GO'

Kendt musiker skuffet over politiets indsats – mand sov i bil foran hendes lejlighed

Omkring 100.000 danskere bliver hvert år udsat for stalking, viser rapport. Københavns Politi medgiver, at sagsbehandlingstiden er for lang.

Det var efter en nat i decemberkulden, at den fynske musiker Jenny "Lydmor" Rossander for alvor blev bange for at være i sin egen lejlighed.

Foran lejligheden havde en fremmed mand overnattet to nætter i sin bil og ventet på den kendte musiker.

Og i dag har det, som begyndte med en lang række mails og beskeder på de sociale medier fra en fan i løbet af efteråret 2021, udviklet sig til en sag om stalking, der har haft store konsekvenser for den danske sanger.

- Jeg bliver ret påvirket af det. Det er den her følelse af, at der er et menneske, der har invaderet mit liv, fortæller Jenny Rossander i ‘Go’ aften LIVE’.

Og Jenny Rossander er mildest talt ikke imponeret over myndighedernes håndtering af sagen. I et interview til Politiken kritiserer hun Københavns Politi.

Ny lov giver ikke ro

Ifølge Dansk Stalking Center bliver omkring 100.000 danskere udsat for stalking hvert år. Det viser en rapport fra 2019.

Siden da er lovgivningen på området blevet skærpet.

Stalking får sin egen plads i straffeloven

Fra 1. januar 2022 har stalking fået sin egen selvstændige bestemmelse i straffeloven.

Den nye bestemmelse skal sikre, at stalking kan straffes, også selvom gerningsmanden ikke har fået et tilhold.

Med den nye bestemmelse skærpes straffen for stalking, så man kan blive straffet med op til tre års fængsel.

Kilde: Justitsministeriet.

Gældende fra 1. januar 2022 har stalking fået sin egen selvstændige bestemmelse i straffeloven, så man nu kan blive straffet med bøde og op til tre års fængsel for stalking.

Før den nye lov trådte i kraft, skulle der ifølge Justitsministeriet først udstedes et polititilhold, før man kunne blive straffet.

Det var det, der skete for den mand, som har stalket Jenny Rossander.

- Der blev lavet et tilhold, hvor det blev forbudt, at han så mig og skrev til mig. Jeg fik opfattelsen af, at hvis han gjorde det mindste, ville hammeren falde. Det gjorde mig tryg, lyder det fra den 31-årige sangerinde.

Men trygheden varede ikke ved.

“Send en mail”

Efter polititilholdet fortsatte manden med at opsøge Jenny Rossander både online og fysisk, men denne gang blev hun ikke mødt af samme forståelse og seriøsitet af politiet, mener hun:

- Jeg blev ret chokeret, fordi jeg i en ret ligegyldig tone får at vide, at jeg kan sende en mail, og så vil de tage fat i sagen på et tidspunkt, forklarer hun og tilføjer, at politiet ikke kunne fortælle, hvornår de ville reagere på overtrædelsen af tilholdet.

Derfor er den nye lov eller muligheden for at ringe 112 heller ikke noget, der beroliger hende.

- Jeg er bange for, at jeg ender i en situation, hvor jeg ikke har min telefon ved hånden, og jeg er bange for, hvor lang tid det her fortsætter, forklarer Jenny Rossander.

Københavns Politi har efterfølgende erkendt, at sagsbehandlingstiden er for lang.

Politikredsen tager overtrædelserne alvorligt, men den lange sagsbehandlingstid skyldes en kraftig stigning i antallet af tilholdssager de seneste år samt corona, lyder det i en skriftlig kommentar fra Københavns Politi.

Der skal fokus på emnet

Jenny Rossander synes ikke, at det er behageligt at stå frem med sin sag.

Hun så hellere, at musikken fik opmærksomheden.

Men stalking er et kæmpe problem, og det er vigtigt at tale om, mener hun.

- Hvis min historie på en eller anden måde kan gøre, at der kommer fokus på emnet, og at der måske kommer en lidt anden måde at håndtere de her brud på tilhold på, vil det være det hele værd, lyder det fra Jenny Rossander.

Hun håber, at der bliver grebet ind for at hjælpe den mand, der i sit hoved har skabt en forestilling om et forhold, der ikke eksisterer i virkeligheden, slutter hun.

Se hele indslaget med Jenny "Lydmor" Rossander i ‘Go’ aften LIVE’ på TV 2 PLAY.