Samfund

Stor dansk influencer fortryder at have delt nabostrid med 270.000 følgere

Louise Madsens overbo modtog hadbeskeder, da hun begyndte at dele sin nabostrid på sociale medier.

Forfatter og dokumentarist Steffen Hou bor i en ejerlejlighed på fjerde sal i Indre København. I lejligheden under ham bor influenceren Louise Madsen.

Jeg er blevet placeret i en offentlig gabestok

Steffen Hou, overbo til Louise Madsen

De seneste dage har Ekstra Bladet afdækket den nabostrid, som parterne gennem de seneste seks måneder har haft. Og netop nabostriden har 19-årige Louise Madsen fortalt om på Youtube og Instagram, hvor hun har henholdsvis 100.000 abonnenter og 170.000 følgere.

Louise Madsen har blandt andet beskrevet, hvordan 'overboen', som hun kalder Steffen Hou, er gået ind i hendes lejlighed, mens hun har sovet og har placeret affald i opgangen, som han efterfølgende har sagt var hendes.

Men det er løgn, siger 46-årige Steffen Hou, der slet ikke kan genkende billedet, hun tegner af konflikten.

- Alle de her ting er simpelthen løgn og latin. Jeg havde nær sagt, at hun skulle skamme sig, men det står tydeligt for mig, at hun ikke har skam i livet, siger han til TV 2.

Han oplever, at han er blevet hængt ud som både potentiel voldtægtsmand og psykopat af Louise Madsens følgere, der har fulgt med i konflikten.

- Jeg er blevet placeret i en offentlig gabestok uden mulighed for at forsvare mig, siger Steffen Hou.

Hadbeskeder

Som følge af Louise Madsens videoer om striden på Instagram og Youtube har Steffen Hou modtaget flere hadbeskeder, siger han.

Derfor har han valgt at stille sig frem i medier for at gøre opmærksom på, at influencere har stor magt til at hænge folk ud.

TV 2 har onsdag kontaktet Louise Madsen for at spørge ind til hendes ansvar i sagen.

Hun har ikke ønsket at stille op til et interview til denne artikel, men i et skriftligt svar siger Louise Madsen, at hun fortryder, at hun har talt om sin private nabostrid på sociale medier.

- Det har aldrig været min intention, at nogen skulle finde frem til Steffen, men hvis man vil, så kan man finde frem til alle. Måske skulle jeg ikke have sagt overbo, men bare sagt nabo for at anonymisere yderligere. Men frem for alt kan jeg se nu, at jeg faktisk ikke burde have talt om min private nabostrid med mine følgere, skriver hun i en mail.

Hun skriver samtidig, at hun i kraft af sit job som influencer deler ud af sin hverdag på godt og ondt, og samme pointe går igen i et opslag, hun skrev på Instagram onsdag morgen.

Influenceres magt

Sagen om nabostriden mellem Louise Madsen og Steffen Hou er et godt eksempel på, hvor stor en magt influencere har.

Det siger Christiane Vejlø, der er digital trendanalytiker og direktør hos Elektronista Media.

- Det er jo ikke det samme som at stille sig hen et sted og fortælle noget. Det er en mulighed for, at historien kan brede sig rigtig meget, og jo vildere en historie man har, jo mere interesse vil den få, siger hun til TV 2.

Hun peger derfor på, at man som influencer har et moralsk ansvar for ikke at hænge nogen ud og gøre folk kede af det. Man kan for eksempel spørge sig selv, hvordan det ville være, hvis det var en selv, ens mor eller ens søster, det gik ud over, siger Christiane Vejlø.

Ærlig branche

Sagen har også gjort Louise Madsen meget mere bevidst om sit ansvar, fortæller hun:

- Jeg har et ansvar. Det har vi alle sammen, hvad enten man taler til sine følgere på sociale medier, eller når man udtaler sig på landsdækkende tv.

Har du levet op til dit ansvar som influencer?

- Vi er i en branche, der udvikler sig hele tiden, men jeg vil være ked af, hvis den ærlighed, der er en del af erhvervet, forsvinder. Der må heller ikke komme et filter ned over eller reguleringer, der kan ødelægge det bånd, man opbygger til sine følgere, skriver hun.

Strid på grund af klager

Mens Steffen Hou nægter at have brudt ind hos Louise Madsen og placeret skrald i opgangen, fortæller han, at han har sendt flere klager til hende i kraft af sin post som bestyrelsesformand i ejerforeningen.

- Jeg tror, at Louise Madsen har set sig sur på mig, fordi det er mig, der står som afsender på nogle klager. Og så har hun gjort det til en personsag, fordi hun har set det som godt konfliktstof med masser af drama, som hendes følgere kan labbe i sig, siger han.

Louise Madsen understreger, at hun er ked af sagen og dens konsekvenser.

- Det er jo det, der er særligt trist ved hele den her sag, at både min overbo og jeg nu føler os hængt ud, at vi begge to modtager hadebeskeder og begge udråbes som psykopater i kommentarsporet på sociale medier, skriver hun til TV 2.

Perspektiv

Hvilket ansvar har man som influencer?

Opslaget, som Line Maria Busk skulle dele for den tyrkiske klinik.

Influenceres ansvar har tidligere været omdiskuteret. Blandt andet i forbindelse med at de tidligere realitydeltagere og influencere Line Maria Busk og Fie Laursen reklamerede for kosmetiske operationer.

I den forbindelse sagde flere danske politikere, at der bør kigges på influenceres reklamer, fordi de rammer et ungt publikum. Som det ser ud nu, er der ikke nogen regulering, udover at det skal deklareres som reklame.

Også i forbindelse med brugen af filtre, der korrigerer vores ansigtstræk, læber, hår og udglatter huden, så de matcher tidens skønhedsidealer, har blandt andet SF stillet et forslag om, at influencere skal deklarere, hvis de gør brug af det.

Tilbage i juli 2017 trådte lovgivning i kraft, der betød, at det skal fremgå tydeligt, når influencere reklamere for noget, de har fået sponsoreret.