Samfund

Frygten spredes i svensk landsby kun 20 kilometer fra København: - Selvfølgelig kommer dronerne tilbage

Frygten for russerne er forstærket efter en ubuden gæst lagde vejen forbi en lille svensk by.

Den danske journalist er kun lige ankommet til denne lille sydsvenske by, da hun bliver passet op af uniformsklædte skyddsvakter i neongrønne overtræksjakker.

Byen er på den anden ende. For kun en uge siden blev der slået alarm, da flere observerede en eller to formodede droner ved byens nedlagte atomkraftværk Barsebäck, der er placeret lige på den anden side af Øresund, kun 20 kilometer fra København.

I skyggen af kraftværkets to grå betonskorstene, der tårner 100 meter op i luften, bliver journalisten tilbageholdt og må udlevere sine oplysninger.

Fastsat med strips på metalhegnet, der omringer værket, lyser store gule skilte op: ”STOPP", nærmest råber de. Det er forbudt at fotografere, beskrive eller måle atomkraftværket uden særlig tilladelse.

Vagterne gentager reglerne og meddeler, at det heller ikke er tilladt at tale med medarbejderne på det nedlagte atomkraftværk. Fødselsdato, fulde navn og arbejdsplads på journalisten skriver den ene ned i en krøllet notesblok.

- Sikkerhedsniveauet er øget efter droneflyvningerne, mumler han gennem sin halsedisse. Og så får journalisten lov at gå.

Journalisten er mig. Jeg er på reportage i den lille svenske landsby Barsebäck i Skåne, hvor bekymringer og frygt ulmer blandt de knap 1000 beboere efter droneobservationerne.

Set ved flere kraftværker og områder i Sverige

I dagene op til og efter dronerne ved Barsebäckværket er adskillige uidentificerede militærdroner blevet observeret rundtomkring i Sverige, heriblandt over aktive atomkraftværker, lufthavne og regeringsbygninger.

Ifølge Aftonbladet er der tale om en koordineret aktion. Avisen citerer anonyme kilder for, at der skulle være tale om droner med en vingebredde på mindst to meter.

De svenske myndigheder oplyser, at der ikke er tegn på, at dronerne har forårsaget direkte skade eller har smidt noget over de mål, de har overfløjet.

Hændelserne undersøges af det svenske sikkerhedspoliti Säpo som overtrædelser af luftfartsloven og en krænkelse af den nationale sikkerhed.

Siden har politiet i Sverige hævet trusselsniveauet i landet. Den svenske forsvarschef, Micael Bydén, har desuden udtalt til SVT, at beredskabet er forstærket både i luften, på havet og på jorden, efter der er observeret usædvanlig høj russisk flådeaktivitet i området omkring den svenske ø Gotland i Østersøen.

Stilhed og frygt i gaderne

I gåafstand fra atomkraftværket med kun brune, sneklædte marker imellem ligger den tætbefolkede lille landsby Barsebäckhamn ned til vandet.

Skilte med ’Barsebäck Resort’, ’Barsebäck vandrehjem’ og ’Barsebäck golf’ møder beboerne og turister på vej ind i byen. Ingen advarsler om strålingsfare eller andet dystert.

Alligevel er stilheden øredøvende og de mennesketomme gader iøjnefaldende.

Adspurgt hvorfor, svarer nogle af beboerne, at det skyldes den kraftige blæst og temperaturer omkring frysepunktet. Andre peger på, at beboerne er utrygge ved at træde ud ad deres egen dør på grund af frygten for, at dronerne kommer tilbage.

Dronen sank mellem Danmark og Sverige

Hændelsen lørdagen forinden er da heller ikke sådan lige til at ryste af sig, fortæller Catherine Wollter Bogefors, som er ude at gå sin daglige tur langs havnefronten.

Klokken var knap slået 20.00 lørdag aften, før blå blink blændede frem i mørket og brød stilheden foran den 55-årige lærers hvide hus ud til vandet.

Det lokale politi var mødt talstærkt frem og skimtede mod himlen med en ung dreng ved deres side.

- Først troede jeg, at de efterforskede et indbrud, men da den unge dreng viste politiet en video af en kæmpe drone over Barsebäck, blev jeg bange. Jeg kunne slet ikke lide det, for det føles utrygt, at der flyver militærdroner over hovedet på os og vores atomkraftværker, siger Catherine Wollter Bogefors.

Hun peger med sine hvide uldvanter ud mod havet i retning mod København, hvor man lige kan ane bygninger i horisonten.

- Lige der skulle dronen være sunket i vandet, siger hun og henviser til, hvad hun så på videoen fra den unge dreng.

Men der er reelt ingen der ved, hvad der blev af dronen.

Der går ikke længe mellem Catherine Wollter Bogefors ser mod himlen i disse dage. Mest af alt i frygt for, at de store militærdroner vender tilbage, fortæller hun.

- Der flyver dagligt fly til Kastrup over Barsebäck, og der kan jeg da godt tænke, om det virkelig er et fly eller en drone.

Hun stiller sig i læ bag et rødt træhus, som danner indgangen til det gamle sildefiskerleje ved havnen.

- Jeg håber virkelig ikke, at vi ser flere droner, og at situationen kommer under kontrol, for jeg kan virkelig ikke lide det. Det er ikke en god følelse, siger Catherine Wollter Bogefors, inden hun bevæger sig ind i sit hus, som få dage forinden havde været omringet af politi.

Muligvis en skræmmetaktik

15-årige Sebastian Rosenfeld står i sin lilla jakke foran et helt klassisk svensk, gult hus med røde vinduer og dør, der pryder kystlinjen ved Barsebäck havn.

Han har hørt om dronerne på det sociale netværk TikTok, hvor der lige nu florerer billeder af atomkraftværket. Men han er modsat andre beboere i byen ikke bekymret, men kan dog godt være i tvivl om, hvorvidt det er Rusland, der står bag:

- Jeg tror ikke, at det er muligt at flyve droner helt fra Rusland og herover. Men det kan godt være, at Rusland forsøger at skræmme Sverige ved at vise, hvad de kan, og markere dem selv, siger Sebastian Rosenfeld.

Selvom der er blevet sat ind med politi, skibe, hunde og helikoptere, er det endnu ikke lykkedes politiet eller andre myndigheder i Sverige at fange hverken droner eller personerne, som styrer dem.

Det er heller ikke bekræftet, at Rusland skulle stå bag, selvom Dan Hermansen, direktør i det danske antidronefirma My Defence, er "ret sikker på, der er et link til russerne":

- Det er en magtdemonstration. Nogen vil vise, at de her atomkraftværker ikke har noget udstyr til at sikre sig mod droner, siger han til TV2.

- En ting er sikkert: De er udstyret med et kamera, som kan sende friske billeder af aktiviteten omkring de her installationer. Hvor mange vagter er der, hvilke køretøjer bliver der brugt og så videre. Målet er at spille på frygten og udstille sikkerhedsmæssige svaghedstegn, fortsætter Dan Hermansen.

Måske var det naboen

Erik Fjilknir, der kommer gående med sin kone og barn, som kommer kørende på en grøn og gul legetøjstraktor hen ad den asfalterede sti, finder lørdagens hændelse over Barsebäckværket ”meget mystisk”.

- Især hvis det er koordineret med de andre observationer i Sverige. Det får alligevel en til at tænke, og derfor er det en smule skræmmende, siger Erik Fjilknir.

- Medierne taler om, at det kan være russiske efterretningstjenester. Men jeg kan ikke komme frem til, hvorfor de skulle gøre det? Så måske er det ikke Rusland. Men hvem vil ellers være interesseret i Sveriges oplysninger?, siger den 40-årige ingeniør.

Familien er dog ikke bekymret.

- Vi føler os egentlig meget trygge. Det er et nedlukket atomkraftværk, og det gør det mindre foruroligende.

Om atomkraftværket Barsebäck

  • Den første reaktor blev taget i brug i 1975.
  • Den anden reaktor blev taget i brug i 1977.
  • Hele værket blev lukket i 2005. Siden har det været brugt som uddannelsesfacilitet for personalet på Sveriges aktive atomkraftværker.
  • Barsebäck-værket har været i demonterings- og nedrivningsfasen siden april 2020. Inden 2028 skal værket være revet helt ned.

Kilde: www.barsebackkraft.se

 

Ved siden af dem puster og pruster Øresund, ​​og den kraftige vind trænger lugten af hav og tang op mod land. Trods temperaturer nær frysepunktet buldrer solen, der hænger lavt på himlen, igennem.

Erik Fjilknir ser dog ikke mere mod den blå himmel i dag end normalt. Det er nemlig ikke en uvant situation for dem at observere droner:

- Min nabo har en drone, så vi er vant til at have dem flyvende over hovedet – måske var det ham, griner han.

- Selvfølgelig kommer dronerne tilbage

Helt så sjovt finder det pensionerede ægtepar 78-årige Karin og 82-årige Sven Hörtewall dog ikke droneobservationerne i byen.

- Det er meget mystisk og ikke særlig sjovt. Det kan godt bekymre mig, om droneovervågningen bliver brugt til noget skidt, siger Karin Hörtewall og tager den ene af sine vandrestave foran den anden.

Hun er sammen med sin mand på vej i rask gang ad Skåneleden, som er en vandresti, der blandt andet løber gennem Barsebäck og andre strækninger i Skåne.

Fra vandrestien kan man se over til det grå atomkraftværk, som de indfødte fra Barsebäck har døbt ”elefanten i rummet omringet af smuk natur”. Kraftværket er nemlig omringet af grønne marker, gule siv og dybblåt hav.

Karin Hörtewalls blik bevæger sig hen mod betonbygningerne kun få minutters gang derfra. Hendes dom er meget klar:

- Selvfølgelig kommer dronerne tilbage.