Nyt socialt medie spreder sig i Danmark - tvinger dig til at være ægte
Det sociale medie Bereal giver to minutters frist til at tage et billede uden filter og dele det. Ekspert kalder det et opgør med perfekthedskulturen.
Det er nok de færreste, der vil dele et billede med morgenhår, tunge øjenlåg og leverpostejsmaden foran sig.
Men det kan du blive nødt til på et nyt socialt medie, som vinder frem i Danmark.
På det sociale medie Bereal handler det nemlig om, som navnet antyder, at ”være ægte”.
På et udefineret tidspunkt på dagen sender app’en dig en notifikation, og så har du to minutter til at tage et billede og lægge det op.
App’en tager et billede med både kameraet foran og bagpå, så det er altså både leverpostejen og rodebunken på toppen af hovedet, som ens venner får at se.
Et opgør med det perfekte billede
I skrivende stund ligger Bereal nummer to i Danmark over de mest populære gratis apps på Apples App Store. I kategorien ’sociale medier’ topper den listen.
Det kommer fra Frankrig, og mediet La Parisien skrev i juli sidste år, at det sociale medie havde 400.000 daglige brugere – hvilket må ventes at være steget siden da.
Bereals popularitet er et tydeligt bevis på et opgør med den perfekthedskultur, der hersker på andre sociale medier. Det forklarer Jacob Holst Mouritzen, der er specialist i sociale medier, strategikonsulent og medejer af Holst Poulsen.
- Trends skaber modtrends. Den blomstrer som en antitese til den perfekte kultur på Instagram og Tiktok. Spørgsmålet er, om den kan blive mainstream, men det er et klart opgør mod det perfekte, som Instagram har stået for i mange år, siger han til TV 2.
Man kan kun se, hvis man selv deler
Ud over tidsfristen gør Bereal også op med andre sociale medier med et princip om ”noget for noget”. Du kan nemlig kun se de billeder, dine venner deler, hvis du selv lægger noget op.
- De andre sociale medier beror på en pyramide, hvor en lille top skaber en masse indhold, og så har du en kæmpe andel under, som ser det, de laver. Der skiller Bereal sig ud med at kræve, at man selv deltager, siger Jacob Holst Mouritzen.
Skulle du være heldig at få notifikationen i det perfekte øjeblik med en paraplycocktail i hånden og håret lige i skabet, så er det ikke længe, at du kan nyde det.
Billedet forsvinder nemlig efter 24 timer, og så bliver det måske erstattet af et tømmermændsbillede med frysepizza i sengen.
Og selvom pointen er at tage et billede af den situation, man befinder sig i, så forudser Jacob Holst Mouritzen, at brugerne finder en vej til glansbilledet alligevel.
- Der er god mulighed for, at jeg lige fjerner frysepizzaen og gamercontrolleren og tager en filosofisk bog i hånden, og så er jeg pludselig en litterær type. Men det er ikke ideen med appen.
Facebook kender til negative konsekvenser
I september sidste år afslørede Wall Street Journal, at Facebook (nu Meta, red.) er klar over, hvor skadeligt Instagram kan være for særligt teenagepiger.
I interne dokumenter beskrev Facebook, der ejer Instagram, at 32 procent af teenagepiger, som i forvejen er utilfredse med deres krop, får det værre af Instagram.
Endnu mere alvorligt fremhævede en intern præsentation, at en lille procentdel af amerikanske og britiske Instagram-brugere i teenagealderen fik selvmordstanker af tjenesten.
Bereal har ikke offentliggjort, hvordan brugerne fordeler sig på køn, alder og så videre, men den umiddelbare vurdering fra Jacob Holst Mouritzen er, at det netop er teenagere og unge i 20’erne, som har taget app’en til sig.
- Hvis vi ser Bereal ændre på den her kultur af perfekthed, så kan det være med til at fjerne det her pres.
Du kan ikke blive populær
Selvom der i mange år har været talt om et opgør med den filtrerede virkelighed, der eksisterer på sociale medier, så har Bereal fundet et koncept, som gør det utroligt svært kun at vise den smukke side.
- Teknologien hos sociale medier er skruet sammen til, at man skal se godt ud, at mange skal se med og ”synes godt om”. Bereal har fjernet alle de forfængelige tiltag, så du faktisk ikke kan blive populær på app’en, lyder det det Jacob Holst Mouritzen.
Netop den faktor kan også blive en udfordring for Bereal i at nå en popularitet på linje med giganter som Facebook, Tiktok og Instagram.
- Jeg tror ikke, det er en døgnflue, men det kommer nok ikke op på niveau med de andre. For man kan ikke bruge meget tid på indholdet. Man kan kun se sine venners billeder, og så løber du relativt hurtigt tør.