Coronavirus

Heunicke: Hele verden kigger på Danmark

Den danske model for håndtering af pandemien vækker opmærksomhed, fordi den virker, mener sundhedsministeren.

Danmark vækker opsigt på den globale scene, når det handler om at gå i krig mod corona.

Det konstaterede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på onsdagens pressemøde, som fandt sted i Eigtveds Pakhus i København.

- Hele verden kigger med. De danske data er blandt verdens bedste, når det handler om at samle viden om Omikron, siger Magnus Heunicke.

Stærkt overvågningsapparat

Det er Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut, der står for indrapportering og analyse af de mange test, der finder sted hver dag.

Noget af det, der er lykkedes i Danmark, er at afkoble stigningen i smittede fra indlæggelsestal på hospitalerne.

Magnus Heunicke, sundhedsminister (S).

Undervejs i pandemien har Danmark haft en høj grad af sekventering, som har gjort os i stand til at være på forkant med udviklingen af Omikron.

På den måde har de danske myndigheder fået verdens bedste overblik over, hvilke varianter der er i omløb i samfundet, og hvor hurtigt de spreder sig.

Omikron, som er coronavirussens seneste knopskydning, har på bare seks uger udkonkurreret Delta som mest dominerende virusvariant og udgør nu 96 procent af de smittede.

- Det er så stærkt et overvågningsapparat, vi har. Og det er en del af grunden til, at vi på forsvarlig vis kan tage et stort skridt mod genåbning og et mere normalt samfund, siger Magnus Heunicke.

Kan agere på bevægelser i pandemien

Den seneste uge er der i gennemsnit foretaget 412.000 daglige PCR- og kviktest. Og det er ifølge sundhedsministeren baggrund for, at Danmark er kommet godt igennem to år med en hidtil ukendt og uforudsigelig virus.

- Vi har på grund af de mange test lave mørketal, stor viden og kan agere på forskellige bevægelser i epidemien, siger sundhedsministeren.

På pressemødet blev Heunicke spurgt om, hvorfor det stadig er nødvendigt med restriktioner. For selv om Omikron-varianten har ført høje smittetal med sig, siden den blev opdaget i slutningen af november, er antallet af indlæggelser ikke fulgt med.

- Noget af det, der er lykkedes i Danmark, er at afkoble stigningen i smittede fra indlæggelsestal på hospitalerne. Andre steder er der lande, som slås med stigende indlæggelsestal. Så det er frugten af mange forskellige indsatser, men først og fremmest vores danske revaccinationsindsats, siger Heunicke,

Næste led i genåbningen er planlagt fra 31. januar.

- Vi følger selvfølgelig udviklingen meget tæt og havde ikke støttet genåbningen, hvis det ikke havde været på en klar indstilling både fra vores egne og fra eksterne eksperter, siger ministeren, som også lagde op til, at særligt udsatte grupper nu kan få et fjerde vaccinestik.

Parat til at give fjerde stik

Indtil videre har kun en meget lille gruppe danskere, herunder en række gigtpatienter, fået tilbudt fjerde stik i forsøget på at styrke deres svækkede immunforsvar over for coronasmitten.

Men i slutningen af denne uge og starten af næste uge vil flere modtage tilbud om at blive vaccineret igen.

- Det er en fokuseret gruppe af dem, der er i allermest risiko. Det er kræftpatienter, patienter i immunterapi og personer med immunsygdom, forklarede Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen.

De positive takter betyder i forhold til genåbning, at dele af kulturlivet kan sige goddag til publikum efter en måneds nedlukning.

Fra og med søndag kan blandt andet højskoler, tivolier, biografer, teatre, kulturhuse og indendørs idrætsarrangementer nemlig slå dørene op.

Derudover bekræftede Magnus Heunicke på pressemødet, at coronapassets gyldighed nu forkortes til fem måneder.