Coronavirus

Intensivlæge efter rekordlavt antal indlæggelser: Det store skrækscenarie kan vi melde af

Der er tre positive konklusioner i en ny rapport fra landets intensivafdelinger for coronapatienter.

Torsdag slog smittetallet igen rekord med mere end 40.000 tilfælde. Alligevel er antallet af coronapatienter på intensivafdelinger rekordlavt.

Det viser en ny opgørelse fra RKKP – Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram.

Trods massiv samfundssmitte var der i uge 2 kun 24 nyindlagte intensivpatienter med Covid-19. Og af dem var mindst hver fjerde indlagt af anden årsag end coronavirus.

Således er antallet af nyindlagte med corona på intensiv knap halveret i starten af 2022.

Flere fagfolk peger på, at det er en tendens, der vil fortsætte, og intensivafdelinger er nu begyndt at nedskalere coronaberedskabet.

Og på intensivafdelingen på Rigshospitalet bekræfter overlæge Nicolai Haase, at situationen er blevet mere afslappet.

- Det store skrækscenarie tror jeg godt, vi kan melde af, siger han til TV 2 fredag morgen.

- Det begynder at blive tiltagende sværere at forstille sig, at Omikron-varianten kommer til at presse landets intensivafdelinger. Vi frygtede, at der ikke var behandling og respiratorer nok til alle. Det scenarie kommer ikke til at ske, som det ser ud nu. Det er vi ret sikre på.

Rapport viser tre ting

Nicolai Haase forklarer, at intensivlæger på alle landets hospitaler hver 14. dag udgiver en rapport i samarbejde med Regionerne på baggrund af covid-19-data om intensivpatienter i hele Danmark.

Den nyeste rapport viser overordnet tre ting.

Først og fremmest at patienterne på intensivafdelingen falder i antal. For 14 dage siden hen over jul og nytår var cirka hver fjerde seng fyldt op med en coronapatient. Nu er det cirka hver sjette seng. Desuden falder antallet af nyindlæggelser.

Samtidig har man kigget på, hvilke varianter der er årsag til indlæggelse. Selvom Omikron nu er dominerende, fylder Delta-varianten stadig på intensivafdelingerne.

- Og måske også mere, end den gør i samfundet, lyder det fra overlægen.

Kombinationen af stigende smittetal og det faktum, at antallet af intensivpaitenter falder, får Nicolai Haase til at konkludere, at det "stiller os et godt sted, der gør os væsentlig mindre bekymrede."

Kan hurtigt opskalere igen

Den tredje udvikling, som rapporten viser, er, hvorvidt patienter nu er indlagt med eller på grund af coronavirus. Mens stort set alle patienter med coronavirus frem til nytår fik behandling, som var målrettet coronavirus, ser billedet betydeligt anderledes ud i starten af det nye år.

Her er der langt færre patienter med coronavirus, som har behov for behandling mod Covid-19.

- Det tolker vi som om, at vi begynder at få patienter ind, der tester positive, men som er asymptomatiske, så vi ikke har behov for at behandle det, siger Nicolai Haase.

Selvom meget således tyder på, at Omikron-varianten ikke kommer til at presse landets sygehuse, så vil der lokalt være afdelinger, som fortsat er belastet af coronavirus, vurderer overlægen.

Og til de danskere, som frygter, at vi nedskalerer for hurtigt, lyder svaret fra Nicolai Haase:

- Men vi kan også opskalere relativt hurtigt. Vi har ikke set den bølge, vi frygtede. Det betyder ikke, at Omikron ikke har samfundsmæssig betydning. Men vi skal måske dreje blikket væk fra intensivafdelingerne og kigge mere generelt på hospitalsbelastningerne.

Restriktioner til debat

De positive meldinger afspejler sig også andre steder i samfundet. Fredag bliver behandlingsgarantien genindført, hvilket sikrer patienter retten til at vælge et privathospital, hvis de ikke kan blive undersøgt eller behandlet på et offentligt sygehus inden for 30 dage.

Desuden har Sundhedsstyrelsen torsdag meldt ud, at de er i gang med at se på nye anbefalinger for isolation.

Onsdag fremlægger regeringen en plan for, hvilke restriktioner der forlænges eller ophæves efter 31. januar. Desuden har regeringen bedt Epidemikommissionen om at vurdere, om restriktionerne kan lempes yderligere.

Og i sidste uge sagde Tyra Grove Krause, faglig direktør i Statens Serum Institut, til TV 2, at vi bevæger os mod "influenza-lignende" tilstande, samt at myndighedernes vaccinestrategi fremover vil minde om den, der benyttes ved almindelige influenzavarianter.