Rekordhøje smittetal bekymrer ikke eksperterne - derfor forholder de sig roligt
På Hvidovre Hospital er der fire covid-indlagte på intensiv, på Bisbjerg Hospital to. Det skaber optimisme, selvom der stadig er ubekendte.
På få uger har Omikron-varianten taget fuldstændig over og vurderes nu til alene at drive epidemien i Danmark. Omikron-varianten udgør mere end 90 procent af de positive PCR-prøver.
Men på hospitalerne er billedet helt anderledes.
For langt størstedelen af de indlagte på landets intensivafdelinger er smittet med Delta-varianten.
Det forklarede direktøren for Statens Serum Institut, Henrik Ullum, onsdag på et pressemøde.
Tallene stemmer overens med den seneste risikovurdering, der viser, at blot 8 procent af de indlagte covid-patienter på intensivafdelingerne var smittet med varianten.
Men hvordan hænger det sammen med billedet af Omikron som den totalt dominerende variant uden for hospitalerne?
Halen fra Delta
Ifølge Christian Wamberg, der er formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin og overlæge på Bispebjerg Hospital, er den umiddelbare forklaring først og fremmest, at de Omikron-smittede generelt har milde forløb, der er overstået relativt hurtigt.
- Vores klare fornemmelse er, at dem, der bliver smittet med Omikron, sjældent finder vej til indlæggelserne og slet ikke til intensivafdelingerne, siger han.
Selvom Omikron fylder mest i smittelandskabet, er Delta stadig til stede. Både i form af nye, positive tests - når smittetallet ligger på 25.000, vil der for tiden være tale om cirka 2500 Delta-smittede danskere dagligt, lyder det fra Christian Wamberg.
Og ud over det trækker Delta-varianten stadig en hale efter sig, fordi de indlagte, især dem på intensiv, typisk har længere sygdomsforløb.
- Uanset om det er den ene eller den anden variant, opfører virussen sig jo, som den har gjort hele tiden. Derfor vil der også være indlagte med Delta-varianten, siger Christian Wamberg.
Yngre, ikkevaccinerede indlagte
På Bispebjerg Hospital har man tidligere haft omkring 15 covid-patienter på intensiv. Lige nu er der 2.
I begge tilfælde er der tale om Delta-varianten, og de seneste uger har karakteristikaene for de intensivindlagte været de samme:
- Det er typisk ikkevaccinerede personer under 50 år, siger Christian Wamberg.
Han fortæller, at patienterne i gennemsnit er indlagt i 10-12 dage.
- Det kan også være ældre og immunsvækkede. Men vi ser stort set aldrig en dobbelt- eller trippelvaccineret, siger han.
Det flugter med nye tal fra SSI, der viser, at risikoen for et sygdomsforløb med behov for indlæggelse er mellem 3,2-3,8 gange højere for ikkevaccinerede over 12 år end for fuldt vaccinerede i samme aldersgruppe.
Samme billede ser de på Hvidovre Hospital, hvor der lige nu er 30 covid-indlagte patienter og cirka 4 covid-patienter på intensiv. Tidligere har der været omkring 120 indlagte. Det fortæller Thomas Benfield, der er overlæge på hospitalets infektionsmedicinske afdeling.
- Patienterne er yngre i snit, end de har været tidligere i epidemien, og hovedparten er ikkevaccinerede, siger han.
En mildere variant, der slår ligeså hårdt, når det er alvor
Selvom både indlæggelsestallene herhjemme og flere studier - blandt andet her, her og her - tyder på, at den nyeste variant er mildere, minder symptomerne hos de hårdest ramte Omikronsmittede meget om det sygdomsbillede, der har gjort sig gældende gennem hele pandemien.
- Når patienterne når frem til os, er sygdomsbilledet nogenlunde det samme, uanset om de er smittet med Delta eller Omikron. Vi kan ikke se forskel, og vi behandler på samme måde, siger Thomas Benfield.
Så når der bliver talt om Omikron som en "mildere" variant, skyldes det, at den i langt de fleste tilfælde resulterer i det, som Thomas Benfield kalder "forkølelsessymptomer". Det er også forklaringen på, at der lige nu er rekordhøje daglige smittetal og stabile, ret lave indlæggelsestal.
- Mange opdager det først, når de bliver testet. Så selvom smittetallene er ufatteligt høje, kommer folk i den gruppe nærmest aldrig i nærheden af et hospital, siger han.
Men det er stadig for tidligt at være helt sikker på, at indlæggelseskurven holder sig i ro, lyder det.
Åbning kan svare på stort spørgsmål
For både Thomas Benfield, Christian Wamberg og risikorapporten nævner tidsforskydningen som en joker.
Det tager som regel tre-fire uger, før en patient er alvorligt syg og nødt til at blive indlagt. Men det er kun omkring to uger siden, at Omikron blev dominerende.
Christian Wamberg peger også på, at indlæggelserne også skal ses i lyset af, at smitten indtil nu i høj grad har ramt den yngre del af befolkningen, som har haft milde forløb, der ikke har været i nærheden af at udvikle sig til lungebetændelse.
- Et af de store ubesvarede spørgsmål er, hvordan de ældre reagerer, hvis de bliver smittet, siger han.
Svaret på det spørgsmål kommer sandsynligvis i løbet af de næste uger, hvor restriktionerne bliver lempet. Ifølge Thomas Benfield kan de lave indlæggelsestal nemlig også skyldes, at mange ældre og sårbare har isoleret sig og passet mere på de seneste uger, hvor smitten har været stigende.
Men når samfundet igen åbner, er det meget sandsynligt, at også de ældre og mere sårbare bliver udsat for Omikron-smitten. Og det kan ændre situationen på hospitalerne.
- Hvis Omikron får større greb i den ældre del af befolkningen, kan det være, at selv tredje stik får mindre effekt. Så vil situationen være en anden, siger han.
Forsigtig optimisme
Alligevel er det "fornuftigt" at lempe restriktionerne, mener Christian Wamberg.
- Hele øvelsen går jo ud på at have de her ting for ikke at overbelaste sundhedsvæsnet. Og som det ser ud lige nu, er det ikke der, vi er, siger han.
Han ser dog stadig dilemmaer ved en stor genåbning. De befinder sig bare ikke på sygehusgangene, men i stedet bredere i samfundet.
- Lige nu vil jeg sige, at den eneste sky på himlen er, at jo mere man åbner, jo flere kan blive smittet. Det kan skabe et pres i mange brancher, fordi folk ikke kan arbejde i en periode, siger Christian Wamberg.
Der er altså stadig ubekendte i forhold til præcis, hvordan Omikronvarianten har ændret spillereglerne. Men på trods af dem er der optimisme at spore på Bispebjerg Hospital.
- Sådan, som tingene er nu, gør, at vi kan håbe på at se en ende på pandemien, siger Christian Wamberg.
Selvom Thomas Benfield er en anelse tilbageholdende, er han enig.
- Det seneste år har lært os, at vi skal være varsomme med at sige, at pandemien er overstået. Men samlet set ser det bedre ud, end vi havde forestillet os, siger han.