Coronavirus

Ekspert med opsang: Kig rundt i Europa – Omikron er ikke bare en forkølelse

Allan Randrup Thomsen maner til besindighed. Kollega mener, at lempelsen af restriktioner er meget passende.

Når en række restriktioner bortfalder på søndag, vil det betyde, at smitten kommer til at stige i Danmark.

Det er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen overbevist om.

Samtidig forventer han, at indlæggelsestallene vil stoppe med at falde, som de ellers har gjort i nogle regioner.

- Det er, som om vi har talt os ind i, at Omikron bare er en forkølelse. Men hvis vi kigger ud over Europa og ser, hvordan andre lande slås med Omikron, så tror jeg, at vi skulle få rettet lidt op på vores realitetsbillede, siger han til TV 2.

Smitte på plejehjem

Ifølge Allan Randrup Thomsen får vi hele tiden at vide, at det går godt herhjemme, fordi vi har en høj vaccinationstilslutning i befolkning, og fordi Omikron-varianten er mindre alvorlig end tidligere varianter.

- Men vi glemmer bare, at vi har de her restriktioner, som efter min opfattelse i høj grad har været med til at afdæmpe epidemien. Dem fjerner vi så nu, samtidig med at vi også har åbnet skolerne. Så jeg forventer da en vis smittestigning, siger han.

Når restriktionerne bortfalder 16. januar betyder det blandt andet, at spillesteder, biografer og teatre kan åbne igen, dog med krav om blandt andet coronapas, mundbind og begrænset kapacitet.

Også højskoler, zoologiske haver og museer får lov til at åbne.

Allan Randrup Thomsen anfægter ikke, at Omikron-varianten ser ud til at være mildere end andre varianter, men han synes, at diskussionen er blevet for sort-hvid og maner derfor til besindighed.

Vi kommer ikke til at nå det værst tænkelige scenarie, som Statens Serum Institut fremlagde for 14 dage siden

Eskild Petersen, professor emeritus, Aarhus Universitet

Allan Randrup Thomsen nævner eksempelvis, at vi har problemer med udbredt coronasmitte på de danske plejehjem på trods af de restriktioner, der stadig gælder til på søndag.

- Når vi så fjerner nogle af restriktionerne, vil det være endnu mere sandsynligt, at vi får smitten bragt ind på plejehjemmene. Og når den først er indenfor, så kan den nemt sprede sig, for man er ikke indrettet på et plejehjem til at tage sig af inficerede og smitsomme patienter, siger Allan Randrup Thomsen.

Langtfra det værste scenarie

Hans kollega Eskild Petersen, der er professor emeritus i infektionssygdomme på Aarhus Universitet, er knap så bekymret.

Han vurderer, at den aftalte lempelse af flere restriktioner er "meget passende".

- Vi har jo set, at tallene begynder at plane ud, og vi kommer ikke til at nå det værst tænkelige scenarie, som Statens Serum Institut fremlagde for 14 dage siden med op til 55.000 dagligt smittede. Det tror jeg absolut ikke, siger han.

Samtidig hæfter han sig ved, at kurverne for indlagte begynder at stabilisere sig. Om det skyldes, at Omikron-varianten er mildere, eller at restriktionerne virker, er for tidligt at sige med sikkerhed.

Eskild Petersen er dog enig med Allan Randrup Thomsen i, at vi endnu ikke kender effekten af skolegenåbningen. Derfor er det den, vi først kommer til at kunne aflæse i smittetallene.

- De her nye tiltag kommer ikke rigtigt til at have den helt store betydning, for det er stadig skoleåbningen, som ligger en uge tilbage, der er det store spørgsmålstegn, siger Eskild Petersen.