Coronavirus

Restauratør med bøn til regeringen: Lad os holde åbent til midnat

Flere hundrede danske restauranter har benyttet sig af muligheden for at lukke frivilligt og få kompensation.

Direktør Jens Mortensen fra Brewpub i København var blandt de næsten tusind i restaurationsbranchen, som valgte at lukke helt, da regeringen 17. december varslede restriktioner med lukketid klokken 22 i midten af december.

- Det var de facto retten til at pisse i bukserne for at få varmen, for vi blev ramt af massive aflysninger til alle julearrangementerne, som han forklarer det til TV 2.

De gode nyheder var, at et sted som Brewpub ifølge reglerne kunne søge om dispensation for 90 procent af de faste omkostninger, mens ansattes løn bliver dækket ved frivillig lukning.

Det er et lille skridt, men vil gøre en virkelig stor forske

Jens Mortensen, direktør, Brewpub.

De dårlige var, at man som ejer alligevel taber penge, og i øvrigt helst vil drive forretning og kunne beværte kunderne.

Lille time er beskeden løsning

Hvornår det sker, ved Jens Mortensen ikke. Foreløbig håber Brewpub på, at de gældende restriktioner med frist til 31. januar lempes. Og hvis det sker, at det bliver med mulighed til at holde åbent til mindst midnat fra og med næste måned.

- Det er et lille skridt, men vil gøre en virkelig stor forskel, siger Jens Mortensen.

I øjeblikket er det ikke muligt for barer, restauranter og caféer at skænke alkohol efter klokken 22. Og en time senere skal samtlige gæster være uden for døren.

Det er et økonomisk benspænd, som har fået mange til at lukke frem for at holde hjulene i gang i et lavere gear.

- Men det er forskellen på at kunne tjene penge og så ikke at gøre det. Den lille time gør så meget og at få mulighed for at holde åbent til midnat, vil jeg betegne som en beskeden løsning, siger Brewpub-direktøren.

Midnatsåbent kan give sund forretning

Hos brancheorganisationen Horesta viser en medlemsundersøgelse, at 47 procent af medlemmerne i København, der driver café eller restaurant, frivilligt har lukket for hanerne som på Brewpub. Uden for København er tallet 27 procent.

Ifølge organisationens politiske chef, Freja Brandhøj, er den påtvungne lukketid en af de største årsager til de mange mere eller mindre frivillige lukninger.

Torben Olsen, der ejer af Sovino-gruppen med en lang række restauranter og caféer i København, pegede onsdag på særligt én restriktion, der bremser muligheden for at drive en rentabel forretning på de gældende betingelser.

- Hvis vi måtte holde åbent til klokken 24, kunne vi faktisk drive en sund forretning. Og så vil vi jo gerne fortsætte med mundbind og coronapas, fordi vi kan mærke, at det fungerer, sagde han til Berlingske.

På Brewpub håber Jens Mortensen at der fra februar igen bliver mulighed for at fylde Brewfather, Copenhagen Lager og Vesterweisse i glassene. Måske ledsaget af en gang Pata Negra sortfodsskinke.

- Jeg vil nødigt brokke mig. Men det ville være rart, hvis vi som branche havde nogle pejlemærker at navigere efter, så vi vidste, hvad planen for genåbning var i forhold til smittetal og så videre. Det er også vigtigt i forhold til vores personale, siger Jens Mortensen.