Coronavirus

Professor tror ikke på regnestykke om danskere i isolation - men én halv million er realistisk

Hvis vi skal forkorte isolationsperioden, skal vi først vide mere om, hvornår en Omikron-smittet er mest smitsom.

I disse dage sætter smitten i Danmark rekord dag for dag, og de mange danskere, der som følge deraf er i isolation som smittet eller nær kontakt, presser samfundet.

Fredag appellerede både Kommunernes Landsforening og brancheorganisationen Dansk Industri (DI) til, at regeringen genovervejede reglerne for isolation, da det høje fravær kan mærkes både på offentlige og private arbejdspladser.

DI udgav fredag beregninger, der viste, at antallet af danskere i coronaisolation kan ramme en million inden udgangen af januar, hvis det daglige smittetal rammer 55.000 daglige smittede, som en risikovurdering fra Statens Serum Institut har vist.

Men helt så grelt kommer det ikke til at stå til, hvis man spørger professor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet Viggo Andreasen.

- Detaljerne får det (regnestykket, red.) til at se lidt større ud, end hvad jeg vil vurdere, siger han til TV 2.

Ifølge ham vil et mere realistisk bud være en halv million danskere i isolation.

- Og det er jo også et voldsomt stort tal, siger Viggo Andreasen.

Justering af isolationskravene

Det store antal hjemsendte danskere har fået flere til at efterlyse en kortere isolationstid for symptomfrie.

Noget, man den seneste tid har gjort flere steder i udlandet, blandt andet i Storbritannien, hvor isolationsperioden i sidste uge blev sat ned fra syv til fem dage.

Sundhedsstyrelsen meddelte torsdag, at den er i gang med at se på anbefalingerne om isolation med en forventning om snart at ændre i anbefalingen.

Og ifølge Viggo Andreasen er det i den forbindelse vigtigt at finde ud af, hvornår man er mest smitsom, når man er smittet med Omikron. På den måde kan man på en hensigtsmæssig måde skære i isolationsperioden for dem, der ikke smitter.

- Vi skal indkredse, præcis hvornår i forløbet, man smitter mest. Den viden mener jeg, vi mangler - men den er vigtig, hvis vi skal blive ved med at bruge smitteopsporing og isolation på en hensigtsmæssig måde, siger Viggo Andreasen.

Regler for selvisolation

  • Isolation kan brydes, 48 timer efter symptomer er forsvundet.
  • Isolation kan brydes efter ti dage, hvis symptomerne fortsætter.
  • Isolation uden symptomer kan brydes efter syv dage.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Ifølge ham tyder det indtil videre på, at Omikron-varianten generelt giver et kortere sygdomsforløb end tidligere varianter. Men han peger også på, at pandemien er på vej i et spor, hvor vi vil få flere hyppige, milde infektioner. Og det kan besværliggøre brugen af smitteopsporing og isolation som virkemidler til at holde pandemien i nede.