Samfund

Rystet minister reagerer på TV 2-indslag: - Det værste må være magtesløsheden

Flere partier sparker en åben dør ind, når de ønsker en særskilt groomingparagraf, lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

Justitsminister Nick Hækkerup blev forfærdet, da han så TV 2s indslag om en 60-årig mand, som har spredt frygt i landsbyen Hejninge vest for Slagelse de seneste år.

- Det er en forfærdelig situation. Der skal ikke meget til at sætte sig ind i den utryghed og frustration, det må give anledning til.

Manden er dømt for at være i besiddelse af børneporno samt at have begået et seksuelt overgreb på et barn. Efter sin løsladelse fra fængslet har manden fortsat opsøgt børnene i byen. Blandt andet den i dag 14-årige dreng, han er dømt for at have udsat for et overgreb.

Det sker, på trods af at manden har et polititilhold mod at kontakte den 14-årige og to andre drenge fra området.

Jeg ville hellere gøre det i går end i morgen, men arbejdet skal også være ordentligt

Justitsminister Nick Hækkerup

Forældrene i Hejninge har lavet aftaler med deres børn om, at de skal kontakte en voksen med det samme, hvis de ser manden. Og på skolen har de et billede af manden hængende på lærerværelset, så alle ved, hvordan manden ser ud.

- Det værste må i virkeligheden være den magtesløshed, forældrene giver udtryk for, siger justitsminister Nick Hækkerup.

- Sådan skal børn ikke have det. Forældre skal ikke have ondt i maven på den måde. Frygten skal ikke bide sig fast i os.

- Som at sparke en åben dør ind

Historien, om at den 60-årige mand skriver til børnene på sociale medier og opsøger dem på vej hjem fra skole, har mandag fået flere af Folketingets partier til at efterlyse en selvstændig groomingparagraf i den danske lovgivning.

Justitsministeren anerkender, at loven hidtil ikke har været tilstrækkelig til at stoppe krænkerne. Men ønsket om en ny paragraf er "som at sparke en åben dør ind", lyder det.

- Vi har allerede taget initiativ til det ved at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal se på, hvordan sådan en paragraf skal se ud, siger justitsministeren.

Regeringen nedsatte arbejdsgruppen i maj 2021. Men justitsministeren kan ikke svare på, hvornår arbejdet vil være færdigt, og en groomingparagraf ville kunne vedtages i Folketinget.

- Jeg ville hellere gøre det i går end i morgen, men arbejdet skal også være ordentligt. Der er en række forskellige hensyn, som gør det lidt komplekst. Det kan man godt irritere sig over, men det er det, der skal sikre, at den også virker, når den kommer, siger Nick Hækkerup.

I forhold til sagen i Hejninge forsikrer ministeren, at politiet tager sagen alvorligt.

- Hvis man oplever noget, skal man blive ved med at anmelde det, så vi kan komme efter gerningsmanden så godt som muligt.

Det kan blandt andet ske med en udvidelse af straffeloven, som trådte i kraft ved årsskiftet, lyder det.

Den nye stalkingbestemmelse gør det muligt at varetægtsfængsle en person, hvis der er særlig bestyrket mistanke om stalking.