Coronavirus

Forskere efterlyser en langsigtet coronaplan: - Lige nu har vi et sigte på 14 dage

Allerede sidste år efterlyste eksperter en plan, nu gør de det igen.

Lige nu genovervejer regeringen, måden vi i Danmark håndterer coronasitutationen på. Både i forhold til de nuværende restriktioner, men også situationen ”i det hele taget”.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med Ekstra Bladet mandag, uden at hun blev mere konkret.

Spørger man flere eksperter, er det da også på tide, at regeringen nu kaster et blik på, hvordan pandemien skal håndteres i fremtiden.

- Coronahåndteringen lige nu har et sigte på en uge til 14 dage. Vi springer fra tue til tue, og så siger vi: "Nu forlænger vi restriktioner så og så lang tid, og så tager vi stilling til dem på det tidspunkt," siger Jens Lundgren, der er overlæge og professor i infektionsmedicin, til TV 2.

Lundgren anerkender, at det er en fornuftig måde at løse de kortsigtede udfordringer på.

- Men vi har stadig til gode at diskutere, om vi har bygget vores infrastruktur op relevant og hensigtsmæssigt for at håndtere pandemien på længere sigt, siger han.

Hvad skal lukke først og sidst?

Allerede i september 2021 fremlagde han sammen med en række kolleger en over 100-sider lang rapport, som gav et bud på, hvordan pandemien kan håndteres på lang sigt.

I rapporten skrev eksperterne blandt andet, at vi i Danmark kommer til at leve med coronavirus de kommende år og anbefalede derfor, at vi anlægger en beredskabsstrategi, så eventuelle forværringer i epidemien kan håndteres.

Siden hen kom Omikron og førte til nye restriktioner, men eksperterne savner fortsat en langtidsplan fra politisk hånd.

En sådan plan efterlyste Jens Lundgren derfor på ny mandag aften i Berlingske.

I koret meldte også professor i folkesundhedsvidenskab fra Københavns Universitet Theis Lange sig.

Selvom vi endnu ikke ved, om der næste vinter bliver behov for restriktioner, mener han, at vi allerede nu bør lave en prioriteret liste over, hvilke ting der eventuelt skal lukke og åbne først.

- Der er ikke nogen, der på forhånd kan sige, hvor slemt det bliver, og om det bliver nødvendigt, men man kan godt på forhånd for eksempel sige: "Skoler holder vi åbne længere tid end kulturlivet, som holder længere tid åbent end natteliv" – for eksempel, siger han til TV 2.

Jeg har svært ved at forestille mig, at man skulle begynde at tage vacciner om sommeren

Professor Theis Lange

Slem som en influenza?

Skulle Theis Lange sætte sine penge på noget, vil han mene, at coronavirussen bliver en ”influenzalignende sygdom”, når samfundet igen åbner helt.

- Ikke fordi den er biologisk lignende, men fra et samfunds-impact-perspektiv bliver det noget, der kommer til at minde om influenza.

Derfor tænker folkesundhedsprofessoren også, at den nye langsigtede strategi ikke kun bør handle om coronavirus, men også om eksempelvis influenza.

- Tidligere accepterede vi bare, at der på et dårligt influenza-år kunne dø 3000 personer. Der var ikke nogen, der sagde: ”Gud, hvad er det, der foregår”.

Også professor Jens Lundgren ser et behov for, at den langsigtede plan vægter en lang række faktorer, der ikke direkte handler om corona, op mod hinanden.

- I forhold til hvordan man håndterer pandemien, skal den vægte de sundheds- og smittemæssige forhold samt økonomi, trivsel, folkesundhed og den personlige frihed, siger han.

Jens Lundgren er dog påpasselig med at sammenligne covid-19 med influenza.

- Det er første gang i nyere tid, at verden har en coronapandemi. Hvordan slutspillet i en coronapandemi er - altså hvornår den ebber ud - det ved jeg ikke. Vi kan overføre noget erfaring fra influenza formentlig. Men vi har faktisk aldrig prøvet det før.

Fortsætter vi med at teste?

Ifølge professor Theis Lange bevæger vi os hen i en etape af pandemien, hvor coronavirus ikke længere bør have særstatus – i hvert fald ikke så længe Omikron er den dominerende variant.

Set i det perspektiv kunne mediernes daglige coronatal eksempelvis blive ledsaget af influenzatal eller tal for tabte leveår på grund af rygning, siger han.

Adspurgt om han tror, at vi i fremtiden skal lade os teste, som vi gør nu, lyder svaret:

- Det skal vi i hvert fald resten af foråret, det er klart. Vi har allerede indkøbt mange af testene, og det hjælper på reduktion af coronabyrden, og det redder liv.

Om vi skal lade os teste på den anden side af foråret, har han svært ved at komme med et konkret bud på.

Perspektiv

Coronatest i fremtiden?

Arkivfoto af testkø.

Massetest er ikke en selvfølge i fremtiden siger epidemiolog og professor Lone Simonsen til TV 2.

- Vi bør fokusere indsatsen der, hvor det er virkelig vigtigt. Man kunne for eksempel overveje at droppe masseteststrategien på et tidspunkt og i stedet overvåge sygdommen mere traditionelt, som vi kender det fra influenza, siger hun.

Hun tilføjer, at vi formentlig fortsat vil skulle teste mere blandt dem, der arbejder på eller besøger et plejehjem for at holde smitten ude.

Og hvad med vaccinerne?

Hvorvidt vi fortsat skal lade os vaccinere en gang eller to om året, tør Theis Lange ikke spå om. Svaret bliver vi dog klogere på de næste par måneder, tror han.

Med en langsigtet strategi vil vi også skulle se på, hvem og hvornår det egentlig giver mening at vaccinere, siger han.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at man skulle begynde at vaccinere om sommeren. Der kan være noget omkring timingen, som vi skal blive lidt bedre til, siger Theis Lange med henvisning til, at coronavirus spreder sig mere om vinteren, hvor folk samles indenfor.

Selvom lyset for enden af tunnelen kommer tættere og tættere på, maner professor Jens Lundgren afsluttende til besindighed.

- Vi er midt i en pandemi, og det bliver vi nødt til at forholde os til, selvom det er svært. For hovedparten af verdens befolkning lever stadigvæk i forskellige grader af undtagelsestilstand.

Og en ting har han lært igennem mange års håndtering af infektionssygdomme.

- Du skal aldrig undervurdere din fjende, siger han.

TV 2 har uden held forsøgt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om regeringens langsigtede planer for coronahåndteringen.