Samfund

Flere danskere bakker op om atomkraft

Hver tredje dansker støtter nu op om energikilden, som inden længe kan komme til at spille en større rolle i Europas energiproduktion.

Opbakningen til atomkraft er steget markant blandt danskerne. Det viser en ny Megafon-måling foretaget for TV 2 og Politiken.

I dag bakker hver tredje dansker op om atomkraft – helt præcist 35 procent. For seks år siden var det tilsvarende tal bare 17 procent.

Kan blive bæredygtig energikilde

Og noget tyder på, at atomkraft snart kan komme til at spille en større rolle i Europas energiproduktion.

I denne weekend forventes det nemlig, at Europa-Kommissionen med en lovændring vil kategorisere atomkraft som en bæredygtig energikilde på linje med blandt andet vindmøller og solceller.

Derved kan EU-lande få støtte til opførelse af nye atomkraftværker. Lovændringen skal godkendes af EU's medlemslande og Europa-Parlamentet.

Både COP26, USA og de 12 atomkraft-positive lande i EU er på sporet af en fremtid, hvor man på den ene side skal rense atmosfæren for CO2 og på den anden side skal forsøge at levere energi uden at blive afhængig af usikre og dyre leverancer af gas fra lande som Rusland.

Ændringen vækker herhjemme store følelser blandt politikere og forskere.

For spørgsmålet er, om vi bør genoverveje atomkraftværker som en del af løsningen på klimakrisen og ikke mindst som en sikker energikilde i fremtiden.

Atomkraft splitter EU

Og splittelsen er til at føle på i EU, fortæller TV 2s reporter i Bruxelles, Lise Toft Hessellund.

- Det har især skabt stor debat og spændinger, at de to mest magtfulde lande i EU, Tyskland og Frankrig, står på hver sin side, siger hun.

Tyskland har valgt at udfase atomkraft og nedlægge atomkraftværkerne for i stedet at fokusere på naturgas, mens Frankrig, der i forvejen har mange atomkraftværker, nu udbygger og renoverer atomkraftværkerne for at nå i mål i forhold til CO2-nedskæringer.

Danmark står på Tysklands side. Vi er officielt imod atomkraft og satser i højere grad på vindenergi. Og i denne uge har Danmark sendt et brev til EU-Kommissionen, fortæller Lise Toft Hessellund.

I brevet advarer danskerne mod at tage atomkraft med i lovændringen, fordi de frygter konsekvenser for fremtidens investeringer og energimix.

- Men selvom EU har noget at skulle have sagt, så er det i sidste ende op til de enkelte medlemslande at bestemme, hvilke energiformer de vil satse på, forklarer TV 2s reporter i Bruxelles.

Afstemning

Er du tilhænger af indførelse af atomkraft i Danmark?

Mænd er mere atomkraftpositive end kvinder

Megafon-målingen viser også, at mænd er markant mere venligt stemt over for atomkraft end kvinder. Desuden er blå vælgere i langt højere grad end røde klar på en indførelse af atomkraft i Danmark.

For en uge siden oplevede Sverige fornyet interesse for deres atomkraftværker, da en mulig drone blev spottet over flere atomkraftværker i landet. Blandt andet ved det nedlagte atomkraftværk Barsebäck i Skåne.

I EU er Frankrig det førende land inden for atomkraft. Over 70 procent af elektriciteten kommer fra atomkraftværker, og Frankrig bygger nye værker både i Storbritannien og i Finland, mens man er i gang med at udvikle nye typer til ulandene.

I Holland har atomkraft fået et comeback. Her har regeringen planer om at bygge nye atomkraftværker. Lige nu har landet ét atomkraftværk i byen Borssele, der årligt kan producere energi nok til at forsyne en million hjem med elektricitet. Holland havde ellers besluttet sig for at lukke og slukke for atomkraft, men står det til landets nye regering, skal der bygges to nye kraftværker.

To katastrofer skræmmer

Når splittelsen er i EU er så stor, skyldes det blandt andet, at historien skræmmer, forklarer Lise Toft Hessellund fra Bruxelles.

- Modstandere – herunder Danmark – peger på farerne ved atomkraft, lagring af radioaktivt affald, risikoen for terror og ikke mindst atomulykker, siger hun.

Og man kan da heller ikke sige atomkraft uden også at sige Tjernobyl – den største atomkatastrofe i historien. I 1986 nedsmeltede atomkraftværket Tjernobyl i Ukraine, som hørte under det daværende Sovjetunionen. Dele af området er stadig radioaktivt.

I 2011 ramte endnu en katastrofe, da en tsunami ramte Fukushima-kraftværket i Japan.

Men der er også gode ting ved atomkraft.

- Fortalerne lægger vægt på, at atomkraft ikke udleder CO2, og at der ikke er alternativer, hvis eksempelvis Frankrig skal leve op til klimamålene, forklarer Lise Toft Hessellund.