Coronavirus

Eksperter er uenige om anbefaling fra Sundhedsstyrelsen

Kviktesten kan konstatere, om man har virus i kroppen eller ej. Derfor giver det stadig mening at lade sig teste kort tid efter smitte, mener ekspert.

Bør man lade sig teste, selvom man netop er blevet rask efter coronasmitte?

Ja, vurderer Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi på Københavns Universitet. For selvom man har styrket immunitet efter smitte, er der stadig sandsynlighed for, at man kan blive smittet igen kort efter og viderebringe virussen til andre.

- Risikoen for at smitte andre er væsentligt nedsat, men den er der. Derfor mener jeg, at det er hensigtsmæssigt, at man lader sig kvikteste også selvom man lige har været smittet, siger han til TV 2.

Ifølge anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen behøver man hverken at blive pcr- eller kviktestet op til 12 uger efter, at man er konstateret positiv med coronavirus. Det skyldes, at man kan teste positiv, selvom man er rask og ikke længere smitter.

Dog anbefaler styrelsen, at man bliver testet, hvis man har symptomer på virussen.

God idé at blive kviktestet

Myndigheder og eksperter er enige om, at PCR-testen er ubrugelig op til 12 uger efter smitte. Årsagen er, at der er stor risiko for, at man tester positiv grundet virusrester i kroppen, selvom man ikke længere bærer virussen.

Men det samme gælder ikke for kviktesten, vurderer Jan Pravsgaard Christensen.

- Kviktesten tester positiv, når der er reel virus til stede i kroppen. Der er dog en vis usikkerhed ved testtypen, da den kan teste falsk positiv eller falsk negativ. Men alligevel er den brugbar, da den kan opspore virus og forhindre potentiel smittespredning, siger professoren.

Jan Pravsgaard Christensen mener, at især børn bør kviktestes, når de vender tilbage til skoleklasserne efter smitte. For det er især børnene, som har båret smitten i løbet af vinteren.

I forlængelse af implementeringen af onlineundervisning fra 15. december efterfulgt af juleferie faldt smitten blandt skolebørnene. Men 5. januar fik de lov til at komme tilbage på skolerne, og ifølge Sundhedsstyrelsen er det uundgåeligt, at smitten vil stige blandt de yngre igen.

Indtil videre er 11,32 procent af de 0- til 9-årige færdigvaccinerede.

Kan vise falsk positiv

Allan Randrup Thomsen, som er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, vurderer også, at der er potentiel risiko for, at man kan blive smittet kort tid efter smitte og viderebringe den.

Men risikoen er meget minimal, påpeger han.

- Det boostede immunforsvar vil bekæmpe virussen i kroppen så hurtigt, at den ikke når at opformere sig væsentligt. Jeg vil ikke sige, at det ikke kan lade sig gøre, at den opformeres, men min vurdering er, at det vil ske ret sjældent, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2.

Han tilføjer, at hvis en person tester positiv på en kviktest hurtigt efter smitte, så er der større sandsynlighed for, at svaret er upålideligt.

Hvis vedkommende efterfølgende tager en pcr-test og tester positiv grundet virusresterne, kan man ende i isolation uden grund. Derfor er Allan Randrup Thomsen enig med Sundhedsstyrelsen i, at man hverken bør lade sig pcr- eller kviktestes inden for 12 uger efter smitte.