Coronavirus

Coronajournalistikken har været god, men ensidig, siger Brostrøm: - Man fokuserer på en lille bitte ø

Han erkender fejlskud og byder kritik velkommen. Men journalister har fokuseret ensidigt på magtens centrum og for lidt på mennesker, mener Brostrøm.

I knap syv år har Søren Brostrøm været direktør for Sundhedsstyrelsen, og han har i al den tid talt til danskerne om sundhed.

Men de seneste to år har kommunikationen foregået i et hidtil uset tempo, og i den forbindelse har han sagt meget – både rigtigt og forkert, siger Søren Brostrøm nu i TV 2-programmet 'Presselogen'.

- Vi har været udsat for ganske meget kritisk journalistik de sidste to år, så det er ikke mængden af kritisk journalistik, der har manglet, siger Søren Brostrøm.

Det har ved Gud været generende og skabt ekstraarbejde for mig

Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen

Han mener, at kritikken mestendels har været på sin plads, men at journalistikken om coronahåndteringen kunne have været bedre, hvis den var blevet varetaget af journalister med mere viden om sundhed.

Derfor opfordrer han medier til at styrke fagjournalistikken på sundhedsområdet.

- Hvis man virkelig vil give mig og Sundhedsstyrelsen kvalificeret modspil, kræver det, at journalister kan begrave sig lidt mere i stofområdet. Ellers kan man ikke se skoven for bare træer, siger Søren Brostrøm.

Fokus på Slotsholmen

Søren Brostrøm har desuden haft et ønske om, at journalister bevarede helhedsblikket. At de også bedrev sundhedsjournalistik, der ikke handlede direkte om coronavirus. Eksempelvis om hvordan mennesker med psykiske lidelser har haft det under epidemien.

Men mange medier har haft svært ved at få pennen og blokken med vest for Valby Bakke, mener han.

- Det bliver rigtig meget til, at man fokuserer på en lille bitte ø, der hedder Slotsholmen, snarere end at komme ud og se på, hvad der i virkeligheden berører rigtige mennesker, siger Søren Brostrøm.

Den seneste tid har der på tværs af mediebilledet fundet en debat sted om, hvor mange der var indlagt af corona og med corona. Her mener Søren Brostrøm, at medierne med fordel kunne have sendt journalister ud på sygehusene.

Det har handlet om det politiske niveau

Tom Jensen, ansvarshavende chefredaktør på Berlingske

- Der kunne man have fundet patienter, som ikke er indlagt på grund af corona, men som er testet positive. Så kunne man både have talt med patienter og personale om, hvad det giver af særlige udfordringer, siger han.

- Det skal kritiseres

Har det været nemt at stå på pressemøde efter pressemøde og stille op til interview efter interview til den ene kritiske historie efter den anden?

Ikke just.

- Det har ved Gud været generende og skabt ekstraarbejde for mig og min organisation, siger Søren Brostrøm.

Men det har været en nødvendighed, som Sundhedsstyrelsen ifølge Søren Brostrøm har håndteret så godt, som det har været muligt. Undervejs, erkender han, har han selv og styrelsen sagt en masse ting, som viste sig at være forkert eller ikke at holde.

- Det skal kritiseres, siger han.

Derfor vil han heller ikke hælde de danske medier ned ad brættet.

- Tværtimod har jeg været ekstremt imponeret over den store indsats og det stærke håndværk under den her epidemi. Det har jeg kæmpestor respekt for, siger Søren Brostrøm.

Problemerne har ikke været på sygehusene

Ansvarshavende chefredaktør hos Berlingske, Tom Jensen, mener ikke, at det er et problem, hvis journalistikken i høj grad har stillet skarpt på magtens centrum.

Ifølge ham har det nemlig i høj grad været på Slotsholmen og ikke på sygehusene ude i landet, problemerne har været.

- Det har været den politiske ageren, lukketheden i beslutningsprocesserne, epidemiloven – både den nye og den gamle – og minksagen, der har været kritisable, siger Tom Jensen og fortsætter:

- Det har handlet om det politiske niveau.