Samfund

Mange tusind danskere har psykiske lidelser - her er fire af dem

Angst, depression, ADHD og bipolar lidelse. Fire danskere fortæller om deres oplevelse af at have en psykisk sygdom.

I en ny rapport skriver Sundhedsstyrelsen, at op mod hver anden dansker i løbet af sit liv bliver ramt af en psykisk lidelse.

Alligevel mener styrelsen, at området er blevet markant underprioritet. Et faktum, de vil rette op på gennem en ny 10-årsplan for psykiatrien i Danmark.

Lige nu er der da også ifølge rapporten cirka 580.000 danskere, der lever med en psykisk sygdom. En betegnelse, som dækker over alt fra angst til ADHD og depression.

Psykiske lidelser har altså mange forskellige ansigter. Her kan du møde fire af dem.

Hvordan fordeler de psykiske lidelser sig?

Nervøse og stressrelaterede lidelser som blandt andet angst, fobier og OCD er blandt de hyppigste psykiske lidelser i Danmark. I alt cirka 198.000 børn, unge og voksne lever med dem.

Affektive sindslidelser som eksempelvis depression udgør den næststørste sygdomsgruppe blandt voksne. Omkring 135.000 danskere lever med affektive sindslidelser.

Skizofreni er en sjældnere psykisk lidelse end de ovenstående. Cirka 52.000 børn, unge og voksne lever med skizofreni eller relaterede psykotiske lidelser.

Adfærds- og følelsesmæssige forstyrrelser som ADHD er den mest hyppige sygdomsgruppe blandt børn og unge. ADHD har blandt unge en estimeret forekomst på 3,4 procent. Det er dog usikkert, da der ikke er en central registrering af diagnoser stillet hos praktiserende speciallæger i børne- og ungdomspsykiatri.

Udviklingsforstyrrelser som eksempelvis autisme er den anden mest udbredte sygdomsgruppe i den yngre aldersgruppe. I 2018 blev 24.400 børn og unge diagnosticeret med en udviklingsforstyrrelse.

Der findes også mange andre psykiske diagnoser. 

Lisbeth Vernsted-Fabricius, 31 år, tandklinikassistent

Det føltes som om, at jeg var i et bur med en tiger, men ikke kunne se den

Lisbeth Vernsted-Fabricius

Diagnose: Generaliseret angst, dødsangst og OCD med tvangshandlinger

Behandling: Medicin og metakognitiv terapi

Jeg fik først diagnoserne under min graviditet i 2019, men jeg har nok haft det hele mit liv.

Det overrasker ofte folk, at jeg lider af angst og OCD, fordi de udefra ser mig som en overskudsmor, der har helt styr på tingene. Men det er nu også meget rart ikke at gå rundt med et skilt i panden, hvor der står “syg”.

I dag mærker jeg ikke lige så meget til diagnoserne, selvom det tidligere fyldte enormt meget. Jeg var især præget af en stor angst for, at der skulle ske noget med mine kære. For at undgå det, var jeg nødt til at gøre bestemte ting. Lukke øjnene, når jeg rullede gardinerne ned. Kigge under sengen, før jeg sov. Spise al mad på min tallerken - eller lade noget bestemt ligge.

Det underlige var, at jeg udmærket godt vidste, at det var tvangstanker og ikke virkelighed. Men jeg turde bare ikke lade være.

Jeg følte, at jeg altid skulle være på vagt og altid skulle frygte noget. Som om jeg var i et bur med en tiger, men ikke kunne se den. Jeg mærker ofte angsten ved, at jeg får svært ved at trække vejret. Det begynder at snurre i hele min krop, indtil blodet helt forsvinder fra mit hoved. Den tilstand er svært at komme ud af. Nogle gange tager det en halv time, andre gange flere timer.

Heldigvis er det blevet bedre, efter jeg er begyndt i behandling. Det er som om, at al baggrundsstøjen og den konstante årvågenhed er blevet slukket.

Mads Trier-Blom, 46 år, foredragsholder og sundhedsinnovator

Jeg er altid opmærksom på mine omgivelser og den respons, jeg får derfra

Mads Trier-Blom

Diagnose: Bipolar lidelse

Behandling: Medicin og et sundt liv

Jeg vil ikke sige, at jeg lider af bipolar, selvom jeg har været indlagt flere gange. For jeg har lidelsen, men jeg har også lært at leve med den. Yderpunkterne ved diagnosen er mani og depression, og faktisk har jeg givet de forskellige tilstande navne.

"Giv den gas-Mads" er min maniske side, hvor jeg føler, at jeg kan gå på vandet. Jeg har en enorm energi og vil en masse ting, men jeg har ikke kontrol og har svært ved at konsekvensberegne. For eksempel hvis jeg drikker mig for fuld eller får sagt noget dumt til folk. Og så får jeg svært ved at sove, fordi mine tanker ikke kan stoppe.

"Kend din plads-Mads" er i modsætning dertil min depressive side. Her har jeg svært ved at stå ud af sengen. Og hvis den tager over, kommer jeg bare ingen vegne.

Og så er der "Lige tilpas-Mads". Det er der, jeg forsøger at befinde mig det meste af tiden. Et sted, hvor jeg ikke er i nogle af yderpunkterne, men har det godt.

Det kan sommetider være svært for mig selv at vurdere, hvor på skalaen, jeg ligger. Derfor er jeg altid opmærksom på mine omgivelser og den respons, jeg får derfra. Griner folk af mine jokes, eller skal jeg skrue ned? På den måde kalibrer jeg mig selv hele tiden - næsten uden at tænke over det.

Frederikke Olsen, 18 år, læser til sosu-assistent

Jeg har et voldsomt tankemylder, som slet ikke kan være i mit hoved

Frederikke Olsen

Diagnose: ADHD

Behandling: Samtaleterapi

Jeg fik konstateret ADHD for to år siden, så det er stadig nyt for mig at kunne sætte en diagnose på det. Men jeg har altid haft koncentrationsbesvær og været en rigtig energibombe - og ikke altid på den gode måde.

Min diagnose kommer især til udtryk gennem et voldsomt tankemylder, som slet ikke kan være i mit hoved. Det gør, at jeg næsten aldrig kan sove - og så har jeg intet overskud om dagen.

Både på grund af den manglende søvn og på grund af min diagnose har jeg svært ved at håndtere konflikter. Det kan være helt små ting, som trigger det. At bussen kører for næsen af mig, eller at der mangler noget, jeg skal bruge i min praktik som sosu-assistent.

Det kan vælte min dag og gøre mig ked af det, så det helt begynder at sitre i min krop. Det kan være enormt svært at komme ud af følelsen - og tidligere kunne jeg finde på at slå ind i en væg for eksempel.

I dag forsøger jeg at få afløb for det ved at tegne. Og så drømmer jeg om at blive ambulanceredder, så jeg kan bruge min energi til at hjælpe andre.

Jeg prøver at se diagnosen som en superkraft af idérighed - hvor der bare følger nogle konsekvenser med.

Lene Juul Fonnesbæk, 60 år, førtidspensionist og frivillig

Alt var faktisk bare gråt i gråt

Lene Juul Fonnesbæk

Diagnose: Depression

Behandling: Medicin, samtaler og elektrochok

I 2013 blev jeg sygemeldt med stress, som udviklede sig til en svær depression. Det var som om, jeg røg ned i et dybt hul. Jeg havde ingen energi og ingen lyst til noget som helst. Alt var faktisk bare gråt i gråt.

Dengang blev jeg indlagt. Jeg var så langt nede, at jeg havde massive tanker om at tage livet af mig selv. På mine gåture kunne jeg fange mig selv i at tænke, hvad der mon ville ske, hvis jeg lige drejede til højre ud foran en bil. Det var forfærdeligt.

Har du tanker om selvmord?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, hjælper det at få sat ord på de svære tanker og følelser.

Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage i tidsrummet 11.00-05.00. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

Det er også muligt at skrive eller chatte med Livsliniens rådgivere.

Du kan også kontakte Psykiatrifonden, der tilbyder personlig rådgivning og samtale til mennesker med psykiske sygdomme og udfordringer. Telefonnummeret er 39 25 25 25.

Hvis du er barn eller ung, kan Børnetelefonen også kontaktes på telefon 116111.

Faktisk overraskede det mig, at jeg fik diagnoserne. Både stress og depression. For jeg har aldrig set mig selv som den type. Derfor var det virkelig også svært for mig at gå fra et fuldtidsjob med ansvar til lige pludselig udelukkende at kunne ligge i sengen.

Jeg er stadig meget træt og har også grå dage. Men jeg har det bedre i dag, selvom jeg har været inde og ude af hospitalet et utal af gange.

Det gav mig en ro, da jeg fik tilkendt førtidspension. For det betyder, at jeg har mulighed for at være der for min familie. Det er her, jeg gerne vil bruge den energi, jeg har.