Coronavirus

Kurven for coronapatienter på intensiv ser ud til at være knækket

På trods af gode tal for intensivindlæggelser skal vi slå koldt vand i blodet inden en større genåbning, mener ekspert.

Antallet af intensivpatienter med corona på landets hospitaler har ikke været lavere siden 5. december sidste år. Dermed ser kurven for intensivindlæggelser ud til at være knækket.

Søndag var der 59 indlagte med corona på landets intensivafdelinger.

Også det generelle indlæggelsestal ser ud til at være faldende. 4. januar var der 794 indlagte med coronavirus på de danske hospitaler, hvilket var det højeste indlæggelsestal siden januar 2021. Søndag var der 734.

En af forklaringerne kan være, at den mildere Omikron-variant er blevet den klart mest dominerende i Danmark.

- Hvor vi tidligere har set mange Delta-smittede, ser vi nu, at patienterne på intensivafdelingen på Rigshospitalet bliver indlagt med Omikron-varianten og ikke er syge af Omikron. Langt de fleste patienter er indlagt af andre årsager end corona, siger Anders Perner, overlæge på intensivafdelingen på Rigshospitalet, til TV 2.

Her er de fleste af sengene på intensiv fordelt på patienter med lungebetændelser, blodforgiftning, hjerneblødninger og trafikofre, fortæller Anders Perner. Det er tilfældigt, at de også tester positiv for særligt Omikron-varianten.

Derfor går Rigshospitalet nu resten af vinteren i møde med mindre bekymring for pladsmangel.

- Det er fantastisk nyt for os. Vi var bekymrede på grund af lav kapacitet generelt, men nu ser det meget fornuftigt ud. Det kan væltes af en influenzaepidemi, men den ser heller ikke ud til at komme lige nu, siger Anders Perner.

Der er grund til at slå koldt vand i blodet i 14 dage

Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet

Slå koldt vand i blodet

Ifølge Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, skal vi dog huske, at det stadig er generende for hospitalerne, når patienter tester positiv for corona. De skal nemlig isoleres af hensyn til resten af hospitalets patienter – også selvom de ikke er syge af infektionen.

Alligevel kan vi godt begynde at ånde lettet op, siger han til TV 2.

- Dels fordi Omikron ikke ser så alvorlig ud, men nok først og fremmest fordi vores vacciner er rigtigt effektive til at beskytte os mod at havne på et sygehus eller en intensivafdeling.

På trods af de gode tal for intensivindlæggelser mener Viggo Andreasen, at vi lige skal se tiden an, inden vi helt genåbner samfundet igen.

- Lige nu er der bestemt ikke grund til panik. Men vi har lige lavet en genåbning søndag i forhold til kulturliv, biografer og den slags. Derudover har vi stadigvæk en skoleåbning (5. januar, red.), som vi ikke helt har set konsekvenserne af endnu.

- Så vi har faktisk lidt taget forskud på glæderne. Og der er grund til at slå koldt vand i blodet i 14 dage, før vi tager den næste genåbning, hvis tallene stadig ser så positive ud, som de gør lige nu, siger han.