Samfund

Kirurg bag skandaleramte ankeloperationer: Jeg har ikke gjort noget forkert

Katrine Bro-Rasmussen vil gerne mødes med Kenth Esbensen for at få svar på, hvorfor han opererede hendes ankel, når han ikke burde. Det nægter han.

30-årige Katrine Bro-Rasmussen har modtaget erstatning, efter hun for snart fire år siden fik foretaget en særdeles kontroversiel operation.

En operation, Patienterstatningen har vurderet, hun slet ikke burde have haft. Og en operation, der har kostet hende voldsomme gener.

Men kirurgen Kenth Esbensen, der svingede kniven, har ingen trang til at komme med undskyldninger.

- Hun har helt givet ikke fulgt den rådgivning, som hun har fået, lyder det torsdag i et TV 2-indslag fra lægen, der i dag er 65 år og på efterløn.

Erstatning på knap ti millioner

I samarbejde med Radio 4 har TV 2 de seneste dage kunnet fortælle, hvordan 502 patienter i årene 2010-2018 har lagt ankler til en operation på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, der ifølge eksperter har karakter af forsøg og eksperiment.

I langt de fleste tilfælde har Kenth Esbensen været kirurgen. Selv anslår han, at det drejer sig om tre fjerdedele af operationerne.

Patienterstatningen har modtaget 63 klagesager om ankeloperationen, og indtil videre har 40 patienter fået medhold. I alt er der udbetalt 9,4 millioner kroner i erstatning.

- Det er ekstraordinært. Det er en høj anerkendelsesprocent. Og det er primært sager, hvor vi vurderer, at behandlingen slet ikke skulle have været udført, har det lydt fra Martin Ericksen, vicedirektør i Patienterstatningen.

Kan hverken gå frit eller køre bil

Kritikken er kras fra eksperter og fagpersoner mod Kenneth Esbensen og det kontroversielle indgreb, hvor Esbensen erstattede de – angiveligt – manglende eller beskadigede ledbånd med wirer, som blev fæstnet til knoglerne.

Også fra Katrine Bro-Rasmussen er kritikken til at tage og føle på. Hun har i dag nedsat bevægelighed, konstante smerter i anklen og er afhængig af altid at have krykker i nærheden.

Jeg vil overhovedet ikke på nogen måde anerkende, at det skulle være en fejl

Kenth Esbensen, tidligere kirurg

Erstatningen fra Patienterstatningen på 100.000 kroner er ikke en stor trøst.

- Jeg ville for alt i verden bytte de 100.000 kroner, hvis bare jeg kunne få min fod igen. Jeg bliver jo bare tildelt et hospital ud fra min adresse. Så lander jeg på hans (Kenth Esbensen red.) stue og ender med at være at handicappet i dag. Jeg kan hverken gå frit eller køre min egen bil, siger hun til TV 2.

Og kommentaren fra den tidligere kirurg om, at hun ikke har fulgt den rådgivning, hun har fået, forbavser hende.

- Det er ikke okay, at han kalder det min skyld. Det var ham, der valgte at operere på mig, selvom jeg var rask. Men jeg stolede på ham som lægefaglig. Hvordan skulle jeg have en jordisk chance for at vide bedre? siger hun.

Erkender på ingen måde fejl

Kenth Esbensen mener ikke, at Patienterstatningens eksperter har ”forstået en skid”, når de vurderer, at det kontroversielle indgreb har været unødvendigt hos så mange patienter. For det mener han tydeligt, man kan konkludere, når man kigger på patienternes sygehistorik, MR-scanninger og kikkertoperationer.

Derudover argumenterer han for, at patienterstatningssager ikke er et udtryk for, at nogen har gjort noget forkert. Det betyder blot, at det ikke er gået, som man havde håbet, lyder det.

- Al fodkirurgi er behæftet med den risiko, at det ikke går helt, som vi havde planlagt, siger han.

Ifølge Esbensen har han dermed ”handlet fuldstændig efter bogen”, idet han har valgt at foretage operationerne.

- Til gengæld er der sket noget (efterfølgende red.) i patienternes forløb, der har fået det til at gå af sporet. Jeg vil overhovedet ikke på nogen måde anerkende, at det skulle være en fejl, siger Kenth Esbensen.

Tip os

Har du oplysninger i sagen, eller har du fået foretaget en ankeloperation som den beskrevet i artiklen? Så skriv gerne til en af journalisterne på alsp@tv2.dk eller alch@radio4.dk

Han holder også på, at samtlige af hans patienter skulle være blevet informeret om alle risici ved operationen.

- Men det kan godt være, der er nogen, der ikke har fattet konsekvenserne. Det skal jeg ikke kunne sige.

Vil gerne mødes med kirurgen

Kenth Esbensen siger yderligere til TV 2, at de opererede patienter blot skulle have været bedre til at komme tilbage til ham, hvis der var noget, der ikke føltes, som det skulle. Heriblandt Katrine Bro-Rasmussen.

Så det er ikke dig, der har gjort noget forkert?

- Nej. Det er jeg helt sikker på. Hun har ikke bevæget sig, som hun skulle. Og så stivner fodleddet. Hvis jeg havde vidst det, så kunne jeg jo gøre noget ved det, siger han.

Katrine Bro-Rasmussen kom dog netop tilbage, fortæller hun. Og hun snakkede også med Kenth Esbensen.

- Han sagde, at han godt kunne se, det ikke var rart, jeg gik så dårligt. Men at det måtte skyldes, at en meget lille procentdel af hans patienter efter denne her operation ville få gener, husker hun forklaringen.

Katrine Bro-Rasmussen står tilbage med en uforløst fornemmelse af, at ingen er blevet klogere på, hvordan det kunne gå så galt på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Derfor vil hun gerne mødes med Kenth Esbensen.

- En del af mig vil gerne have svar på, hvorfor vi ikke var mere værd. Hvorfor vi skulle opereres på, selvom vi var raske. Var det ikke hans opgave at passe på os og hjælpe os?

Nægter at mødes - har intet ansvar

TV 2 har spurgt Kenth Esbensen, om han er interesseret i et møde.

- Jeg vil ikke beskæftige mig mere med det, siger han.

Men det er jo din patient, og hun sidder tilbage med varige men?

- Ja, det siger du, og det siger hun. Og det er jeg selvfølgelig virkelig ked af.

Hvorfor så ikke møde hende og tage det ansvar på dig?

- Jeg har ikke noget ansvar i den sammenhæng. Det er helt misforstået, siger han.