Det oprindelige argument for vaccination af børn forsvinder langsomt, siger eksperter

Får et barn første stik nu, giver vaccinen 55 procent effektiv beskyttelse mod Omikron-smitte 15. februar. Giver vaccine af børn stadig mening?

Sørg for at få jeres børn vaccineret.

SĂĄdan har opfordringen igen og igen lydt siden 25. november, hvor Sundhedsstyrelsen anbefalede vaccination mod coronavirus for de 5- til 11-ĂĄrige.

Senest lød samme opfordring 4. januar på et pressemøde fra både børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut (SSI).

Men giver det ti dage inde i den måned, der ifølge faglig direktør i SSI, Tyra Grove Krause, bliver den hårdeste i hele pandemien, stadig mening at blive ved med at vaccinere de mindste skolebørn? Også med tanke på, at halvdelen af befolkningen ved udgangen af måneden ifølge eksperter er blevet smittet?

Det spørgsmål har TV 2 stillet tre eksperter.

Men først lidt hovedregning.

Første stik nu - beskyttelse 15. februar

Hvis et barn får første stik i dag, skal barnet have andet stik tre uger senere, 1. februar.

Derefter går der 14 dage, før barnet har opnået fuld beskyttelse af vaccinen. Kalenderen siger nu 15. februar - det er midt i flere skolers vinterferie og 13 dage fra årets første forårsmåned.

Samtidig betyder Omikron, at vaccinernes effekt i forhold til smitte ser ud til at være mindre end ved Delta-varianten. Ifølge et studie fra SSI er vaccinen 55 procent effektiv til at beskytte mod smitte med Omikron den første måned efter andet stik.

Anton PottegĂĄrd

Professor i lægemiddelbrug ved Syddansk Universitet

Ifølge Anton Pottegård kommer spørgsmålet til at lyde, som om corona er overstået om en måned.

- Det kan vi desværre ikke hænge vores hat på. Jeg tror og håber, at vi er et andet sted om en måned til halvanden, men corona er ikke overstået lige om lidt – heller ikke, hvis halvdelen af os har været smittet, fordi flere af dem, der bliver smittet nu, har været smittet før.

Han fremhæver, at myndighedernes argument om, at børnene skal vaccineres for at bringe samfundssmitten ned, er svækket.

Men han pointerer samtidig, at det er de færreste forældre, der har besluttet sig for vaccination udelukkende ud fra en samfundstanke. Og dermed er forældrenes samlede argument ikke nødvendigvis svækket – for vaccinerne er stadig sikre og beskytter stadig mod alvorlig sygdom som eksempelvis den meget sjældne komplikation MIS-C hos børn.

Ifølge Anton Pottegård befinder vi os med vaccination af de mindste børn lige nu i en situation, hvor der er tale om marginaler.

- Det kan give mening at vaccinere børnene, men det kan også give mening at lade være. Det, der ikke giver mening, er at skælde forældre ud for deres valg om vaccination eller ej. Det gælder sådan set også myndighederne. Hvis man går ud og siger, at det eneste rigtige er at vaccinere, så vil man for så vidt forbryde sig mod, hvad der er videnskabeligt belæg for at sige lige nu, forklarer han.

Allan Randrup Thomsen

Professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet

Ifølge Allan Randrup Thomsen er der tale om en "catch 22" – altså et paradoks. For hvad gør vi egentlig her? spørger han.

Argumentet for at presse på for vaccination af de mindste børn af hensyn til kontrollen med epidemien er ifølge professoren blevet svækket væsentligt. Og det er helt uden at tage hele spørgsmålet om vaccinernes effekt på smitte med Omikron med.

- Rent tidsmæssigt er vi nu derhenne, hvor vaccinationen af børnene knap kan nå at have en væsentlig effekt på epidemien i denne sæson. Hvis børnene ikke allerede er vaccineret, er tiden ved at rInde ud, siger han.

Alligevel har det dog en betydning, at de mindste børn bliver vaccineret, mener han. For børnene skal på den ene eller anden måde – enten gennem vaccine eller smitte – være immune til næste sæson, dels så de har en grundlæggende immunitet mod alvorlig sygdom, og dels så dette års udfordringer ikke bliver skubbet til næste år.

- Jeg siger ikke, at folk er så immune næste år, at de ikke kan blive smittet, hvor vi sagtens igen kan få en epidemi. Men for hovedparten vil infektion ikke være samfundsrelevant, men derimod kun give sygedage for den enkelte. Det er det, der er forskellen, siger han.

Samtidig kalder han det problematisk at ændre anbefalingerne, før vi endnu har set, om der er en effekt på smitteudbredningen blandt børnene.

- Vi skal nok vente en uge eller to, før vi måske kan se en effekt. Hvis den er der, siger han.

Han anbefaler som det mindste, at de børn, der har fået første stik, også får andet stik.

- Ellers bliver det for rodet, siger han.

Ole Frilev Olesen

Affilieret professor i global sundhed og direktør i European Vaccine Initiative

Med Omikron-varianten på fremmarch er fordelen ved vaccination af de mindste børn ifølge Ole Frilev Olesen tvivlsom. Samtidig holder argumentet om, at vaccination af børnene mindsker smittespredningen, heller ikke længere.

Men, fremhæver professoren, det giver alligevel stadig god mening at få den grundlæggende vaccination. Ikke så meget for at stoppe smittespredningen, men især for at give børnene immunitet og for at beskytte dem mod alvorlig sygdom, siger han.

- Der er trods alt en del børn, der bliver hospitalsindlagt på grund af Omikron. De bliver ikke alvorligt syge, kommer ikke på en intensivafdeling, og ingen dør, men det giver alligevel mening, at de får den grundlæggende vaccination og dermed beskyttelse, siger han.

Han mener dog ikke, at børnene skal have et tredje stik, og han fremhæver, at en del studier nu viser god beskyttelse ved ét stik efter overstået smitte.

- Hvis børnene ikke har været smittet, er det en god ide at få de grundlæggende to vacciner. Omvendt, hvis de ikke er blevet vaccineret, men har haft smitten, så synes jeg, at det er en god ide, at de får en enkelt booster-vaccine en til tre måneder efter, at de er blevet raske, siger han.

Anbefaling kom, da smitten blandt børn var stigende

Sundhedsstyrelsens anbefaling om vaccination af de 5- til 11-årige kom på kanten af julemåneden og på et tidspunkt, hvor smitten var stigende, herunder især blandt børn. Samtidig var effekten af vaccinen blandt voksne faldet over tid – og i en sådan grad, at udrulningen af tredje stik til store dele af befolkningen var begyndt.

Da langt de fleste børn ikke bliver alvorligt syge af smitte med coronavirus, var hovedargumentet, at vaccinen til børn gav beskyttelse mod infektion, som derfor heller ikke ville blive givet videre til resten af samfundet. En vaccination af børnene ville altså også lægge en dæmper på den overbelastning af det danske sundhedsvæsen, som, myndighederne frygtede, ville komme.

Men så kom Omikron. Og den ændrede spillereglerne.

Beskyttelsen mod smitte er kun kortvarig

For selvom en vaccination stadig giver fuld beskyttelse mod infektion 14 dage efter andet stik, falder immuniteten ifølge Sundhedsstyrelsen "formentlig kraftigt allerede cirka to måneder efter andet stik.”

Og som nævnt er vaccinen ifølge Statens Serum Institut kun 55 procent effektiv til at beskytte mod smitte med Omikron den første måned efter andet stik.

Alligevel lød det på et pressemøde 4. januar fra vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst:

- Vi mener fortsat, også med den situation vi står i nu, at det er rigtigt at anbefale vaccination af børn.

Mandag holder Helene Probst fast i det synspunkt. Til TV 2 oplyser Sundhedsstyrelsens vicedirektør i en mail:

- I lyset af den situation, vi står i, er der brug for at forebygge, at børn bliver smittet og smitter videre. På den måde kan vi opretholde en så normal hverdag som mulig for børnene og forældrene. Vi kan desuden forhindre en stor smittespredning fra gruppen af børn til personer i øget risiko for alvorlige forløb som følge af covid-19.

TV 2 ville gerne have spurgt ind til, om styrelsen opnår dette ved at fortsætte med at vaccinere, og om styrelsen forventer samme smittebillede i midten af februar. Men det har ikke været muligt at stille uddybende spørgsmål.

Ifølge de seneste tal fra SSI har 39,6 procent af de 5- til 11-årige påbegyndt vaccination, men kun 19,8 procent er færdigvaccinerede. Det svarer til cirka 38.606 børn i alderen 5 til 11 år.

Blandt vores nabolande har Norge, Sverige og Tyskland endnu ikke anbefalet vaccinen til alle 5- til 11-ĂĄrige.