Bramsen efter sigtelser i FE-sag: - Jeg ser selvfølgelig på sagen med meget, meget stor alvor
Historien er blevet dækket af store, udenlandske medier, men forsvarsministeren svarer ikke på, hvorvidt Danmarks omdømme lider skade.
Mandag kom det frem, at chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, er sigtet og varetægtsfængslet for at have lækket hemmelige og højt klassificerede oplysninger, der kan skade Danmarks sikkerhed eller forhold til fremmede magter.
Fredag eskalerede sagen yderligere, da Venstre oplyste, at tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er sigtet efter samme paragraf som Findsen, nemlig straffelovens paragraf 109.
Det er en yderst sjældent brugt paragraf i straffelovens kapitel om landsforræderi, og bliver man dømt efter den, risikerer man op til 12 års fængsel.
Lars Findsen nægter sig skyldig i anklagerne, mens Claus Hjort har udtalt, at "han aldrig kunne drømme om at foretage sig noget, som kunne gøre skade på Danmark eller Danmarks interesser."
Nu udtaler forsvarsminister Trine Bramsen (S) sig om sagen til TV 2:
- Jeg ser selvfølgelig på den her sag med meget, meget stor alvor. Det er selvfølgelig ikke ønskværdigt at stå i sådan en situation, lyder det fra forsvarsministeren.
BBC kalder sag "dansk spionskandale"
Trine Bramsen siger, at det, der "har hendes fulde fokus" er at sikre, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) fungerer og opretholder "det rigtig gode samarbejde og omdømme, som vi har ude omkring i verden".
- Det er også mit klare indtryk, at vi har en stærk efterretningstjeneste, siger hun.
FE-sagen er nået vidt omkring, efter at det kom frem, at Claus Hjort er sigtet i sagen, og flere store udenlandske medier har dækket den opsigtsvækkende historie.
Det gælder blandt andet et af USA's største medier, CNN, samt det britiske medie BBC, der kalder sagen "dansk spionskandale".
Adspurgt til, hvorvidt Danmarks omdømme i udlandet lider skade, svarer forsvarsministeren:
- Jeg oplever, at vi har en god og stærk efterretningstjeneste. Jeg kommer ikke til at gå ind i konkrete forhold eller samarbejder, og jeg tror også, at der er forståelse for, at det kan jeg selvfølgelig ikke. Men det, der er væsentligt, er, at vi fortsætter med at levere rigtig godt arbejde, siger Trine Bramsen og tilføjer:
- Jeg har fuld tillid til FE's ledelse og de mange dygtige medarbejdere, som sidder i tjenesten og hver dag gør deres allerbedste for at passe på Danmark.
Statsminister Mette Frederiksen (S) kaldte onsdag sagen "alvorlig", men afviste, at den kan få betydning for danske efterretningstjenesters samarbejde med udenlandske partnere.
- Det er helt vanvittigt
På grund af fortrolighed i sagerne om Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen er det ikke klart, hvad de præcis skal have sagt eller gjort.
Men i et interview i 'Lippert' på TV 2 NEWS i december 2021 udtalte Claus Hjort Frederiksen sig om et hemmeligt aflytningssamarbejde mellem Danmark og USA.
Og det er et problem, mener tidligere operativ chef for PET Frank Jensen. For det at røbe sådan en form for samarbejde mellem landes efterretningstjenester er ifølge ham alvorligt skadende for samarbejdet.
- Det er også helt vanvittigt. At en tidligere minister er blevet sigtet for paragraf 109 i straffeloven. Meget, meget usædvanligt, sagde Frank Jensen til TV 2, umiddelbart efter nyheden om Claus Hjort Frederiksen var blevet offentliggjort.
Hvorvidt det er sandsynligt, at den tidligere minister bliver dømt efter paragraf 109 om landsforræderi, er umuligt at give et bud på, især fordi det ikke er kendt af offentligheden, hvad det præcis er, han er sigtet for.
Det siger Sten Bønsing, professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.
- Men det, man kan sige, er, at vores anklagemyndighed sædvanligvis er seriøse, og det er en betingelse, at de tror, der er en sag, før de rejser sigtelse, forklarer Sten Bønsing.
Brug af særlig paragraf forudsætter, at statens sikkerhed står på spil
Professor emeritus i strafferet på Københavns Universitet, Jørn Vestergaard, fortæller, at formålet med paragraf 109 er at beskytte fortroligheden omkring hemmelige aftaler med andre lande, herunder aftaler af betydning for statens sikkerhed.
Når man tager paragraffen i brug, forudsætter det, at statens sikkerhed eller rettigheder i forhold til andre lande står på spil.
- I lyset af formålet med bestemmelsen og dens høje strafferamme skal dette tolkes som udtryk for, at der skal være tale om særligt væsentlige beskyttelseshensyn – det vil sige en forholdsvis klar trussel mod vigtige danske interesser, siger professoren.