andersen, der er programdirektør og ansvarshavende chefredaktør på 24syv – det tidligere Radio LOUD.

Han har nemlig ingen planer om at opsige samarbejdet med Morten Messerschmidt, der siden december sidste år har været vært på kanalens opera-program Kammertonen.

- Fortjener vi ikke at se andre sider af vores toppolitikere? siger Simon Andersen til TV 2.

Morten Messerschmidt blev søndag valgt som ny formand for Dansk Folkeparti. Inden da var han partiets næstformand og kulturordfører, og det var, da han bestred disse roller, at han i december blev præsenteret som ny vært på 24syv.

Dengang medgav han til Fagbladet Journalisten, at han bestemt ikke så det som en ulempe som politiker at have sit eget program.

- Tværtimod, lød det.

Nej til politik - ja til hobbyer

Siden er han som bekendt steget i graderne og har fået Dansk Folkepartis højeste post. Men det gør ingen forskel for programdirektøren Simon Andersen.

- Der er ingen, der ikke ved, hvem Morten Messerschmidt er. Han har været fremtrædende DF’er i 20 år, og vi forsøger heller ikke at skjule, at han nu er partileder. Men jeg kunne ikke drømme om at bruge ham til andet end at snakke om sin kærlighed til musik og opera, siger han.

Simon Andersen understreger, at det netop er grundet Morten Messerschmidt store interesse og viden om opera, at han er relevant for radiokanalen.

Faktisk ville han ønske, at flere fremtrædende politikere var interesserede i at dele ud af hobbyer, interesser og viden, der intet har med Christiansborg at gøre.

- Hvis Pia Olsen Dyhr havde en eller anden helt sindssyg kompetence, der ikke havde noget at gøre med politik, kunne hun også få et program, siger han.

Kritik af Lars Løkke som tv-vært

Tidligere har det vakt debat, når profilerede politikere er blevet hyret til mediejobs.

Eksempelvis da Lars Løkke Rasmussen tonede frem som tv-vært på et program om Færøerne på DR, samtidig med at han indsamlede vælgererklæringer til sit nye parti Moderaterne.

Eksperter vurderede i Fagbladet Journalisten, at der var tale om en gråzone og en ”usund cirkulation mellem politik og medier”.

Også internt i DR lød det, at Lars Løkke Rasmussen burde have været fravalgt.

- Det er for mig at se oplagt, at når DR vælger Lars Løkke Rasmussen, giver det også partistifter Lars Løkke Rasmussen en mulighed for en eksponering, som han kan bruge i sit politiske projekt, skrev seer- og lytterredaktør Jesper Termansen i en klumme på DR.

Unik chance for at lære politikerne at kende

Ifølge Simon Andersen var kritikken af Lars Løkke Rasmussens værtstjans "noget pjat". For så længe politikernes programmer ikke handler om politik, er det kun positivt at se andre sider af landets ledende roller, mener han.

- Politikere kan komme langt ved at lære 50 sætninger udenad og køre sig igennem politik med spindoktorer og hurtige svar. Her får man en unik chance for at se, hvad de i øvrigt rummer.

Der kan ikke opstå et problem med at være kritisk eller uafhængig i forhold til en person, man samtidig er arbejdsgiver for?

- Nej. Vi har lavet en meget klar aftale, der gælder begge veje. Morten Messerschmidt skal være lige så kritisk over for denne her radio, som han har været hele tiden. Og på samme måde skal vi kunne være kritiske over for ham, når vi har grundlag for det, siger han.

Mette Frederiksen er - måske - velkommen

Simon Andersen nævner som eksempel, at radioen dedikerede et morgenprogram til at drille Dansk Folkeparti med deres nylige forslag om, at musikere ikke må optræde, hvis de har pletter på straffeattesten.

- Så jokede vi med, om Morten Messerschmidt kunne optræde på Bakken (Messerschmidts kæreste Dot Wessmann er sangerinde og direktør i Bakkens Hvile, red.), hvis han blev dømt, siger Simon Andersen.

Er der nogen politikere, I ikke ville lade have sit eget program? Hvad hvis Mette Frederiksen havde lyst?

- Det er måske alligevel at stramme den, hvis landets regeringsleder skulle have sit eget program ved siden af. Men jeg ved ikke helt, hvor grænsen går, siger han.

Så korrigerer han sig selv:

- Hvis Mette Frederiksen ringer og spørger, om hun kan få sit eget program om et eller andet, så siger jeg nok alligevel ja.

TV 2 har uden held forsøgt at få en kommentar fra Morten Messerschmidt om, hvorvidt han har tænkt sig at fortsætte som radiovært eller ej.

Men Simon Andersen både håber og regner med, at det er tilfældet.

- Jeg spurgte ham for nogle måneder siden, om han ville blive, hvis han blev formand. Det ville han. Men det er jo ikke til at vide, om han får for travlt, siger han.