Coronavirus

Storm på TV 2 over unges coronapas: - Skal de så testes konstant?

Den unge mellem 15 og 17 år kan miste coronapas uden at have mulighed for at blive genvaccineret, fordi der mangler godkendelse.

Mere end en halv million danskere står til at miste deres coronapas på grund af nye regler.

En del af dem er unge mellem 15 og 17 år, der har fået deres andet stik for fem-seks måneder siden, men som stadig ikke har fået invitation til den tredje vaccinedosis og dermed frygter et coronapas i udu.

TV 2 er onsdag aften druknet i spørgsmål fra folk under 18 eller deres forældre, der spørger, hvad de gør, når coronapassets kortere gyldighed indtræder søndag.

Hvad er løsningen? Er det slut med fitness, cafebesøg og ture i biffen? Eller skal de bare testes konstant for at have grønt lys til alt fra badminton til skiferie i Østrig?

Gælder til de fylder 18 år

Ifølge Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund er der ingen grund til bekymring.

- Hvis de unge mellem 15-17 år har fået andet stik, gælder coronapasset, indtil de fylder 18 år. Og når de er fyldt 18 år, modtager de en invitation til tredje stik, siger Peder Hvelplund til TV 2.

Han siger samtidig, at der kan komme et "hul" fra det øjeblik, man runder 18 år og til det øjeblik, man modtager tredje stik og dermed forlænger sit coronapas.

- Det problem er Sundhedsstyrelsen blevet gjort opmærksom på, så de kan sende invitationer ud, siger Peder Hvelplund.

Selv om nogle under 18 år måske kunne ønske at fremskynde deres tredje stik, fordi coronapasset nærmer sig udløb, er det ikke muligt.

Mangler dispensation

Forklaringen er, at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) ikke har givet dispensation til at vaccinere de 15-17-årige endnu.

Ifølge Camilla Foged, professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet, kan der gå flere uger, før godkendelsen fra EMA til den aldersgruppe er en realitet.

- Der er set enkelte tilfælde af hjertehindebetændelse hos unge mennesker, så vi skal være helt sikre på, at det tredje stik er sikkert for den aldersgruppe, siger Camilla Foged til TV 2.

Hun tilføjer, at der forventes en afklaring fra EMA på brugen af tredje vaccinestik til de 15-17 årige "inden alt for længe".