Coronavirus

Kvinde brugte selvtest i halsen - så var resultatet et helt andet

Det kan give god mening både at bruge podepinden i halsen og i næsen, siger dansk læge.

Værtscoach og stemmetræner hos TV 2 Lisbeth Eskelund oplevede mandag at teste negativ i en kviktest, men da hun efterfølgende testede sig med en selvtest i halsen, var hun pludselig positiv.

- Jeg havde lidt ”kriller” i halsen, og ellers følte jeg mig ikke syg, men da hjemmetesten i halsen viste sig at være positiv, var jeg ikke i tvivl om, at det var rigtigt, siger Lisbeth Eskelund.

Og noget tyder på, at det fremover kan være en god ide benytte "næsehjemmetests" i halsen, hvis du skal sikre et korrekt resultat af din kvik- eller hjemmetest. Internationale eksperter peger nemlig på, at Omikron-varianten primært sætter sig i halsen, og du derfor først bør pode dig i halsen og dernæst i næsen med den samme podepind.

Det skriver Politiken.

Hvor de tidligere virusvarianter formerede sig i næsen og svælget, begynder Omikron-infektionen i halsen, før den breder sig til næsen.

- Det, vi ser med Omikron, er, at den begynder med replikationen lidt længere nede – den starter ikke i næsen, men ser ud til at starte i halsen eller i svælget bag mundhulen, hvad der nok er årsagen til, at den kan detekteres i spyt tidligere, siger den amerikanske epidemiolog Michael Mina ifølge avisen.

Anbefalingen sker på baggrund af en række mindre forskningsprojekter og et stigende antal anekdoter, som bliver delt på sociale medier.

USA's lægemiddelstyrelse, FDA, var i starten af januar ude og advare mod at benytte hjemmetest i halsen. Herhjemme fremgår det af Sundhedsstyrelsens hjemmeside, at man anbefaler, at hjemmetests foretages i næsen.

TV 2 arbejder i øjeblikket på at få en kommentar fra Statens Serum Institut, som er den instans, der vejleder Sundhedsstyrelsen om retningslinjerne på området.

Det danske eksempel

Mandag, da værtscoach og stemmetræner Lisbeth Eskelund mødte ind på TV 2, fik hun foretaget en kviktest af en af de danske udbydere, og resultatet kom 15 minutter senere. Det var negativt.

Efterfølgende gik hun i gang med sin arbejdsdag, og det var her, at hun faldt over artiklen i Politiken og besluttede sig for at tage endnu en test. Denne gang var det en hjemmetest, der normalt bruges i næsen, som hun i stedet brugte i halsen. Hun besluttede at gå videre med at teste, hvorvidt anbefalingen fra de internationale eksperter havde noget på sig, og hun fik derfor foretaget en pcr-test hos en privat virksomhed, hvor hun kort efter fik bekræftet, at hun rent faktisk var smittet med covid-19.

- Da jeg kom hjem til mig selv, foretog jeg endnu to tests med hjemmetests. Den ene brugte jeg i næsen, og to minutter efter brugte jeg en i halsen – igen viste det sig, at kun testen i halsen var positiv, siger Lisbeth Eskelund.

Hun forklarer, at hun brugte en "næsehjemmetest", hvor podepinden var cirka ti centimer lang, og at hun stak den så dybt, som når hun får foretaget en pcr-test.

Dobbelt podning kan give mening

De seneste måneder er antallet af hjemmetests for coronavirus eksploderet, og både apoteker og supermarkeder måtte melde udsolgt.

Og ifølge afdelingslæge Uffe Vest Schneider fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital, som det sidste år har forsket i hjemmetests, kan det give god mening at ”dobbeltpode”.

- Der vil ikke være garanti for et korrekt resultat, men hvis man bruger podepinden to gange i samme test, kan man øge sandsynligheden for et positivt resultat, fordi man vil have mere materiale i testen, siger han til TV 2.

Han understreger dog, at selvom man poder to gange, kan man ikke endegyldigt fastslå, at det er bedre.

Uffe Vest Schneider påpeger samtidig, at opfordringen fra blandt andre Michael Mina sker på et meget lille datagrundlag, og at det ikke vil komme til at ændre noget i Danmark.

- Selvom man dobbeltpoder, vil en hjemmetest ikke blive lige så præcis som vores pcr-test, men det kan være med til at opdage de personer, som ligger lige på grænsen til ellers at blive opdaget i en kviktest, siger afdelingslægen.

Uffe Vest Schneider siger desuden, at en af årsagerne til, at det er mere relevant for amerikanerne, er, at de langt fra har den samme kapacitet af pcr-tests, som vi har i Danmark, og derfor er de langt mere afhængige af kvik- og hjemmetests.

I løbet af eftermiddagen har Lisbeth Eskelund fået flere symptomer og feber. Men når hun er blevet rask og igen skal testes, vil hun bruge testen i halsen igen.

- Det er ikke sværere end at teste i næsen, og jeg synes personligt ikke, at det er mere ubehageligt, så det er nok noget, jeg kommer til at gøre igen, siger Lisbeth Eskelund.