Tre unge fortæller om de fordomme, de møder på grund af deres nationalitet
Flere af de unge er stødt på stereotyperne både på tv og i den virkelige verden.
Netflix-serien ‘Emily in Paris’ har flere gange fået kritik for sin måde at fremstille forskellige nationaliteter.
Senest har Ukraines kulturminister klaget over den stereotype fremtoning, som en karakter fra landets hovedstad, Kijev, har i serien.
Men det er ikke kun i fiktionens verden, at stereotyperne hersker.
De findes også her i Danmark, og det har 24-årige Cassandra Miguel oplevet på egen krop.
- Jeg føler mig hjælpeløs
Hun har boet i Danmark i tre og et halvt år, og til daglig læser hun på CBS.
Alligevel har hun flere gange mødt stereotype forestillinger, om at folk fra Mexico har en lavere uddannelse end andre.
Samtidig bliver hun ofte spurgt, om hun har oplevet skyderier eller stoffer på tæt hold. Selv tror hun, at en del af det skyldes, at det ofte er de stereotyper, som mexicanere i tv-serier og på det store lærred repræsenterer.
Det ses blandt andet i film som 'American Sicario' fra 2021, og 'The Mule' fra 2018, som begge berører et hårdkogt miljø med narkotika og skydevåben i Mexico.
- Når jeg hører om sådan nogle fordomme om folk fra Mexico, bliver jeg sur og føler mig hjælpeløs, for jeg kan ikke vise dem alle, hvordan vi i virkeligheden er, siger Cassandra Miguel.
Men hun er ikke den eneste, som oplever, at en nationalitet kan føre til forudindtagede opfattelser.
Tilbagevendende jokes
34-årige Olga Kudryavtseva er opvokset i Rusland, men har boet i Odense siden 2009.
Det er ikke stereotyper om en lavere uddannelse, men derimod om en forkærlighed for vodka, der møder hende.
- Med al den viden, der er tilgængelig i dag, er det lidt irriterende, at folk stadig hænger fast i gamle stereotyper, siger Olga Kudryavtseva, der er postdoc på Odense Universitetshospital.
For selvom det ifølge hende kan være “sjovt nok” de første par gange, går fornøjelsen af jokesene, når de er tilbagevendende - hver gang hun tager til fest.
- Nogle gange kan det være okay at joke med stereotyper. Men der er en hårfin grænse mellem at lave sjov og gøre grin med folk, siger hun.
Fremprovokerer en skam
Nogle bliver altså trætte af og vrede over stereotyperne.
Hos 18-årige Anna-Maria Sliwowska er det dog nærmere en flovhed, som de skaber. Hun er født i Polen, men har boet i Danmark, siden hun var fire år gammel.
Hun møder ofte stereotype forestillinger, om at folk fra Polen drikker og stjæler.
- Når jeg hører de her fordomme, betvivler jeg min nationalitet. Jeg begynder at skamme mig over at være polak, når folk bare forbinder det med noget negativt, siger hun.
Det er hun stødt på i film og i tv, men også blandt både venner, bekendte og helt fremmede.
- Folk gør det ikke for at såre mig, men man skal tænke over, hvad man laver sjov med, siger hun.
"Man stempler folk forkert"
Anna-Maria Sliwowska ser det som en udfordring, at den forudindtagede opfattelse af nationaliteter kan få lov til at leve videre på skærmen.
- Jeg tænker, at det kan være problematisk at komme med de her stereotyper i film, fordi man på en måde stempler folk med noget forkert, siger hun.
En betragtning, som mexicanske Cassandra Miguel er enig i. Hun frygter, at de stereotype fremstillinger kan arbejde imod ligestilling mellem nationaliteter - og påvirke den måde, som vi møder folk på.
- Det gør, at du ikke på samme måde kan se en person, for hvem de er, men nærmere som en tjekliste på en nationalitet, siger hun.