Samfund

Partier kræver handling efter TV 2s optagelser af pædofil: Han skal fjernes fra gaden

Vi skal se mod Sverige for inspiration til, hvordan en selvstændig groomingparagraf kan se ud, mener Radikale Venstres retsordfører, Samira Nawa.

Der er behov for en groomingparagraf i den danske lovgivning, som gør det muligt at straffe krænkere, der opbygger en relation til et barn med det formål at begå et seksuelt overgreb.

Sådan lyder det fra flere partier, efter at TV 2 søndag kunne fortælle om en 60-årig mand, der skaber stor utryghed i et lokalsamfund på Sjælland.

Manden er dømt for at være i besiddelse af børneporno samt for at have begået et seksuelt overgreb på et barn. Han har i knap to år forsøgt at komme i kontakt med flere mindreårige drenge i området bed blandt andet at stå på lur ved den lokale skole, skrive beskeder på sociale medier og gå ind på i privat ejendom.

I november 2021 opsøgte manden flere gange en dreng, som han er dømt for at have begået overgreb mod. Det var et brud på et af i alt tre polititilhold, manden har.

Venstre vil smide fløjlshandskerne

Det er helt uacceptabelt, mener Venstres retsordfører, Morten Dahlin.

- Der er brug for, at vi tager fløjlshandskerne af og kører en meget hårdere kurs mod pædofilidømte. Og en del af det kunne være, at man kan straffe folk for at opbygge relationer med henblik på at begå overgreb, siger han til TV 2.

Ordføreren blev første gang bekendt med dele af sagen fra den lille landsby uden for Slagelse for et år siden.

- Her henledte Venstre justitsministerens opmærksomhed på sagen med fokus på, at vi skal sikre gaderne mod pædofilidømte. Dengang opfordrede vi til, at man skal sætte hårdere ind mod de her mennesker, siger Morten Dahlin.

Det haster, mener SF

Også SF har længe argumenteret for, at der skal oprettes en selvstændig groomingparagraf.

Også SF har længe argumenteret for, at der skal oprettes en selvstændig groomingparagraf.

- Der er behov for, at det står krystalklart i lovgivningen, at den her kontakt - relationsopbygningen og manipulationen af barnet - er strafbar, siger partiets retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.

- Vi kan kun opfordre til, at vi får speedet processen op, for den her sag er endnu én i rækken af mange. Det haster.

Radikale Venstre ønsker den svenske model

Hos Radikale Venstre er retsordfører Samira Nawa enig i, at det er på tide at få opdateret den danske lovgivning.

- Vi har set forfærdelige eksempler på voksne, som opbygger en relation og begår krænkelser enten fysisk eller digitalt, og der skal vi ikke hen. Vi skal kunne kriminalisere processen op til, siger hun.

Retsordføreren mener, at vi skal se mod Sverige, som allerede har kriminaliseret grooming, for inspiration til, hvordan en selvstændig groomingparagraf kunne se ud.

- Den svenske model, hvor alene det, at en voksen foreslår et barn at mødes, kan kriminaliseres, er vejen at gå. Det vil være et aktivt signal til både børn og unge - men også de voksne - at det er kriminelt.

Synes du, at det skal være ulovligt alene at tage kontakt? Man skal vel kunne bevise, at der tages kontakt, fordi man vil begå et overgreb?

- I et retssamfund skal der selvfølgelig en bevisførelse til. Jeg er overbevist om, at eksperter kan formulere lovgivningen, så man selvfølgelig ikke får dømt en onkel, der rækker ud til en niece for at lave en almindelig aftale.

Samira Nawa foreslår, at man for eksempel kan tage højde for, om der er tale om gentagne forsøg på at skabe kontakt, eller om den voksne for eksempel har en tidligere dom. Ligesom manden fra Vestsjælland.

DF: Hammeren skal falde hver gang

En groomingparagraf kan dog ikke gøre det alene, lyder det fra Venstre. Det er også nødvendigt at sætte hårdere ind, når vi straffer for seksuelle forbrydelser.

En groomingparagraf kan dog ikke gøre det alene, lyder det fra Venstre. Det er også nødvendigt at sætte hårdere ind, når vi straffer for seksuelle forbrydelser.

- Vi er nødt til at sætte hårdere ind. I den her sag er der tale om en mand, der for ganske få år siden blev dømt for et overgreb og alligevel render rundt og bryder det tilhold, som han har. Hvis det står til Venstre, skal den her mand langt væk fra de børn, siger retsordfører Morten Dahlin.

Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører, Peter Skaarup, bakker op om en groomingparagraf, som "burde være lavet for mange år siden". Men han ser ligesom Dahlin også et behov for at skærpe straffen - særligt over for pædofile gengangere.

- Jeg mener, at man skal have en straf hver gang, at man som dømt pædofil opsøger et offer.

Skaarup mener, at der automatisk skal idømmes en minimumsstraf på et års fængsel, hvis en tidligere straffet opsøger sit offer. En straf, der ifølge gruppeformanden bør fordobles for hver gang et tilhold brydes.

Dansk Folkeparti vil nu henvende sig justitsminister Nick Hækkerup (S) for at få ham til at handle i den konkrete sag fra Vestsjælland.

- Man må kigge alle steder i redskabsskuffen for at finde ud af, hvordan man kan få fjernet den her mand fra gaden. Det er det allervigtigste lige nu.

Arbejdet er allerede begyndt

Justitsministeren anerkender, at lovgivningen ikke er tilstrækkelig, som den ser ud nu. Derfor er arbejdet med en ny groomingparagraf i gang, lyder det.

- Vi har taget initiativ til det ved at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal se på, hvordan sådan en paragraf skal se ud, siger Nick Hækkerup.

Arbejdsgruppen blev nedsat i maj 2021. Men justitsministeren kan ikke svare på, hvor længe der går, før en groomingparagraf vil kunne vedtages i Folketinget.

- Jeg ville hellere gøre det i går end i morgen, men arbejdet skal også være ordentligt. Der er en række forskellige hensyn, som gør det lidt komplekst. Det kan man godt irritere sig over, men det er det, der skal sikre, at den også virker, når den kommer, siger Nick Hækkerup.