Samfund

Mali beder Danmark om at trække soldater hjem omgående

Danmark har ikke konsulteret Malis regering tilstrækkeligt, og de nødvendige protokoller er ikke fulgt i den danske antiterrorindsats, lyder det.

Malis regering har ifølge Reuters bedt Danmark om straks at trække vores soldater hjem fra den vestafrikanske nation.

Danske soldater er sendt til landet som del i en franskledet antiterror-task force, men Danmark skal ikke have konsulteret Malis regering tilstrækkeligt, lyder det.

Samtidig er de nødvendige protokoller i forhold til at indsætte soldater i landet ikke blevet fulgt.

- Regeringen understreger, at indsættelsen fandt sted uden dets samtykke og uden hensyn til protokoller, der hører til europæiske partnere, som tager del i arbejdet under Takuba Task Force, lyder det i en udtalelse fra Malis regering ifølge Reuters.

Udenrigsministeriet oplyser til TV 2, at de er i kontakt med det maliske overgangsstyre, og at der mandag aften er "betydelig usikkerhed" om styrets udmelding.

- Det danske bidrag er en del af den fransk-ledede indsats i Mali, og vi koordinerer derfor også løbende og tæt med vores partnere, ikke mindst Frankrig. Vi arbejder på højtryk for at skabe større klarhed over situationen, skriver Udenrigsministeriet i et svar til TV 2.

Der har været et militærkup i Mali, så det nu er en militærjunta, der leder landet

Peter Ernstved Rasmussen, redaktør på forsvarsmediet Olfi

Jægersoldater skal stabilisere uroplaget område

I sidste uge ankom soldater fra Jægerkorpset og et kirurghold til Mali for at tage del i den såkaldte Task Force Takuba. Det er ifølge Forsvaret en multinational, europæisk specialoperationsstyrke, som er en del af den franskledede operation Barkhane i Sahel-regionen i Mali.

Det danske bidrag er foreløbigt afgrænset til begyndelsen af 2023, og det samlet består bidraget af omkring 90 personer med mulighed for forstærkning, skriver Forsvaret.

De danske styrker er sendt til Mali for at stabilisere landet og dele af Liptako-Gourma-området, der ligger mellem Mali, Niger og Burkina Faso, samt at beskytte civile mod terrorgrupper.

De danske jægersoldater skal med rådgivning, støtte og samarbejde bidrage til, at Malis egne styrker på sigt selv kan sørge for sikkerheden i det uroplagede område.

Ifølge Peter Ernstved Rasmussen, der er redaktør på forsvarsmediet Olfi, lader det til, at den danske mission ikke har været tilstrækkeligt forberedt.

- Der er noget, der tyder på, at man efter at have truffet beslutningen måske har planlagt med den franskledede mission om det rent militære og måske lidt har glemt de diplomatiske spor og holde sig ajour med den nye, maliske regering om, hvad den egentlig ønsker, siger han til TV 2.

Danmark står i svær situation i Mali

Selvom Danmark har sendt Jægerkorpset afsted for at hjælpe i Mali, indfører vi også sanktioner mod medlemmer af Malis styre.

Ifølge Ritzau kommer sanktionerne som konsekvens af, at styret har udskudt et valg, der var ventet i næste måned, i op til fem år.

Mandag var udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til et udenrigsministermøde i EU, hvor han udtrykte, at han vil fastholde missionen og påvirke styret gennem sanktionerne.

- Danmark vil arbejde benhårdt for at sanktionere de personer i styret, der er ansvarlige for at forhale og forhindre den overgang, der skal være til demokrati igen, eller som truer Malis fred, sikkerhed eller stabilitet, sagde han forud for mødet ifølge Ritzau.

Folketinget vedtog militærindsats sidste år

Den 25. marts sidste år vedtog Folketinget beslutningsforslaget om at bidrage med det danske militær til Operation Barkhane.

Her var baggrunden blandt andet, at det kan øge terrortruslen mod Europa, hvis terrorgrupper, som har forbindelser til blandt andet Islamisk Stat og Al-Qaeda, får tilkæmpet sig et større frirum i regionen.

Det ville være en akut sikkerhedstrussel. Det må ikke ske

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en pressemeddelelse 8. april 2021

Forslaget blev stemt for af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Liberal Alliance, de Konservative samt løsgænger Inger Støjberg. Enhedslisten, Nye Borgerlige, Alternativet, Kristendemokraterne og løsgænger Uffe Elbæk stemte imod.

Efter forslaget blev vedtaget har der været "heftig" debat om, hvorvidt det er en god idé at sende tropperne afsted, forklarer Peter Ernstved Rasmussen.

- Det er fordi, at der har været et militærkup i Mali, så det nu er en militærjunta, der leder landet.

I forbindelse med forslaget udtalte Jeppe Kofod:

- Truslen fra Islamisk Stats og Al-Qaedas terrorvælde er fortsat alvorlig. De ønsker at skabe en oase i Vestafrika for deres ekstremistiske volds- og dødsregime. Det ville være en akut sikkerhedstrussel. Det må ikke ske, lød det i en pressemeddelelse.