Coronavirus

117 smittefrie elever tog på skitur – få døgn efter var 99 smittet

En skitur til Sverige blev usædvanlig kort for eleverne på Høng Efterskole.

117 nytestede og smittefrie elever fra Høng Efterskole satte sig lørdag i busser mod skiferie i Sverige. Tre coronasmittede lod de blive hjemme.

Men to og et halvt døgn senere var busserne hjemme igen.

Coronasmitten var eksploderet, og onsdag var i alt 99 af skolens 120 elever smittet. Det samme var størstedelen af skolens ansatte.

Det virker, som om myndighederne tror, vi ikke kan administrere det og bare vil lukke ned

Thorkild Specht, forstander på Høng Efterskole

Det fortæller skolens forstander, Thorkild Specht, som har set sig nødsaget til at lukke efterskolen og tilbyde virtuel undervisning. Det sker på trods af, at han hverken har fået det godkendt af Børne- og Undervisningsministeriet eller Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Så må vi se, om der er nogen, der kommer efter os, siger han onsdag til TV 2.

Fire ansatte til undervisning, køkken og nattevagter

Forstanderen fortæller, at han tirsdag ringede til både Børne- og Undervisningsministeriet og Styrelsen for Patientsikkerhed. Han ville have ministeriet til at godkende, at skolen overgik til virtuel undervisning. Og så håbede han, at Styrelsen for Patientsikkerhed ville godkende en midlertidig lukning af skolen.

- Vi havde 4 ud af 16 ansatte tilbage, der ikke var smittet. De skulle så både undervise, være i køkkenet og stå for døgnbemanding af eleverne, siger Thorkild Specht.

Det var ifølge forstanderen ikke realistisk at få til at fungere. Men hverken de mange smittede elever eller få tilbageværende raske ansatte var ifølge myndighederne nok til en nedlukning.

- Undervisningsministeriet siger, vi skal gennemføre fysisk undervisning på skolen, hvis der er elever, der er i stand til at komme på skolen. Og det mener de jo, der er, når der stadig er nogen, der ikke er smittet, siger han.

Og Styrelsen for Patientsikkerhed ville ifølge Thorkild Specht ikke lukke skolen, fordi der stadig var lærere, der kunne undervise, og fordi antallet af smittede elever ikke var højt nok.

Forstanderen mener, at Styrelsen for Patientsikkerhed agerer ud fra "skrivebordsparagraffer". I stedet ville han ønske, at det var op til skolerne selv at vurdere, om det er muligt og forsvarligt at holde en skole åben.

- Det virker, som om myndighederne tror, vi ikke kan administrere det og bare vil lukke ned. Men sådan er det jo ikke. Især ikke på en efterskole. Eleverne har kun ét år, så vi vil jo give dem så meget som overhovedet muligt, siger han.

Opfordrer forældre til at bakke op

De første elever begyndte søndag eftermiddag at blive sløje, efter at skolen var ankommet til skistedet i Sverige. De blev isoleret, og det samme gjorde deres nære kontakter. Ti af dem testede positive.

Morgenen efter var yderligere 30 smittet. Her besluttede forstanderen, at skolen måtte retur til Danmark, og eleverne kørte hjem i busser iført mundbind og med krav om kun at handle på ubemandede tankstationer og om at blive i busserne på færgen.

Natten til tirsdag trillede busserne igen ind på efterskolens grund, og det var altså tirsdag, da smittetallet var steget til 67, at forstanderen kontaktede myndighederne.

Onsdag var alle elever hentet, og 99 var smittet.

Forstanderen har skrevet ud til forældrene, at eleverne lovmæssigt har krav på at komme tilbage på skolen, men at han håber, at forældrene alligevel bakker op om den virtuelle undervisning derhjemme.

- Indtil videre er der udelukkende opbakning til det, siger Thorkild Specht.

Kan ikke lukke på grund af personalemangel

TV 2 har kontaktet Børne- og Undervisningsministeriet og Styrelsen For Patientsikkerhed.

Styrelsen for Patientsikkerhed understreger, at den ikke kan lukke en skole midlertidigt på grund af for eksempel personalemangel. Den slags kan kun ske med sundhedsfaglige begrundelser.

- Når vi lukker en skole, gør vi det derfor kun i de helt særlige tilfælde, for eksempel hvis der er tale om i forvejen syge børn, som er særligt udsatte ved sygdomsforløb med covid-19, skriver Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, i en mail til TV 2.

Børne- og Undervisningsministeriet oplyser til TV 2, at ministeriet ikke ønsker at kommentere på konkrete sager.

Men de påpeger, at en skole kun kan indføre virtuel undervisning, når "dette er nødvendigt som følge af påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed eller foranstaltninger efter regler, som er fastsat af børne- og undervisningsministeren i medfør af epidemiloven".