Vaccination af børn er så godt som gået i stå
Sundhedsstyrelsens "worst case"-scenarie var, at 50 procent af forældrene til børn under 11 år havde takket ja til vaccinen. I dag er det tal 46.
Mens mere end 80 procent af den danske befolkning har fået mindst to doser af coronavaccinen, går det noget mere trægt, når det gælder de yngste danskere.
46 procent af danske forældre til børn mellem 5 og 11 år har takket ja til tilbuddet om to vaccinestik mod coronavirus, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.
Dermed ligger forældrenes opbakning til vaccinerne lavere end det mest pessimistiske scenarie på 50 procent, myndighederne fremlagde i slutningen af november i deres børnevaccinationsnotat.
Det, der blev beskrevet som "best case"-scenariet, var 90 procent, og håbet var, at 75 procent ville takke ja, fortæller Bolette Søgaard, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.
Men på trods af de nyeste tal er hun optimistisk.
- Jeg tror, at vi kommer et godt stykke deropad, siger hun til TV 2.
Nyt år, færre bookinger
De seneste uger har antallet af vaccinebookinger været markant lavere end før årsskiftet, viser Sundhedsstyrelsens seneste opgørelse.
Fra 1. december til juleaften blev der dagligt vaccineret mellem 2000 og 12000 børn under 12 år. Efter nytår har det daglige tal for vaccinationer i aldersgruppen maksimalt ligget på 2100, og den seneste uge har antallet af bookinger været under 1000.
Zoomer man ind på de forskellige aldersgrupper, er tilslutningen størst blandt de ældste børn, og jo yngre børnene bliver, des færre har taget imod tilbuddet om vaccinen.
Smittede må vente
Den langsommere udrulning skyldes sandsynligvis en cocktail af flere ting, mener Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet og rådgiver Sundhedsstyrelsen om vaccination.
Den første er, at mange børn har været smittet med covid-19 den sidste måned, og derfor ikke har kunnet blive vaccineret, fordi der skal gå 30 dage efter den positive test.
- Det forhindrer jo forældrene i at booke tid, så det er nok en del af forklaringen. Men det er ikke den eneste grund, siger Camilla Foged.
En anden årsag kan være, at flere eksperter har rejst tvivl om, hvorvidt Sundhedsstyrelsens oprindelige argumenter for, at børnenes forældre burde takke ja til vaccinen, ikke står ligeså stærkt nu, som de gjorde tidligere.
- Der har været en del diskussion, om det egentlig er nødvendigt, og det, tror jeg også, har påvirket tilslutningen, siger Camilla Foged.
Argumentationen, der forsvandt
Da planen om at tilbyde børn mellem 5 og 11 år de to vaccinestik blev præsenteret på et pressemøde, var et af hovedargumenterne, at det kunne være med til at nedbringe smitten, fordi "vaccinen kan være med til at reducere smitten betydeligt."
Og doserne til de yngste var et af flere værktøjer til at få "kontrol med epidemien", der i høj grad var drevet at en florerende smitte blandt de yngste.
Men så kom Omikron-varianten, der med sin evne til at undvige immunitet - både opnået ved vaccination eller smitte - vendte op og ned på, hvor godt vaccinens effekt beskytter mod at smitte videre.
Derudover er smitten ikke længere drevet af børn som i efteråret, men også de yngre voksne. Og så har det været diskuteret om effekten af de to stik vil indtræde for sent, fordi mange børn først vil være færdigvaccineret i februar.
Bør opdatere notat
Set i det lys mener Camilla Foged, at det vil være fornuftigt at tilpasse anbefalingerne den viden, vi løbende tilegner os om Omikron. Ikke nødvendigvis for at ændre anbefalingen, men for at klæde forældre bedst muligt på.
- Det er en anden epidemi nu. Så det er helt fair at opdatere de her notater - også for at det bliver lettere for forældrene at vurdere og tage en kvalificeret beslutning, siger Camilla Foged.
Hun forstår godt, hvis debatten kan gøre forældre usikre på, hvad der er den "rigtige" beslutning i forhold til børnenes vaccinetilbud.
- Det her handler om afvejning af meget små risici på begge sider - både for at takke ja eller nej - som let kan blive talt op. Det, tror jeg, er vigtigt at huske, siger Camilla Foged.
Holder fast i anbefaling
Bolette Søborg fortæller, at Sundhedsstyrelsen lige nu "kigger på data, der var til grund for anbefalingerne af vaccinationerne af børn."
Alligevel understreger hun, at styrelsen fortsat anbefaler, at de 5-11-årige bliver vaccineret - også selv om hun medgiver, at Omikron har gjort vaccinerne mindre effektive mod smitte.
- Men de er stadig effektive mod smitte, bare på et lavere niveau og i lidt kortere tid, siger hun.
Den sidste tid er antallet af covid-indlagte på landets intensivafdelinger ligget lavt og stabilt. Er det ikke et tegn på, at vi netop har epidemien under kontrol?
- Vi har bestemt ikke smitten under kontrol, siger Bolette Søgaard og peger på, at der mandag blev konstateret det højeste antal smittede danskere nogensinde.
Blandt andet derfor mener Sundhedsstyrelsen, at lige nu er "det helt rigtige tidspunkt at takke ja til vaccinen" til de 5-11-årige.
- Der er stadig de samme gode argumenter for at lade sit barn vaccinere - både for at hindre smittespredning og beskytte børnene selv, siger Bolette Søgaard.